Τι δείχνει το κερί στα αυτιά για την υγεία σας: Τι σημαίνει αν είναι υγρό ή ξηρό ή μυρίζει άσχημα

Τι δείχνει το κερί στα αυτιά για την υγεία σας: Τι σημαίνει αν είναι υγρό ή ξηρό ή μυρίζει άσχημα

Το κερί στα αυτιά σας μπορεί να αποκαλύψει πολλά πράγματα για την υγεία σας, καθώς είναι κάτι περισσότερο από μια κολλώδη ουσία που απλώς βγαίνει από τα αυτιά. Το πώς φαίνεται, η υφή και η μυρωδιά του παρέχουν βασικές λεπτομέρειες για το τι συμβαίνει μέσα στο σώμα σας. Τι δείχνει λοιπόν το κερί στα αυτιά σας;

Το Cerumen, όπως είναι η ιατρική ονομασία του, έχει έναν σκοπό στο σώμα. Προστατεύει το δέρμα μέσα στον ακουστικό πόρο από βλάβη που μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση. Είναι επίσης πηγή λίπανσης και βοηθά στην αδιαβροχοποίηση του εσωτερικού του αυτιού. Όλα αυτά είναι καλά.

Μακροζωία: Μπορεί το μέγεθος του αυτιού μας να αποκαλύψει πόσα χρόνια θα ζήσουμε; Τι δείχνουν οι μελέτες

Το κερί στα αυτιά αποκαλύπτει τις ρίζες σας

Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς, αλλά, όλα τα είδη κεριού στα αυτιά εμπίπτουν σε μία από τις δύο κατηγορίες. Είναι είτε στεγνό, είτε υγρό και κάπως κολλώδες. Το πώς αισθάνεστε το κερί στα αυτιά σας είναι ένα γενετικό χαρακτηριστικό που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να εντοπίσετε τις ρίζες σας.

Σύμφωνα με μια μελέτη στο περιοδικό Nature Genetics, μια γονιδιακή μετάλλαξη είναι αυτή που καθορίζει αν το κερί στα αυτιά σας είναι υγρό ή ξηρό. Οι ερευνητές ερεύνησαν 33 διαφορετικούς πληθυσμούς σε όλο τον κόσμο και βρήκαν:

  • Το 95% των κατοίκων της Ανατολικής Ασίας έχουν το ξηρό είδος.
  • Το 97% των ανθρώπων από την Ευρώπη ή την Αφρική έχουν το υγρό, κολλώδες είδος.

Η διαφορά μεταξύ αυτών των δύο ομάδων συνοψίζεται σε ένα γονίδιο που ονομάζεται ABCC11. Είναι το γονίδιο που διαχειρίζεται τη ροή των μορίων που αλλάζουν το κερί στα αυτιά. Κάποια στιγμή πριν από αιώνες, το γονίδιο άλλαξε στους ανθρώπους στην Ευρώπη και την Αφρική καθώς προσαρμόστηκαν σε ένα νέο περιβάλλον.

Οι ερευνητές από αυτή τη μελέτη υπέθεσαν ότι τα έντομα οδήγησαν σε αυτή τη μετάλλαξη. Το παχύ, υγρό κερί μπορεί να παγιδεύσει έντομα και να προστατεύσει τις βαθύτερες περιοχές μέσα στον ακουστικό πόρο και πιθανώς ακόμη και τον εγκέφαλο. Είναι ένα παράδειγμα της φυσικής ικανότητας του σώματος να αλλάζει τους περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες. Είναι μια αλλαγή που έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει τις πιθανότητες επιβίωσης ενός είδους.

Πράσινο, υγρό κερί στα αυτιά

Το πράσινο, υγρό κερί στα αυτιά σημαίνει ένα από δύο πράγματα:

  • Έχετε ιδρώσει.
  • Έχετε λοίμωξη στο αυτί.

Όταν ιδρώνετε, το νερό θα αναμειχθεί με το κερί στα αυτιά σας, αλλάζοντας το χρώμα και την υφή. Όταν έχετε λοίμωξη στο αυτί, το κερί αλλάζει λόγω της φλεγμονώδους απόκρισης του σώματος στους εισβάλλοντες οργανισμούς. Το πύον που δημιουργείται από την απόκριση μπορεί να αναμιχθεί με το κερί και αυτό μπορεί να οδηγήσει στη διαφορά στο χρώμα.

