Έρευνα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας Huazhong στην Κίνα συνέδεσε τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με τον κίνδυνο που διατρέχει κάποιος για κολπική μαρμαρυγή.
Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PNAS, η ομάδα διαπιστώνει ότι η μακροχρόνια έκθεση στους ατμοσφαιρικούς ρύπους αυξάνει τον κίνδυνο για κολπική μαρμαρυγή, ιδιαίτερα μεταξύ ατόμων με υψηλή γενετική ευαισθησία.
Οι ατμοσφαιρικοί ρύποι έχουν συνδεθεί εδώ και καιρό με καρδιαγγειακά νοσήματα. Πρόσφατες μελέτες έχουν συνδέσει τη βραχυπρόθεσμη έκθεση σε αυτούς τους ρύπους με οξείες παροξύνσεις της κολπικής μαρμαρυγής.
Μελέτες σε δίδυμα υποδεικνύουν ότι η γενετική ευαισθησία παίζει μεγάλο ρόλο στον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, αλλά αυτοί οι παράγοντες κινδύνου εξηγούν μόνο περίπου τις μισές από τις συνολικές περιπτώσεις κολπικής μαρμαρυγής.
Άμεση η σύνδεση μεταξύ αυξημένων συγκεντρώσεων σωματιδίων και κολπικής μαρμαρυγής
Η παρούσα μελέτη εστιάζει στη σωρευτική ζημιά που προκαλείται από τη μακροχρόνια έκθεση σε αυτούς τους ρύπους, αποκαλύπτοντας μια συσχέτιση ανάμεσα στις αυξημένες συγκεντρώσεις σωματιδίων με αεροδυναμικές διαμέτρους μικρότερες από 2,5 μm (PM2,5), σωματιδίων με διαμέτρους 10 μm (PM10), διοξειδίου του αζώτου (NO2) και οξειδίου του αζώτου και στον υποκείμενο γενετικό κίνδυνο για κολπική μαρμαρυγή.
Εκτός από την ορατή ομίχλη που μπορεί να συνοδεύει τον καπνό, τη σκόνη ή τις εκπομπές των οχημάτων, η σωματιδιακή ρύπανση αποτελείται από μικροσκοπικά μη ορατά στοιχεία κάτω από 10 μm, τα οποία μπορούν να ταξιδέψουν βαθιά μέσα στους πνεύμονες. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος, φτάνει να πούμε ότι το μέσο πλάτος της ανθρώπινης τρίχας είναι περίπου 70 μm.
Τα σωματίδια μπορεί να είναι εκατοντάδες διαφορετικές χημικές ουσίες ανάλογα με την πηγή τους. Οι άμεσες εκπομπές από γεωργία, αυτοκίνητα, βιομηχανία, πυρκαγιές ή εργοτάξια αντικατοπτρίζουν τι προέρχεται από αυτές τις πηγές. Στην ατμόσφαιρα, πιο σύνθετες περιβαλλοντικά πηγές, όπως αυτές που εκπέμπονται από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, βαριές βιομηχανίες και εκπομπές αυτοκινήτων, μπορεί να υποστούν αντιδράσεις και να παράγουν χημικές ουσίες όπως το διοξείδιο του θείου και τα οξείδια του αζώτου.
Υψηλός γενετικός κίνδυνος και ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνουν θεαματικά τον κίνδυνο για κολπική μαρμαρυγή
Η UK Biobank, μια ομάδα μελέτης με πάνω από 500.000 συμμετέχοντες ηλικίας 37 έως 73 ετών από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία μιας βαθμολογίας πολυγονιδιακού κινδύνου που συγκεντρώνει πολλαπλές γενετικές παραλλαγές που σχετίζονται με την κολπική μαρμαρυγή.
Όπως ήταν αναμενόμενο, όσοι διατρέχουν μεσαίο ή υψηλό γενετικό κίνδυνο είχαν αυξημένο κίνδυνο για κολπική μαρμαρυγή.
Όταν η γενετική ευαισθησία συνδυάστηκε με υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, οι συμμετέχοντες με υψηλό γενετικό κίνδυνο που εκτέθηκαν σε υψηλούς ατμοσφαιρικούς ρύπους είχαν περίπου 149-182% υψηλότερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής σε σχέση με άτομα με χαμηλούς γενετικούς παράγοντες κινδύνου.
Η μελέτη βρήκε επίσης μια σημαντική αλληλεπίδραση πρόσθετου κινδύνου μεταξύ PM10, NO2 και γενετικού κινδύνου, με περίπου 16,4-35,1% των περιπτώσεων να αποδίδεται στις κοινές επιδράσεις αυτών των ρύπων και στη γενετική προδιάθεση.
Οι συνδυασμένες επιδράσεις των ατμοσφαιρικών ρύπων και του γενετικού κινδύνου έδειξαν τρόπο δόσης-απόκρισης, έτσι ώστε η έκθεση σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικών ρύπων και ο υψηλός γενετικός κίνδυνος είχαν ως αποτέλεσμα υψηλές πιθανότητες για κολπική μαρμαρυγή.