Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου στις 4 Φεβρουαρίου, η Κέιτ Μίντλετον δημοσίευσε μία φωτογραφία μέσω της οποίας «υπαινίσσεται» την πίστη της στη θεραπευτική δύναμη μιας ιαπωνικής πρακτικής στη μάχη κατά του καρκίνου, μιας ασθένειας από την οποία προσβλήθηκε και η ίδια και κοστίζει καθημερινά χιλιάδες ζωές σε όλο τον κόσμο. Ποια είναι και πώς βοηθά;
Καρκίνος: Η άσκηση που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου κατά 46%
Στη μαγευτική φωτογραφία, που τράβηξε ο εξάχρονος πρίγκιπας Λούις και δημοσιεύθηκε στο προφίλ της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας στο X (πρώην Twitter), η πριγκίπισσα της Ουαλίας φαίνεται να στέκεται πάνω από ένα πεσμένο δέντρο σε ένα ομιχλώδες χειμερινό δασικό τοπίο.
Τη φωτογραφία συνοδεύει άλλη μία που αποτυπώνει παγωμένες φτέρες και ένα εμπνευσμένο απόσπασμα γραμμένο από την ίδια την Κέιτ Μίντλετον, το οποίο λέει: «Μην ξεχνάς να θρέψεις ό,τι βρίσκεται πέρα από την ασθένεια».
Don’t forget to nurture all that which lies beyond the disease. C #WorldCancerDay
📸 Prince Louis pic.twitter.com/fcAo39ntWs
— The Prince and Princess of Wales (@KensingtonRoyal) February 3, 2025
Forest bathing: Τι είναι η ιαπωνική πρακτική που υιοθετεί η Κέιτ Μίντλετον για να νικήσει τον καρκίνο
Πολύ πριν αποκαλυφθεί η διάγνωση του καρκίνου της τον Μάρτιο του περασμένου έτους, η 43χρονη Δούκισσα του Κέιμπριτζ ήταν υπέρμαχος του «forest bathing». Πρόκειται για μια πρακτική, που προέρχεται από την Ιαπωνία (shinrin-yoku στα ιαπωνικά), και έχει να κάνει με το να περπατάς αργά και στοχαστικά μέσα στη φύση.
Αλλά, σύμφωνα με την Cleveland Clinic, είναι κάτι περισσότερο από ένας απλός περίπατος μέσα στο δάσος. Κατά τη διάρκεια του forest bathing, εκπαιδευμένοι οδηγοί βοηθούν τους συμμετέχοντες σε δραστηριότητες που τους βοηθούν να βιώσουν το φυσικό περιβάλλον με όλες τους τις αισθήσεις. Η ιδέα είναι να απολαμβάνετε τα πάντα γύρω σας:
- τις μυρωδιές
- τους ήχους
- τα αξιοθέατα
- τις υφές του δάσους.
Κάποιες ενδείξεις, λοιπόν, αναφέρουν ότι αυτή η πρακτική διαλογισμού μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς, και ενδεχομένως ακόμη και στην καταπολέμηση του καρκίνου.
Η Κέιτ φέρεται να χρησιμοποίησε το «forest bathing» ως έμπνευση για έναν κήπο που σχεδίασε για την έκθεση λουλουδιών του Chelsea το 2019. Με θέμα την «Επιστροφή στη Φύση», ο κήπος σχεδιάστηκε για να υπογραμμίσει τη δουλειά της πριγκίπισσας στην προώθηση των οφελών που προσφέρει στη σωματική και ψυχική υγεία η επαφή με τη φύση.
Εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας: Μπορεί να τον προλάβει και να τον θεραπεύσει;
View this post on Instagram
Μιλώντας εκείνη την εποχή, η Μίντλετον είπε: «Πιστεύω ότι το να περνάμε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους όταν είμαστε μικροί μπορεί να παίξει ρόλο στο να τεθούν τα θεμέλια ώστε τα παιδιά για να γίνουν ευτυχισμένοι, υγιείς ενήλικες».
