Κινητό στο νερό: Το μυστικό συστατικό που θα το σώσει – Μην το βάζετε σε ρύζι!

κινητό στο νερό

Το κινητό σας γλιστράει από την τσέπη σας και πέφτει στο νερό ή… κατευθείαν στη λεκάνη της τουαλέτας; Συμβαίνει σχεδόν σε όλους αλλά τα νέα είναι καλά: το κινητό στο νερό μπορεί να σωθεί!

Το  κινητό στο νερό θέλει άμεσες κινήσεις. Για να μη χάσετε όλα τα πολύτιμα δεδομένα, πρέπει να ενεργήσετε γρήγορα. Αυτό σημαίνει να το βγάλετε από οποιοδήποτε νερό στο οποίο έχει πέσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα. (Ναι, αυτό σημαίνει ότι βάζετε το χέρι σας στην τουαλέτα).

Κινητό στο νερό: τι να κάνετε

Το νερό διεισδύει στις εξωτερικές πτυχές του κινητού, δηλαδή στη θύρα φόρτισης, στη θύρα ακουστικών και στο ηχείο. Αφού μπει εκεί μετά προχωράει στο ηλεκτρικό κύκλωμα του κινητού. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Το νερό, ως αγωγός, μεταφέρει ρεύμα και υπερφορτώνει το κινητό με ενέργεια, καταστρέφοντας έτσι τη μητρική πλακέτα. Τι πρέπει να κάνετε:

    1. Μην ενεργοποιείτε ένα βρεγμένο κινητό.
    2. Αφαιρέστε την προστατευτική του θήκη.
    3. Χτυπήστε ελαφρά τη συσκευή.
    4. Στεγνώστε το τηλέφωνο απαλά με μια πετσέτα μικροϊνών.
    5. Αφήστε το τηλέφωνό σας να στεγνώσει για 24 έως 48 ώρες.
    6. Μετά από δύο ημέρες, δοκιμάστε να το ενεργοποιήσετε και να δείτε αν λειτουργεί.

15 τρόποι να μειώσετε την ακτινοβολία του κινητού σας

1. Μην ενεργοποιείτε ένα βρεγμένο κινητό. Εάν ήταν ενεργοποιημένο όταν έπεσε στο νερό, μόλις το πιάσετε απενεργοποιήστε το. Μπορεί να φαίνεται μια χαρά, αλλά μερικές φορές τα βρεγμένα τηλέφωνα χάνουν σιγά σιγά τη λειτουργία τους. Η προσπάθεια χρήσης ή φόρτισης του τηλεφώνου μπορεί να βραχυκυκλώσει την πλακέτα. Απενεργοποιήστε το λοιπόν και κρατήστε το απενεργοποιημένο.

2. Αφαιρέστε την προστατευτική του θήκη. Αφαιρέστε την κάρτα SIM, την μπαταρία και την κάρτα micro-SD αν είναι δυνατόν. (Δεν μπορείτε να αφαιρέσετε τις μπαταρίες iPhone, αλλά μπορείτε να βρείτε τοπικά καταστήματα επισκευής iPhone).

3. Χτυπήστε ελαφρά τη συσκευή με τη θύρα προς τα κάτω για να τιναχτεί τυχόν περίσσεια υγρού.

4. Στεγνώστε το τηλέφωνο απαλά με μια πετσέτα μικροϊνών όσο καλύτερα μπορείτε. Προσέξτε να μην σπρώξετε την υγρασία μέσα στο τηλέφωνο.

5. Αφήστε το τηλέφωνό σας να στεγνώσει για 24 έως 48 ώρες. Εάν έχετε ένα πακέτο γέλης πυριτίου, βάλτε το κινητό σε ένα αεροστεγές δοχείο για να  τραβήξει την υγρασία.

6. Μετά από δύο ημέρες, δοκιμάστε να το ενεργοποιήσετε και να δείτε αν λειτουργεί.

Αν δείτε σημάδια ζημιάς από το νερό, όπως σημάδια νερού πίσω από την οθόνη, μην ενεργοποιήσετε το τηλέφωνο, απλώς μεταφέρετε τη συσκευή σε ένα συνεργείο smartphone το συντομότερο δυνατό. Πιθανότατα θα κοστίσει 70 έως 100 ευρώ για να στεγνώσει και να καθαριστεί επαγγελματικά το τηλέφωνο.

Ακόμα κι αν το κινητό σας φαίνεται καλό, τα μέταλλα από το νερό μπορεί να στεγνώσουν μέσα στη συσκευή και ενδεχομένως να αντιδράσουν με τα υλικά του τηλεφώνου.

Το μυστικό συστατικό για το κινητό στο νερό: Ισοπροπυλική αλκοόλη

Οι επαγγελματίες λένε ότι η ισοπροπυλική αλκοόλη είναι το μυστικό για τον καθαρισμό ενός smartphone που έπεσε στο νερό. Σύμφωνα με οδηγίες επιτρέπεται ο ψεκασμός με ένα απολυμαντικό με βάση την ισοπροπυλική αλκοόλη σε ποσοστό 70% απευθείας σε ένα μαλακό πανί χωρίς χνούδια για να σκουπίσετε τη συσκευή σας. Το αλκοόλ απομακρύνει τις ακαθαρσίες από το νερό και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να σκουπίσετε το εξωτερικό του τηλεφώνου σας, αλλά ίκαι στο εσωτερικό του μέρος.

Τι να μην κάνετε εάν το κινητό έπεσε στο νερό

Οι δημοφιλείς λύσεις στο Διαδίκτυο μπορεί να μην είναι ο σωστός τρόπος για να στεγνώσετε το κινητό σας.

  • Μην βάζετε το τηλέφωνό σας σε σακούλα με ρύζι. Ξέρετε τι συμβαίνει με το ρύζι όταν προστίθεται νερό, και δεν θέλετε να βάλετε ρύζι στο τηλέφωνό σας. Ακόμα κι αν δεν υπάρχει αρκετή υγρασία για να διογκωθεί το ρύζι, δεν θέλετε να εισαγάγετε περισσότερα μέταλλα που μπορούν να εισχωρήσουν στη συσκευή σας.
  • Μην το βάζετε στον ήλιο για να στεγνώσει, καθώς η ζέστη μπορεί να καταστρέψει τα εσωτερικά εξαρτήματα.
  • Ομοίως, μην προσπαθήσετε να το στεγνώσετε με πιστολάκι μαλλιών. Αυτό μπορεί να στείλει το νερό σ’ άλλα εσωτερικά μέρη του τηλεφώνου που δεν είχε ήδη φτάσει, προκαλώντας περισσότερες ζημιές. Επιπλέον, το σεσουάρ, λόγω του θερμού αέρα που παράγει, ενδέχεται να «ψήσει» κάποιο κύκλωμα.
  • Μην συνδέετε το τηλέφωνό σας μέχρι να βεβαιωθείτε ότι είναι στεγνό.
Όλο Υγεία

Scroll to Top