Κοινό παυσίπονο μπορεί να μας κάνει πιο έξυπνους – Ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία

Κοινό παυσίπονο πιθανώς ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία – Δεν ανακουφίζει απλώς τον πόνο

Πόσο καλά κατανοούμε την επίδραση που έχουν τα παυσίπονα στον οργανισμό μας; Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι ένα κοινό παυσίπονο δεν σταματάει μόνο τον πόνο, αλλά ενισχύει και την εγκεφαλική λειτουργία.

Κοινό παυσίπονο μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες σε καρδιά, νεφρά, συκώτι -Ακόμη και σε χαμηλή δοσολογία

Πώς κοινό παυσίπονο ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Ένα κοινό παυσίπονο, που λαμβάνεται από εκατομμύρια ανθρώπους, θα μπορούσε να ενισχύσει τη μνήμη και τη νοημοσύνη, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη. Η ιβουπροφαίνη, ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο που χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από πονοκεφάλους, οδοντικούς πόνους, πόνους στην πλάτη και συμπτώματα κρυολογήματος, μπορεί επίσης να επιταχύνει τους χρόνους αντίδρασης, ισχυρίζονται οι ερευνητές.

Τα οφέλη για την υγεία είναι τόσο σημαντικά που η επίδραση της ιβουπροφαίνης στον εγκέφαλο είναι συγκρίσιμη με τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Αντίθετα, η παρακεταμόλη, ένα άλλο κοινό παυσίπονο, φάνηκε να έχει αρνητικά αποτελέσματα και θα μπορούσε να επιδεινώσει τη μνήμη.

Ιβουπροφαίνη: Τι είναι και πότε χρησιμοποιείται

Η ιβουπροφαίνη, ένα κοινό αναλγητικό, χρησιμοποιείται για την ανακούφιση του πόνου, όπως αναφέρει το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου). Αντιμετωπίζει τον πόνο στην πλάτη, τον πόνο περιόδου, τον οδοντικό πόνο, τα συμπτώματα κρυολογήματος, γρίπης ή COVID-19, τον πόνο από διαστρέμματα και τραυματισμούς, καθώς και τον πόνο από αρθρίτιδα.

Η αποτελεσματικότητα της ιβουπροφαίνης οφείλεται στην ικανότητά της να μειώνει τις ορμόνες που είναι υπεύθυνες για τον πόνο και τη φλεγμονή στο σώμα. Λειτουργεί αναστέλλοντας την παραγωγή προσταγλανδινών, ουσιών που προκαλούν πόνο και φλεγμονή. Η ιβουπροφαίνη λαμβάνεται από το στόμα και τοπικά.

Σε μορφή χαπιού χρειάζεται 20 με 30 λεπτά για να δράσει, ενώ οι τοπικές εφαρμογές μπορεί να χρειαστούν 1 με 2 ημέρες. Χρησιμοποιείται συνήθως για τη δυσμηνόρροια και τον πονόδοντο, και ορισμένοι ασθενείς τη βρίσκουν πιο αποτελεσματική από την παρακεταμόλη.

Παρακεταμόλη: Τι είναι και πότε χρησιμοποιείται

Η παρακεταμόλη είναι ένα κοινό παυσίπονο που χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από πόνους, όπως αναφέρεται στο NHS. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του πυρετού. Η παρακεταμόλη μπορεί να χρειαστεί έως και μία ώρα για να δράσει. Η συνήθης δόση είναι ένα ή δύο δισκία των 500 mg τη φορά, έως και 4 φορές την ημέρα, με μέγιστη ημερήσια δόση τα οκτώ δισκία των 500 mg.

Η παρακεταμόλη θεωρείται γενικά ασφαλής για λήψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, στις συνιστώμενες δόσεις. Ωστόσο, η κατανάλωση αλκοόλ με παρακεταμόλη μπορεί να είναι επικίνδυνη, ιδίως εάν υπάρχουν υποκείμενες παθήσεις, όπως ηπατικά προβλήματα.

Πώς επηρεάζουν τα παυσίπονα την εγκεφαλική λειτουργία;

Κοινό παυσίπονο πιθανώς ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία – Δεν ανακουφίζει απλώς τον πόνο
Pubmed

Η μελέτη του University College London εξέτασε τις γνωστικές επιδράσεις που έχουν κοινά φάρμακα σε περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του πόνου, της φλεγμονής, της οστεοαρθρίτιδας, των καρδιακών παθήσεων, του άσθματος, των αλλεργιών και της υψηλής αρτηριακής πίεσης μπορεί να έχουν τις μεγαλύτερες θετικές επιδράσεις.

Κοινό παυσίπονο μπορεί να σας κάνει πιο ριψοκίνδυνους, σύμφωνα με νέα έρευνα

Η παρακεταμόλη (παυσίπονο) και η φλουοξετίνη (αντικαταθλιπτικό) είχαν τις πιο αρνητικές επιδράσεις στη μνήμη και την επίλυση προβλημάτων. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματά τους υποδηλώνουν μόνο μια σχέση μεταξύ των φαρμάκων και αυτών των επιδράσεων, και δεν αποτελούν απόδειξη ότι τα προκαλούν άμεσα.

Αλλά προσθέτουν ότι οι κλινικές δοκιμές όλων των νέων φαρμάκων θα πρέπει να εξετάζουν την πιθανή επίδραση στον εγκέφαλο, ώστε οι γιατροί να μπορούν να επιλέξουν τα καλύτερα φάρμακα για τους ασθενείς.

