Κολπικές λοιμώξεις: Το συστατικό που τις θεραπεύει φυσικά χωρίς φάρμακα

κολπικές λοιμώξεις

Νέα έρευνα θα μπορούσε μια μέρα να ανοίξει το δρόμο ώστε οι επιστήμονες να θεραπεύουν αποτελεσματικά τις κολπικές λοιμώξεις, ρίχνοντας νέο φως στον τρόπο με τον οποίο τα μικρόβια στο σώμα απορροφούν ένα συγκεκριμένο ιχνοστοιχείο.

Περίπου τα τρία τέταρτα των γυναικών αναπτύσσουν κολπικές λοιμώξεις από ζυμομύκητες τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους και περίπου 140 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως υποφέρουν από υποτροπιάζουσες λοιμώξεις.

Οι επαναλαμβανόμενες μολύνσεις από ζυμομύκητες μπορεί να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής. Οι υπάρχουσες αντιμυκητιακές θεραπείες δεν είναι πάντα αποτελεσματικές και αναπτύσσεται αντίσταση έναντι αυτών των θεραπειών.

Η λοίμωξη προκαλείται από έναν ζυμομύκητα που ονομάζεται Candida. Υπάρχουν πολλά είδη Candida, αλλά αυτό που προκαλεί τις περισσότερες τέτοιες μολύνσεις είναι το Candida albicans.

Τώρα, νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Science Translational Medicine με επικεφαλής το Κέντρο Ιατρικής Μυκητολογίας MRC του Πανεπιστημίου του Exeter, ανακάλυψε ότι το ιχνοστοιχείο ψευδάργυρος θα μπορούσε να παίξει έναν εκπληκτικό ρόλο.

Ποιος ο ρόλος του ψευδαργύρου στις κολπικές λοιμώξεις

Όπως και ο άνθρωπος, έτσι και το Candida albicans χρειάζεται ψευδάργυρο στη διατροφή του και αυτός ο μύκητας παράγει ένα μόριο (Pra1) που προσπαθεί να συγκεντρώσει τον ψευδάργυρο ως πηγή τροφής. Τώρα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτό το μόριο πυροδοτεί μια φλεγμονώδη απόκριση, η οποία πιστεύουν ότι ευθύνεται για πολλές περιπτώσεις λοιμώξεων.

Ο ανώτερος συνεργάτης του Κέντρου Ιατρικής Μυκητολογίας MRC του Πανεπιστημίου του Exeter, Δρ. Duncan Wilson, που ηγήθηκε της έρευνας είπε:

«Οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις μπορεί να είναι βαθιά οδυνηρές και προβληματικές και χρειαζόμαστε επειγόντως νέες θεραπείες. Το νέο μας εύρημα για τον ψευδάργυρο είναι πολύ συναρπαστικό, γιατί υποδηλώνει ότι η απλή παροχή ψευδαργύρου θα μπορούσε να εμποδίσει την παραγωγή του φλεγμονώδους μορίου Pra1, αλλά δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε συστάσεις θεραπείας σε αυτό το στάδιο».

«Χρειαζόμαστε δοκιμές μεγαλύτερης κλίμακας για να επιβεβαιώσουμε το αποτέλεσμα. Μην εφαρμόζετε προϊόντα που δεν είναι σχεδιασμένα για την περιοχή των γεννητικών οργάνων, καθώς ο ψευδάργυρος μπορεί να είναι τοξικός σε υψηλές συγκεντρώσεις και μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνος», πρόσθεσε ο ειδικός.

Πώς αντιμετώπισαν τις κολπικές λοιμώξεις οι επιστήμονες

Σε εργαστηριακά πειράματα, η ομάδα διαπίστωσε ότι ο χειρισμός των γονιδίων έτσι ώστε η Candida albicans να μην παράγει Pra1 απέτρεψε τη φλεγμονή.

Στη συνέχεια ανακάλυψαν ότι η εφαρμογή σχετικά χαμηλών επιπέδων ψευδαργύρου σε ποντίκια εμπόδισε την παραγωγή Pra1 και απέτρεψε τη φλεγμονή. Αυτό είναι σημαντικό γιατί η φλεγμονή προκαλεί τα συμπτώματα καψίματος και κνησμού.

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε επίσης γυναίκες που παρουσίαζαν κολπικές λοιμώξεις τουλάχιστον μία φορά κάθε τρεις μήνες. Οι γυναίκες έβαζαν μια κολπική ενυδατική κρέμα που περιέχει μικρή ποσότητα ψευδαργύρου κάθε βράδυ για δύο εβδομάδες και στη συνέχεια δύο φορές την εβδομάδα.

Από έξι γυναίκες που ολοκλήρωσαν τη μελέτη και είχαν αιδοιοκολπική καντιντίαση (λοίμωξη), οι πέντε από αυτές δεν παρουσίασαν επαναμόλυνση κατά τη διάρκεια της τρίμηνης μελέτης.

«Αυτά τα ευρήματα είναι πολύ ενθαρρυντικά, αν και ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι μικρός. Τώρα πραγματοποιούμε μια μεγαλύτερη κλινική δοκιμή για να επιβεβαιώσουμε ότι οι θεραπείες με ψευδάργυρο είναι αποτελεσματικές. Μακροπρόθεσμα, ελπίζουμε ότι αυτή θα μπορούσε να είναι μια πολλά υποσχόμενη στρατηγική για μια πάθηση που θα μπορούσε να αναπτύξει αντίσταση στη θεραπεία», είπε ο Δρ. Wilson και κατέληξε:

«Μελετούσαμε αυτό το μόριο Pra1 για περισσότερα από δέκα χρόνια για να κατανοήσουμε τον ρόλο του στις εξετάσεις ψευδάργυρου. Αυτή η έρευνα δείχνει τη θεμελιώδη σημασία της βασικής έρευνας, η οποία μπορεί να βοηθήσει και να ρίξει φως στο πώς λειτουργεί το σώμα μας και μερικές φορές παρέχει εκπληκτικούς δρόμους σε νέες θεραπείες».

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top