Κινητό: Το παίρνετε μαζί σας στην τουαλέτα; Από τι κινδυνεύετε και πώς θα προστατευθείτε

κινητό
  • Μην παίρνετε το κινητό στην τουαλέτα.
  • Καθαρίζετε τακτικά τα κινητά σας τηλέφωνα και τα άλλα οικιακά αντικείμενα.
  • Πλένετε τα χέρια σας συχνά, ειδικά πριν το φαγητό και μετά την τουαλέτα.
  • Αποφύγετε να μοιράζεστε πετσέτες χεριών.

Ανήκετε κι εσείς στην ομάδα των χρηστών των κινητών τηλεφώνων που δεν πάνε πουθενά χωρίς τη συσκευή τους; Μήπως κρατάτε το κινητό στο χέρι ακόμη και στην τουαλέτα; Τι πρέπει να προσέξετε για να μην θέσετε σε κίνδυνο την υγεία σας.

Γνωρίζετε ότι όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα με το κινητό σας, πρέπει στη συνέχεια να το απολυμαίνετε; Δυστυχώς, όπως έδειξε και σχετική έρευνα, οι περισσότεροι χρήστες δεν το γνωρίζουν αυτό!

Ένας στους δύο που κρατάει το κινητό και στην τουαλέτα, δεν το καθαρίζει όταν βγει από την τουαλέτα. Ακόμη πιο …ανατριχιαστικό είναι το γεγονός ότι έπειτα τοποθετεί το τηλέφωνο σε επιφάνειες, όπως πάγκους κουζίνας, τραπέζια και κρεβάτια, με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό…

Το 60% των ανθρώπων παίρνει το κινητό στην τουαλέτα

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 2.000 ενήλικες και διαπίστωσε ότι το 60% παίρνει το τηλέφωνό του στην τουαλέτα, ενώ οι περισσότεροι ξεχνούν να το καθαρίσουν μετά. Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει στην εξάπλωση μικροβίων, καθώς το 57% των ερωτηθέντων τοποθετεί το τηλέφωνο, έπειτα από το μπάνιο, στους πάγκους της κουζίνας, το 47% στα τραπέζια και το 43% τα αφήνει στο κρεβάτι.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι σχεδόν το ένα τρίτο των ερωτηθέντων δεν απολυμαίνει ποτέ τα τηλεχειριστήρια της τηλεόρασής του, παρά το γεγονός ότι το μέσο τηλεχειριστήριο αγγίζεται 5.475 φορές το χρόνο ανά άτομο! Δεν είναι μόνο οι ηλεκτρονικές συσκευές που συχνά παραμελούνται όσον αφορά τον καθαρισμό, αλλά και άλλα οικιακά αντικείμενα, όπως οι αλατιέρες, οι βραστήρες ή οι διακόπτες φωτισμού.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, σχεδόν επτά στους δέκα ανθρώπους θα καθάριζαν όλα τα παραπάνω αντικείμενα αν έβλεπαν τα μικρόβια ή τα βακτήρια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της OnePoll, πάνω από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (36%) έχει χρησιμοποιήσει και μοιραστεί την ίδια πετσέτα χεριών στο σπίτι, ενώ το 27% αφήνει τα κατοικίδια ζώα να σκαρφαλώνουν στα έπιπλα και τα κλινοσκεπάσματα χωρίς να τα απολυμαίνει.

Ιδιαίτερα σοκαριστικό, δε, είναι το γεγονός ότι το 13% των ερωτηθέντων παραδέχτηκε ότι ετοίμαζε φαγητό χωρίς να πλύνει τα χέρια του προηγουμένως. Ωστόσο, μόλις ενημερώθηκαν οι συμμετέχοντες για τον κίνδυνο των μικροβίων, σχεδόν ένας στους δύο δήλωσε ότι θα απολυμαίνει τα αντικείμενα που υπάρχουν στο σπίτι και χρησιμοποιούνται από πολλά άτομα.

Μπορούν τα αντικείμενα από χαλκό να αποτρέψουν την εξάπλωση των μικροβίων;

Ο David Shillcock, Διευθυντής Μάρκετινγκ γνωστής εταιρείας αντιμικροβιακών ειδών, δήλωσε στη Mirror ότι, σύμφωνα με την έρευνα, τα μικρόβια δεν εξαπλώνονται από μόνα τους, αλλά τα μεταδίδουν οι άνθρωποι. Τα σπίτια, δηλαδή, μπορεί να έχουν περισσότερα μικρόβια απ’ ό,τι πιστεύετε.

Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, η εταιρεία δημιούργησε μια σειρά με αντιβακτηριακά αντικείμενα κατασκευασμένα από χαλκό, για να αναδείξει ορισμένες από τις συμπεριφορές που μπορούν να προκαλέσουν την εξάπλωση των μικροβίων. Αν και δεν μπορούν να γίνουν όλα από χαλκό, η εταιρεία ελπίζει να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να συνεχίσουν να κάνουν τα πράγματα που αγαπούν, μειώνοντας παράλληλα την εξάπλωση των μικροβίων.

Η συλλογή περιλαμβάνει ένα τηλεχειριστήριο τηλεόρασης, ένα χειριστήριο κονσόλας παιχνιδιών και μια θήκη κινητού τηλεφώνου. Ενώ τα χάλκινα αντικείμενα δεν είναι διαθέσιμα προς αγορά, το 66% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ήταν καλή ιδέα να δημιουργηθούν χάλκινα αντικείμενα που θα βοηθούσαν να σταματήσει η εξάπλωση των μικροβίων στο σπίτι του και, μάλιστα, το 38% ανέφερε ότι θα ήθελε να τα αγοράσει, ακόμη και αν κόστιζαν περισσότερο.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top