«Οι γνωστικές παρενέργειες των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται συνήθως μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο. Τα φάρμακα χρησιμοποιούνται ευρέως και πολλά έχουν αρνητικές γνωστικές επιδράσεις. Θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο μιας τακτικής αξιολόγησης της γνωστικής λειτουργίας στις δοκιμές», δήλωσε ο Βρετανός νευρολόγος Martin Rossor, κύριος συγγραφέας της μελέτης, σύμφωνα με το Daily Mail.

Έχει γίνει ελάχιστη έρευνα για τις γνωστικές επιδράσεις των κοινών φαρμάκων. Ένα πρόβλημα είναι ότι πολλά λαμβάνονται συχνότερα από ηλικιωμένους και συχνά σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα, γεγονός που σημαίνει ότι είναι δύσκολο να απομονωθεί τι μπορεί να προκαλεί το αποτέλεσμα.

Επηρεάζουν τα παυσίπονα την εγκεφαλική λειτουργία ή αποδίδεται αλλού;

Οποιεσδήποτε αρνητικές επιδράσεις στη γνωστική λειτουργία μπορεί επίσης να αποδοθούν εσφαλμένα στην προχωρημένη ηλικία. Η μελέτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από τη φιλανθρωπική οργάνωση The Health Foundation, χρησιμοποίησε ιατρικά δεδομένα από περίπου 540.000 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας έως 73 ετών.

Περιλάμβανε πληροφορίες για τη φαρμακευτική αγωγή που λάμβαναν και την απόδοσή τους σε δοκιμασίες που μετρούσαν τους χρόνους αντίδρασης, τη μνήμη, τις δεξιότητες συλλογισμού και τις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων. Οι βαθμολογίες αυτών που χρησιμοποιούσαν τα φάρμακα συγκρίθηκαν με εκείνους που δεν χρησιμοποιούσαν τη φαρμακευτική αγωγή.

Τα κοινά φάρμακα και η επίδρασή τους στον εγκέφαλο

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Brain And Behaviour, αποκάλυψαν ότι οι άνθρωποι που έπαιρναν ένα από δέκα κοινά φάρμακα είχαν καλύτερες επιδόσεις στις δοκιμασίες από εκείνους που δεν έπαιρναν τα φάρμακα. Άλλα παυσίπονα που είχαν θετική επίδραση περιελάμβαναν η ασπιρίνη, η κωδεΐνη και η δικλοφενάκη.

Αυτισμός: Κοινά αντιφλεγμονώδη φάρμακα που λαμβάνουν εκατομμύρια έγκυες αυξάνουν έως και 50% τον κίνδυνο

Τα ωμέγα 3, που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία καρδιακών παθήσεων, η γλυκοζαμίνη για την οστεοαρθρίτιδα, η ατορβαστατίνη για τη μείωση της χοληστερόλης, η ομεπραζόλη για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η λανσοπραζόλη για τη δυσπεψία και οι πολυβιταμίνες φέρεται να έχουν θετική επίδραση. Η θεραπεία για την ημικρανία με αμιτριπτυλίνη (τρικυκλικό αντικαταθλιπτικό) συνδέθηκε επίσης με τις μεγαλύτερες αρνητικές επιδράσεις.

Πηγές: Daily Mail, NHS (1), NHS (2), NIH

Ιωάννα Σπίνου

Η Ιωάννα Σπίνου έχει συνεργαστεί με μέσα ποικίλης θεματολογίας, με αποτέλεσμα να αποκτήσει σφαιρική αντίληψη και διεπιστημονικές γνώσεις. Έχει εξειδίκευση σε θέματα μουσικοθεραπείας, καθώς συμμερίζεται το ότι οι κλινικές καλλιτεχνικές παρεμβάσεις βοηθούν στην αντιμετώπιση πολλών παθήσεων, σωματικών και ψυχολογικών. Μελετά εξελίξεις σε νευροεπιστήμη, ψυχοπαθολογία και χρόνιες παθήσεις, ενώ έχει ευαισθησία σε ζητήματα ψυχικής υγείας.

Το άρθρο συνοπτικά

  • Νέα μελέτη εξετάζει τις επιδράσεις που έχουν τα κοινά παυσίπονα στη λειτουργία του εγκεφάλου και αποκαλύπτει ότι έχουν επίδραση στις γνωστικές ικανότητές μας.
  • Η ιβουπροφαίνη, ένα κοινό παυσίπονο με αντιφλεγμονώδη δράση, φαίνεται να ενισχύει τις γνωστικές λειτουργίες (μνήμη, χρόνος αντίδρασης), ενώ η παρακεταμόλη έχει αρνητική επίδραση στη μνήμη.
  • Η έρευνα δείχνει ότι άλλα κοινά φάρμακα, όπως η ασπιρίνη και η κωδεΐνη, επηρεάζουν θετικά τις γνωστικές επιδόσεις.
  • Παρά τα ευρήματα, ο ακριβής μηχανισμός με τον οποίο τα παυσίπονα επηρεάζουν τον εγκέφαλο παραμένει ασαφής.
  • Η μελέτη τονίζει τη σημασία της διερεύνησης των γνωστικών επιδράσεων που έχουν τα παυσίπονα στις κλινικές δοκιμές των νέων φαρμάκων, έτσι ώστε οι γιατροί να μπορούν να επιλέξουν τις καταλληλότερες θεραπείες για τους ασθενείς.
Scroll to Top