Site icon Όλο Υγεία

Ο τρόπος που κάθεστε μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την υγεία σας καθώς μεγαλώνετε

κάθεστε

Είναι αποδεδειγμένο ότι το να ξοδεύουμε πολύ χρόνο καθιστοί (όπως όταν κάνουμε δουλειά γραφείου) θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στο σώμα μας. Το να κάθεστε όλη μέρα μπορεί να μειώσει τη μυϊκή δύναμη και συνδέεται με κακές συνέπειες για την υγεία, όπως καρδιακές παθήσεις.

Αλλά είναι όλες οι στάσεις καθίσματος ίδιες; Μερικοί ειδικοί υποστηρίζουν για παράδειγμα, ότι το να κάθεστε στο πάτωμα είναι πραγματικά καλό για την υγεία σας και πρέπει να το κάνετε τακτικά -μια ιδέα που φαίνεται σχεδόν καλή για να είναι αληθινή.

Έτσι, οι ειδικοί μοιράστηκαν με τη Huffington Post τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να κάθεσαι στο πάτωμα -και γιατί καμία δεν είναι η ιδανική στάση σώματος.

Το να κάθεστε σταυροπόδι στο πάτωμα μπορεί να είναι καλό για την κινητικότητα και την ευελιξία

Οι περισσότεροι ενήλικες πιθανότατα δεν συνηθίζουν να κάθονται στο πάτωμα σε στάση σταυροπόδι. Αλλά τα παιδιά που κάθονται και παίζουν τακτικά στο πάτωμα μπορεί να έχουν κάποιο λόγο.

«Πιστεύω ότι από την άποψη των πλεονεκτημάτων για την υγεία ή της μυοσκελετικής κατάστασης, το σταυροπόδι μας βοηθάει πραγματικά με το εύρος κίνησης του ισχίου, της πλάτης και του γονάτου. Βοηθά επίσης να διατηρήσουμε το κάτω μέρος του σώματός μας ευέλικτο», είπε ο Δρ. Christopher Bise, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου του Pittsburgh.

Η Δρ. Jennifer O’Connell, φυσίατρος στο Hospital for Special Surgery στη Νέα Υόρκη, πρόσθεσε ότι «ένα από τα προβλήματα με το να κάθεστε σε μια καρέκλα είναι ότι είναι μια θέση όπου οι μηριαίοι τείνουν να είναι σφιχτοί  -το σταυροπόδι μπορεί να βοηθήσει κάπως».

Αλλά αν δεν μπορείτε να κάτσετε στο πάτωμα, μπορείτε ακόμα να εργαστείτε για την κινητικότητα και την ευελιξία σας.

«Να θυμάστε ότι αυτές οι θέσεις δεν χρειάζεται απαραίτητα να γίνονται στο πάτωμα. Μπορείτε να κάτσετε σταυροπόδι σε έναν καναπέ ή να χρησιμοποιήσετε διαφορετικές θέσεις καθίσματος στον καναπέ που θα αυξήσουν επίσης το εύρος της κίνησής σας», εξήγησε ο Δρ. Bise.

Το να έχετε καλό εύρος κίνησης είναι σημαντικό καθώς μεγαλώνετε

Η διατήρηση του εύρους της κίνησής σας είναι σημαντική για πολλούς λόγους: θα μπορείτε να περιφέρεστε καλύτερα στο σπίτι σας, να κάνετε τις υποχρεώσεις σας και να παίζετε με τα παιδιά και τα εγγόνια σας καθώς αυξάνεται η ηλικία σας.

«Αλλά νομίζω ότι ένα από τα πράγματα που συμβαίνει όταν μεγαλώνουμε είναι ότι γινόμαστε λιγότερο ευέλικτοι επειδή αρχίζουμε να επιβραδύνουμε. Αλλά δεν χρειάζεται να γίνεται έτσι», είπε ο Δρ. Bise και συνέχισε:

«Στις θεραπείες που κάνετε με έναν φυσιοθεραπευτή, ένα από τα πρώτα πράγματα που πρόκειται να κάνει είναι να αξιολογήσει τόσο την κινητικότητα των αρθρώσεων όσο και την ευελιξία των μυών σας γύρω από τις αρθρώσεις σας και να δει πώς κινούνται. Όταν τα οστά, οι αρθρώσεις και οι μύες είναι άκαμπτοι ή δύσκαμπτοι, δεν μπορούμε να κινηθούμε τόσο καλά ή τόσο αποτελεσματικά όσο στο παρελθόν».