Το σημάδι στο λοβό του αυτιού που μπορεί να δείχνει σοβαρή καρδιακή πάθηση

Κερί που μυρίζει άσχημα

Το κερί στα αυτιά με άσχημη μυρωδιά σημαίνει ότι πρέπει να προσέχετε. Η αλλαγή στην οσμή συνήθως υποδεικνύει μια μάλλον σοβαρή μόλυνση. Τα αναερόβια βακτήρια, με άλλα λόγια, βακτήρια που δεν χρειάζονται οξυγόνο για να επιβιώσουν, τείνουν να εκπέμπουν μια άσχημη οσμή που θα κάνει το κερί στα αυτιά να βρωμάει.

Αυτή η άσχημη μυρωδιά μπορεί επίσης να σημαίνει ότι υπάρχει μόλυνση που προκαλεί βλάβη στο μέσο αυτί. Μπορεί να νιώσετε ότι η ισορροπία σας δεν είναι καλή και να ακούσετε ένα κουδούνισμα ή άλλο θόρυβο στο προσβεβλημένο αυτί. Πρέπει να κλείσετε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας.

Το 2009, μια ομάδα Ιαπώνων επιστημόνων συνέδεσε επίσης το κερί αυτιού με άσχημη οσμή με ένα γονίδιο που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του μαστού. Θα χρειαστούν περισσότερες μελέτες για να αποδειχθεί αυτή η θεωρία, αλλά αξίζει να μιλήσετε με το γιατρό σας εάν ο καρκίνος του μαστού υπάρχει στην οικογένεια.

Όταν νιώθετε ότι το αυτί σας είναι βρεγμένο όλη την ώρα

Στην πραγματικότητα αυτό δεν οφείλεται στο κερί. Τα υγρά αυτιά συνήθως σημαίνουν ασθένεια, πιθανότατα μόλυνση. Οι λοιμώξεις του αυτιού δημιουργούν πύον, οπότε μπορεί να είναι ο λόγος που αισθάνεστε το αυτί σας υγρό. Ωστόσο, αυτή δεν είναι η μόνη πιθανή αιτία.

Είναι επίσης πιθανό να έχετε έναν τύπο ανάπτυξης δέρματος μέσα στο κανάλι του αυτιού σας που ονομάζεται χολοστεάτωμα. Ένα χολοστεάτωμα μοιάζει πολύ με κύστη, αλλά εμφανίζεται μέσα στο αυτί και φράζει το κανάλι. Όταν συμβεί αυτό, συσσωρεύεται κερί και βρωμιά. Αυτή η απόφραξη μπορεί να προκαλέσει την υπερχείλιση των υπολειμμάτων και την έξοδο από το αυτί. Οποιαδήποτε διαρροή από το αυτί σας σημαίνει ότι πρέπει να δείτε έναν γιατρό και να μάθετε γιατί συμβαίνει.

Το κερί στα αυτιά σας είναι πραγματικά ξεφλουδισμένο

Μην ανησυχείτε, το ξεφλουδισμένο κερί αυτιού δεν είναι σημάδι προβλήματος. Είναι, ωστόσο, μια παρενέργεια της φυσικής γήρανσης. Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, το σώμα τους στεγνώνει -αυτό περιλαμβάνει τους αδένες που παράγουν το κερί στα αυτιά. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να αισθάνεστε φαγούρα στα αυτιά σας. Μερικές σταγόνες ορυκτέλαιο μπορούν να απαλύνουν αυτή την ενόχληση και ταυτόχρονα να μαλακώσουν το κερί.

Τι γίνεται αν τα αυτιά σας δεν έχουν καθόλου κερί;

Είναι σπάνιο, αλλά συμβαίνει. Είναι μια πάθηση που ονομάζεται αποφρακτική κεράτωση και σημαίνει ότι υπάρχει μια σκληρή τάπα μα στο σημείο όπου βγαίνει το κερί. Δεν είναι σαφές γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά οι ερευνητές γνωρίζουν ότι η τάπα αποτελείται από κερατίνη, μια πρωτεΐνη που υπάρχει στα κύτταρα του δέρματος.

Πόνος στο αυτί: Πού οφείλεται πραγματικά και πώς συνδέεται με την κακή στοματική υγεία

Μπορεί να νιώσετε πόνο σε αυτό το αυτί και να έχετε πρόβλημα στην ακοή. Η θεραπεία είναι απλή, αφήστε έναν γιατρό να βγάλει την τάπα. Σε ορισμένους, η κατάσταση είναι χρόνια και ο ασθενής χρειάζεται τακτική ιατρική φροντίδα.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top