Καυγάς στο ζευγάρι: Οι 4 φράσεις που λύνουν το πρόβλημα

4 φράσεις καυγάς

Όταν γίνεται καυγάς με τον σύντροφο σας υπάρχουν τρόποι να τον λήξετε : η συντομία είναι το μυστικό, λένε οι ειδικοί. Χρησιμοποιήστε αυτές τις φράσεις και βρείτε τα μεταξύ σας, ASAP.

Ο Terrence Real, οικογενειακός ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας του «Us: Getting Past You and Me to Build a More Loving Relationship» μοιράζεται στο βιβλίο του αυτές τις 4 φράσεις και συμβουλεύει όταν ο καυγάς ανάβει στα ζευγάρια να σκέφτονται αυτές τις απλές προτάσεις για να πουν τα παράπονά τους, χωρίς να τσακώνονται και να συγκρούονται. Μάλιστα, μπορεί ακόμα και να οδηγήσουν σε ένα γόνιμο διάλογο και στην επίλυση προβλημάτων.

Σε μια εποχή που ο τοξικός ατομικισμός καταστρέφει την κοινωνία μας σε κάθε επίπεδο, ο καυγάς δηλητηριάζει τις σχέσεις. Επαναλαμβανόμενες μάχες που δεν οδηγούν πουθενά ή προκαλούν απόσταση στη σχέση, στην οποία οι σύντροφοι καταλήγουν να ζουν «μόνοι μαζί». Δυστυχώς κατά τη διάρκεια ενός καυγά μάς είναι πιο εύκολο να μπαίνουμε σε θέση επίθεσης παρά να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να προσπαθήσουμε να δούμε καθαρά.

Για να μεταμορφώσετε τη σχέση σας σε μια σχέση που βασίζεται στη συμπόνια, τη συνεργασία και την εγγύτητα χρειάζεται να γνωρίζετε τι θα πείτε, πώς θα το πείτε και πότε. Αυτό θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τις σπασμωδικές αντιδράσεις σας και να αξιοποιήσετε τον πιο σοφό, πιο συνεργατικό εαυτό σας.

Έτσι, όταν βρίσκεστε σε έναν καυγά, κάντε μια παύση και υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι νοιάζεστε για το άτομο που σας έχει στενοχωρήσει. Εάν είναι πρόθυμος να σας ακούσει, χρησιμοποιήστε αυτές τις τέσσερις φράσεις.

Ποιες είναι οι 4 φράσεις που θα λήξουν έναν καυγά;

1. Μοιραστείτε τα γεγονότα: «Αυτό είδα ή άκουσα»
2. Πάρτε την ευθύνη: «Αυτό νόμιζα»
3. Αποκαλύψτε πώς νιώθετε: «Έτσι ένιωσα»
4. Διεκδικήστε αυτό που έχετε ανάγκη «Αυτό θα με βοηθούσε να νιώσω καλύτερα»

1. Μοιραστείτε τα γεγονότα: «Αυτό είδα ή άκουσα»

Περιγράψτε τι συνέβη με μια φράση. Μοιραστείτε μόνο τα γεγονότα – αυτά που μια κάμερα θα μπορούσε να καταγράψει. Το μυστικό αυτής της δήλωσης είναι η συντομία της. Παραθέτετε τα γεγονότα, σύντομα και περιεκτικά, χωρίς υποθέσεις και υποκειμενικές απόψεις.

2. Πάρτε την ευθύνη: «Αυτό νόμιζα»

Όταν εξηγείτε την προσωπική σας άποψη, αυτό λειτουργεί ως διακόπτης. Όχι μόνο απομακρύνει την οικειότητα από το άλλο άτομο αλλά σας αναγκάζει να εξετάσετε τα δικά σας συναισθήματα. Η χρήση αυτής της φράσης βοηθά να αναγνωρίσετε ότι η αντίληψή σας μπορεί να είναι ανακριβής. Αναλαμβάνετε την ευθύνη στον άλλον λέγοντας του ότι νομίζατε, δεν ήσασταν σίγουροι, και αυτό είναι ανθρώπινο λάθος και κατανοητό.

3. Αποκαλύψτε πώς νιώθετε: «Έτσι ένιωσα»

Αφιερώστε λίγο χρόνο για να εστιάσετε στα συναισθήματά σας. Στη συνέχεια, περιγράψτε τα, συνοπτικά, στον σύντροφό σας. Μπορεί να είστε φοβισμένοι, πληγωμένοι ή θυμωμένοι. Μόνο συναισθήματα, όχι σκέψεις ή πεποιθήσεις. Το να μοιράζεστε τα συναισθήματά σας σας βοηθά να μετακινηθείτε από το αντιδραστικό μέρος του εγκεφάλου σας.

4. Διεκδικήστε αυτό που έχετε ανάγκη «Αυτό θα με βοηθούσε να νιώσω καλύτερα»

Αυτή η τελική δήλωση, η ανάγκη μας, είναι αυτή που οι περισσότεροι άνθρωποι αφήνουν έξω. Το να ξεκαθαρίσετε τις ανάγκες σας είναι ένα απαραίτητο βήμα γιατί δεν μπορείτε να παραπονεθείτε για το ότι δεν λάβατε αυτό που δεν ζητήσατε ποτέ.

Όταν αποκαλύπτετε τα συναισθήματά σας και τις ανάγκες σας, μεταβαίνετε από τον θυμό στην ευαλωτότητα. Λέτε αυτό που πρέπει να ειπωθεί, αλλά αυτό γίνεται με σεβασμό. Έτσι το άλλο άτομο ανταποκρίνεται νιώθοντας ευγνωμοσύνη για το ότι ανοίγεστε και όχι ενοχές ή άμυνα.

 

Scroll to Top