Η μετάβαση από το να κάθεστε στο έδαφος ή στην καρέκλα, στο περπάτημα και την άσκηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρήσετε τον εαυτό σας ευέλικτο.

Επιπλέον, η ικανότητα να μπαίνετε και να βγαίνετε από μια καθιστή στάση στο πάτωμα είναι επίσης σημαντική, είπε ο Δρ. Bise. «Οι ηλικιωμένοι είναι επιρρεπείς σε πτώσεις, αλλά αν έχουν την ικανότητα να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν από και προς το πάτωμα, θα είναι πιο ικανοί να αποτρέψουν τις πτώσεις στο μέλλον ή να σηκωθούν αν χρειαστεί».

Το να κάθεστε στο έδαφος μπορεί επίσης να λειτουργήσει για τον πυρήνα σας

Το να κάθεστε στο έδαφος εμπλέκει τους μύες του πυρήνα σας με τρόπο που δεν συμβαίνει όταν κάθεστε σε μια καρέκλα, σύμφωνα με την Δρ. O’Connell. Χωρίς στήριξη της πλάτης από μια καρέκλα, οι μύες του πυρήνα σας ενεργοποιούνται αυτόματα, είπε.

«Και τότε, και μόνο η πράξη του να σηκωθείτε από αυτή τη θέση είναι ευεργετική για ολόκληρο το σώμα σας. Ασκείτε τους γοφούς σας, τα γόνατά σας, ολόκληρη την κάτω αλυσίδα και τον πυρήνα σας για να σηκωθείτε», εξήγησε η ειδικός.

Δεν πρέπει να κάθεστε στο έδαφος όλη την ώρα

Μπορείτε να δοκιμάσετε να καθίσετε στο έδαφος για περίπου 30 λεπτά, αλλά δεν θα πρέπει να κάθεστε στο πάτωμα για όλη την ημέρα.

«Υπάρχουν λόγοι που τα smart watch σας υπενθυμίζει κάθε 60 λεπτά να σηκώνεστε και να αρχίσετε να κινείστε ξανά. Κάποιος αφορά την στάση του σώματος, άλλος την κίνηση και τη λήψη θερμίδων, και άλλος την αλλαγή στάσης», σημείωσε ο Δρ. Bise.

Η Δρ. O’Connell λέει τακτικά στους ασθενείς της που εργάζονται στο γραφείο να σηκώνονται και να κινούνται -είτε περπατούν για να πιουν ένα ποτήρι νερό είτε απλώς να μετακινούνται μέσα στο σπίτι.

«Πριν το καταλάβεις, έχουν περάσει μια ώρα με δύο ώρες, χωρίς να σηκωθείς και να κουνηθείς. Και παρόλο που δεν το πρόσεξες επειδή ήσουν πραγματικά συγκεντρωμένος στη δουλειά, η πλάτη σου το έχει παρατηρήσει», εξηγεί χαρακτηριστικά η ειδικός.

Το να κάθεστε στο έδαφος δεν είναι ιδανικό για όλους

«Ένας λόγος για τον οποίο το να κάθεστε στο πάτωμα μπορεί να είναι επιζήμιο είναι εάν έχετε προβλήματα με τις αρθρώσεις. Για παράδειγμα, εγώ έχω ένα πρόβλημα όπου οι γοφοί μου δεν ανοίγουν πολύ καλά, οπότε το να κάθομαι σε μια παραδοσιακή στάση σταυροπόδι στο πάτωμα είναι πολύ δύσκολο για μένα», είπε η Δρ. O’Connell.

Επιπλέον, άτομα που αναρρώνουν από ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις ή τραυματισμούς μπορεί επίσης να έχουν πρόβλημα να κάτσουν στο έδαφος.

«Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε είδος άσκησης. Μπορείτε επίσης να συμβουλευτείτε έναν φυσιοθεραπευτή και μπορεί να σας δώσει στρατηγικές για να κάτσετε και να σηκωθείτε από το πάτωμα», κατέληξε η ειδικός. Αν και είναι καλό να βάζετε το σώμα σας σε διαφορετικές στάσεις και στάσεις, δεν πρέπει να το κάνετε εάν δεν είναι ασφαλές για εσάς.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version