Κοινά συμπληρώματα που ισχυρίζονται ότι προσφέρουν διάφορα οφέλη για την υγεία, μπορεί τελικά να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Συγκεκριμένα, μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία του ήπατος, προκαλώντας πέτρες στα νεφρά και ακόμη και αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου, σύμφωνα με κορυφαία Αμερικανίδα ειδικό που ειδικεύεται σε συμβουλές διατροφής για καρκινοπαθείς.
Η διαιτολόγος Nichole Andrews από την Ουάσιγκτον αποκάλυψε στους 334.000 ακολούθους της στο Instagram ότι η πλειονότητα των βιταμινών που παίρνουμε είναι βλαβερές για την υγεία μας, τονίζοντας μια συγκεκριμένη που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου.
Τα 5 κοινά φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο, σύμφωνα με ειδικό
«Πολλοί από εμάς καταφεύγουμε σε συμπληρώματα όπως μηλόξυδο, κολλαγόνο, συμπληρώματα για το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια, κουρκουμά και βιταμίνη C για γρήγορες λύσεις. Αλλά ξέρατε ότι οι υπερβολικές δόσεις μπορούν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό;», ανέφερε και πρόσθεσε:
«Ως διαιτολόγος για τον καρκίνο, είμαι εδώ για να σας πω ότι το να βασίζεστε σε συμπληρώματα για την υγεία μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπίες και ακόμη και να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου σε ορισμένες περιπτώσεις».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Τα 5 κοινά συμπληρώματα που μπορεί να είναι επιβλαβή
- Κάψουλες με μηλόξυδο
- Συμπληρώματα κολλαγόνου
- Βιοτίνη
- Κουρκουμάς
- Βιταμίνη C
1. Κάψουλες με μηλόξυδο
Το πρώτο συμπλήρωμα στη λίστα με τα περιττά και δυνητικά επιβλαβή συμπληρώματα είναι οι κάψουλες με μηλόξυδο. Μια γρήγορη αναζήτηση στο Διαδίκτυο μπορεί να σας οδηγήσει να πιστέψετε ότι το μηλόξυδο είναι πανάκεια, με ισχυρισμούς που υποδηλώνουν ότι μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε κιλά ή και να ελέγξετε την υψηλή αρτηριακή πίεση.
Αλλά πολλά από αυτά τα οφέλη έχουν καταγραφεί μόνο σε πιάτα Petri, όχι σε ανθρώπους. «Οι κάψουλες με μηλόξυδο μπορούν να ερεθίσουν το πεπτικό σας σύστημα και να βλάψουν το σμάλτο των δοντιών λόγω της υψηλής οξύτητάς τους. Δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία που να τα συνδέουν με απώλεια βάρους ή βελτιωμένη πέψη», σημείωσε η Andrews.
Πρόσθεσε ότι αυτά τα συμπληρώματα δεν ρυθμίζονται όπως τα φάρμακα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν ξέρουμε αν κάνουν πράγματι αυτό που ισχυρίζονται. Αντίθετα, πρότεινε να επιλέξετε νερό με λεμόνι ή τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το kimchi ή το ξινολάχανο, εάν θέλετε να ρυθμίσετε την πέψη.
Καρκίνος: Το συμπλήρωμα διατροφής που μπορεί να ενισχύσει τα κύτταρα που τον καταπολεμούν
2. Συμπληρώματα κολλαγόνου
Τα συμπληρώματα κολλαγόνου βρίσκονται επίσης στη λίστα των «κακών» συμπληρωμάτων της Andrews. Τόνισε ότι εκτός αν έχετε έλλειψη, το υπερβολικό κολλαγόνο μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.
«Το κολλαγόνο είναι απαραίτητο για το δέρμα και τις αρθρώσεις, αλλά το σώμα συνθέτει φυσιολογικά αρκετό κολλαγόνο από μια καλά ισορροπημένη διατροφή. Σε αυτό πρέπει να εστιάσετε», συμβούλεψε.
Για να αποκομίσετε τα οφέλη του κολλαγόνου, η ειδικός πρότεινε την κατανάλωση κοτόπουλου, ψαριών, αυγών, εσπεριδοειδών και μούρων που είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη C.
3. Βιοτίνη
Η βιοτίνη, μια βιταμίνη που ονομάζεται επίσης Β7, η οποία βρίσκεται στα αυγά και τις μπανάνες, συνιστάται συχνά για την ενίσχυση των μαλλιών και των νυχιών. Αλλά η Andrews δεν συνιστά τη λήψη της σε μορφή συμπληρώματος.
«Το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια είναι γεμάτα με πρόσθετη βιοτίνη. Αν και αυτό μπορεί να είναι καλό για εσάς, πρέπει να την λαμβάνετε από τα τρόφιμα, καθώς η υπερβολική ποσότητα βιοτίνης μπορεί να επηρεάσει τις εξετάσεις αίματος», τόνισε.
Αντί να παίρνετε συμπληρώματα, η Andrews προτείνει να τρώτε αυγά, ξηρούς καρπούς, φυλλώδη λαχανικά, αβοκάντο και γλυκοπατάτες για ισορροπημένες βιταμίνες.
4. Κουρκουμάς
Γνωστός για τις επουλωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές του ιδιότητες, ο κουρκουμάς είναι ένα άλλο δημοφιλές συμπλήρωμα. Αλλά σε υψηλά επίπεδα ο κουρκουμάς μπορεί να ερεθίσει την επένδυση του στομάχου και να επηρεάσει τη λειτουργία του ήπατος.
Η Andrews και συμβουλεύει να επικεντρωθείτε στην κατανάλωση κουρκουμά ως μέρος ενός γεύματος, για παράδειγμα σε ένα smoothie με υγιή λιπαρά όπως ελαιόλαδο ή γάλα καρύδας για ενίσχυση της απορρόφησης.
5. Η βιταμίνη C μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου
Τέλος, η βιταμίνη C που βρίσκεται σε αφθονία στα πορτοκάλια και τις πιπεριές δεν πρέπει να λαμβάνεται ως συμπλήρωμα. Η Andrews είπε ότι η λήψη άνω του 200% της ημερήσιας αξίας βιταμίνης C μπορεί να οδηγήσει σε πέτρες στα νεφρά και πεπτικά προβλήματα.
«Η υπερβολική βιταμίνη C μπορεί να οδηγήσει σε πέτρες στα νεφρά, γαστρεντερικά προβλήματα και να παρεμποδίσει την απορρόφηση άλλων θρεπτικών συστατικών. Το σώμα μπορεί να πάρει αρκετή βιταμίνη C από φρούτα και λαχανικά», εξήγησε η ειδικός. Τόνισε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να προτιμούν πορτοκάλια, φράουλες, πιπεριές και μπρόκολο.
Σημειώνεται, τέλος, ότι αρκετές μελέτες απηχούν τις ανησυχίες της διατροφολόγου και αποθαρρύνουν τη λήψη βιταμινών σε υπερβολικές ποσότητες. Μια μελέτη του 2023 που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Clinical Investigation, έδειξε ότι αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C και η Ε μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των όγκων.