Υψηλές θερμοκρασίες: Τι πρέπει να γνωρίζουμε σύμφωνα με τον καρδιολόγο

Νέο κύμα καύσωνα από σήμερα. Το oloygeia.gr απευθύνθηκε στον Ηλία Τσούγκο, Καρδιολόγο MD, PhD για να μας εξηγήσει πώς θα προστατευτούμε από τις υψηλές θερμοκρασίες, πώς θα αναγνωρίσουμε τα συμπτώματα της θερμοπληξίας και τι πρέπει να κάνουμε.

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα σημειωθούν από σήμερα και για δύο ημέρες, σύμφωνα με επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, το οποίο αναφέρεται στο θερμό κύμα που προκαλεί από τις 12 Ιουλίου κατά διαστήματα συνθήκες καύσωνα με την ονομασία CLEON σε πολλές περιοχές της χώρας.

Το oloygeia.gr απευθύνθηκε στον Ηλία Τσούγκο, Καρδιολόγο MD, PhD, Διευθυντή ΣΤ’ Καρδιολογικής Κλινικής Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, Διδάκτωρ ιατρικής σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Επ. Καθηγητή Καρδιολογίας EUC, για να μας εξηγήσει τις επιπτώσεις από τις υψηλές θερμοκρασίες, πως θα αναγνωρίσουμε τα συμπτώματα της θερμοπληξίας και ποια τα μέτρα προφύλαξης ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Τι είναι ο καύσωνας;

Πρόκειται για ένα σπάνιο μετεωρολογικό φαινόμενο, το οποίο συνδυάζει πολύ υψηλές θερμοκρασίες της ατμόσφαιρας με υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία και πλήρη άπνοια, η οποία διαρκεί επί σειρά ημερών.

Τι σημαίνει θερμοπληξία;

Ο ανθρώπινος οργανισμός λειτουργεί σε μία συγκεκριμένη θερμοκρασία. Όλες οι μεταβολικές οδοί στο ανθρώπινο σώμα για να μπορέσουν να λειτουργήσουν χρειάζονται θερμοκρασίες κάτω από 37 °C. Άρα στις περιπτώσεις εκείνες στις οποίες η θερμοκρασία του σώματος μας είναι πάνω από 38 ή και 40 °C για μακρό χρονικό διάστημα τότε εμφανίζεται δυσλειτουργία κυρίως στο νευρικό σύστημα με πρώτα συμπτώματα τους εμετούς, τη ζάλη, τη λιποθυμία. Αυτό το φαινόμενο σε συνδυασμό με την αφυδάτωση και τη σύγχυση ονομάζεται θερμοπληξία.

Πως προστατεύεται ο ανθρώπινος οργανισμός από τις ψηλές θερμοκρασίες;

Στο σώμα μας υπάρχουν δύο μηχανισμοί που βοηθούν στην μείωση της θερμοκρασίας.

Ο πρώτος αφορά την αγγειοδιαστολή των αγγείων του δέρματος δηλαδή τη μεταφορά μεγάλης ποσότητας αίματος στο δέρμα. Όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι κάτω από 36 °C τότε το δέρμα κρυώνει, το αίμα το οποίο έρχεται σε επαφή με την επιδερμίδα κρυώνει άρα και οργανισμός μας μειώνει τη θερμοκρασία του.

Ο δεύτερος μηχανισμός αφορά την εφίδρωση δηλαδή την κατάσταση εκείνη κατά την οποία ποσότητα υγρού του σώματος μας εξιδρώνετε διαμέσου των αγγείων. Η εξάτμιση λοιπόν του υγρού αυτού οδηγεί σε μείωση της θερμοκρασίας του σώματος.

Τι παθαίνει ο ανθρώπινος οργανισμός σε τέτοιες συνθήκες;

Όταν ενσκήψει πραγματικός καύσωνας τότε δημιουργούνται συνθήκες αποπνικτικής ατμόσφαιρας. Το θερμορυθμιστικό σύστημα του ανθρώπου που βρίσκεται στον εγκέφαλο αρχίζει να απορρυθμίζεται. Ο ιδρώτας του σώματος δεν εξατμίζεται εύκολα γιατί η μεγάλη υγρασία της ατμόσφαιρας δεν υποβοηθά την εξάτμιση και έτσι η θερμοκρασία του δέρματος και κατ’ επέκταση του σώματος δεν πέφτει αλλά αντιθέτως παραμένει υψηλή. Μάλιστα μπορεί να φθάσει τους 41ο C. Η πλήρης απορρύθμιση του θερμορυθμιστικού συστήματος δεν του επιτρέπει να πραγματοποιήσει την αγγειοδιαστολή των αγγείων του δέρματος με αποτέλεσμα να εγκλωβίζεται μέσα στο σώμα η θερμική ενέργεια. Η απορρύθμιση του θερμορυθμιστικού συστήματος είναι ιδιαίτερα καταφανής στα ηλικιωμένα άτομα καθώς και στους καταβεβλημένους από σοβαρές αρρώστιες οργανισμούς.

Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα της θερμοπληξίας;

Η εμφάνιση υψηλού πυρετού με συνοδό διανοητική σύγχυση σε περιόδους καύσωνα αποτελούν προάγγελο της θερμοπληξίας.

Η εικόνα πολλές φορές συμπληρώνεται από εμέτους, γενικευμένη αδυναμία, υπόταση και ελάττωση της διούρησης. Άτομα που πάσχουν από νοσήματα όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και λαμβάνουν αγγειοδιασταλτικά και διουρητικά φάρμακα πρέπει να αποφεύγουν τις εξόδους από το σπίτι ιδιαίτερα τις μεσημβρινές ώρες και να συμβουλεύονται τον ιατρό τους προκειμένου να προσαρμόσουν τη δοσολογία των φαρμάκων τους σε συνθήκες καύσωνα.

Ποια είναι τα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνουν οι ευπαθείς ομάδες;

  • Τα άτομα αυτά πρέπει να κατοικούν εάν είναι δυνατόν σε σπίτια που να διαθέτουν κλιματισμό και να κάνουν ντους πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Τα ευαίσθητα αυτά άτομα πρέπει να πίνουν παγωμένο νερό, χυμούς φρούτων και να διατρέφονται με υγρές τροφές.
  • Τα άτομα αυτά όταν υποχρεώνονται να κυκλοφορήσουν στους δρόμους, πρέπει να είναι ντυμένα με άσπρα φαρδιά ρούχα ώστε το σώμα τους να διατηρείται δροσερό, αφού τα λευκά ρούχα δεν απορροφούν θερμότητα.
  • Η παρατεταμένη ηλιοθεραπεία μετά το θαλασσινό μπάνιο μπορεί να οδηγήσει σε θερμοπληξία γι’ αυτό συνιστάται όλα τα ευαίσθητα άτομα μετά το κολύμπι να παραμένουν στον ήλιο μέχρις ότου στεγνώσει το σώμα τους.
  • Η πιστή αυτή εφαρμογή όλων αυτών των απλών μέτρων ελαχιστοποιεί την πιθανότητα θερμοπληξίας.
Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(Υπουργείο Υγείας). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top