Ποια τα οφέλη του «forest bathing» για την υγεία
Ενώ ένας περίπατος έχει προφανή οφέλη για την υγεία, ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι το «forest bathing» έχει συγκεκριμένα οφέλη, με ορισμένους μάλιστα να υποστηρίζουν ότι πρέπει να συνταγογραφείται από το NHS. Μελέτες υποδεικνύουν ότι ο χρόνος σε δασικές περιοχές μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση:
- της αρτηριακής πίεσης,
- του καρδιακού παλμού,
- της διάθεσης και ακόμη και
- στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Έρευνα από την Ιατρική Σχολή Nippon στο Τόκιο δείχνει ότι το «forest bathing» θα μπορούσε να έχει άμεση επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα, ειδικά στα κύτταρα-«φυσικούς φονείς», που μας προστατεύουν από ιούς και σχηματισμό όγκων. Οι ασθενείς είδαν σημαντική ώθηση στη δραστηριότητα αυτών των κυττάρων την εβδομάδα μετά από μια επίσκεψη στο δάσος, με τα θετικά αποτελέσματα να διαρκούν ένα μήνα μετά.
Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι θα μπορούσε να έχει οφέλη για τη φροντίδα των ασθενών με καρκίνο, ιδιαίτερα στο να βοηθά τους ανθρώπους να αναρρώσουν από τη δοκιμασία που υποβάλλονται κατά τη θεραπεία για την ασθένεια.
Μια ξεχωριστή μελέτη, από ειδικούς στο Πανεπιστήμιο Chiba της Ιαπωνίας, μέτρησε τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, κορτιζόλης, της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού παλμού σε εθελοντές κατά τη διάρκεια μιας ημέρας που πέρασαν στην πόλη, επαναλαμβάνοντας τα τεστ κατά τη διάρκεια μιας 30λεπτης επίσκεψης στο δάσος.
Οι φανατικοί του «forest bathing», μάλιστα, υποστηρίζουν τη συμπερίληψή του στο εθνικό πρόγραμμα υγείας της Ιαπωνίας ως μέρος της εξήγησης που η χώρα είναι μερικά από τα χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων στον κόσμο. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι ένα δίωρο «forest bathing» κάθε εβδομάδα ήταν αρκετό για να βοηθήσει στη μείωση του στρες μεταξύ των ασθενών.
Πού μπορεί να οφείλονται οι θεραπευτικές επιδράσεις του «forest bathing»
Οι επιστήμονες εξακολουθούν να διερευνούν εάν υπάρχουν μοναδικές ιδιότητες στο «forest bathing» που κρύβονται πίσω από τις υποτιθέμενες επιδράσεις ενίσχυσης της υγείας.
Μια θεωρία προτείνει ότι οι οργανικές ενώσεις φυτοκτόνων, τις οποίες εκπέμπουν τα δέντρα για να προστατευτούν από παράσιτα και ασθένειες, θα μπορούσαν να ωφελήσουν τους ανθρώπους επηρεάζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.
Άλλες εξηγήσεις είναι πιο απλοϊκές, καθώς το ανθρώπινο ον εξελίχθηκε σε φυσικά περιβάλλοντα και μέσα σε λίγους αιώνες οι οικιστικές περιοχές όπως οι πόλεις έχουν γίνει ο κανόνας.
Ελπιδοφόρο φάρμακο για τον καρκίνο του μαστού εξαλείφει τους όγκους με μία μόνο δόση
Σύμφωνα με αυτή τη λογική, η «επιστροφή στη φύση» μέσω του «forest bathing» λειτουργεί σαν μια εργοστασιακή επαναφορά των εσωτερικών βιολογικών μας συστημάτων στην εξελικτική προεπιλογή.
Πηγές: Daily Mail, Cleveland Clinic, NIH(1), NIH(2)