Κατάθλιψη: Μπορούν να την αντιμετωπίσουν οι θεραπείες θερμότητας

Κατάθλιψη

Στη μεγαλύτερη μελέτη του είδους της, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα άτομα που πάσχουν από μείζονα καταθλιπτική διαταραχή (MDD) είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν υψηλότερες θερμοκρασίες σώματος, ανοίγοντας τον δρόμο σε θεραπείες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν  στην ανακούφιση των εξουθενωτικών συμπτωμάτων.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια του Σαν Φρανσίσκο (UCSF) ανέλυσαν δεδομένα που συλλέχθηκαν από περισσότερα από 20.000 άτομα σε επτά μήνες και από 106 χώρες. Χρησιμοποιώντας την ίδια ομάδα συμμετεχόντων, οι επιστήμονες εξέτασαν τα δεδομένα θερμοκρασίας 20.863 ατόμων (53% άνδρες, 47% γυναίκες) και τα δεδομένα ενός φορητού αισθητήρα  21.064 ατόμων (56% άνδρες, 44% γυναίκες). Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 559.664 εκτιμήσεις της θερμοκρασίας του σώματος, που μεταφράζονται σε 27 μετρήσεις κατά μέσο όρο την ημέρα για κάθε συμμετέχοντα.

Ταυτόχρονα, ολοκληρώθηκαν μηνιαίες αξιολογήσεις ψυχικής υγείας, χρησιμοποιώντας το ευρέως χρησιμοποιούμενο σύστημα μέτρησης κατάθλιψης με αναφορά των ασθενών (PROMIS), το οποίο είναι ένα αξιόπιστο σύστημα κατάταξης για τη μέτρηση των επιπέδων κατάθλιψης (ήπια έως σοβαρή).

«Από ό,τι γνωρίζουμε, αυτή είναι η μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα για την εξέταση της συσχέτισης μεταξύ της θερμοκρασίας του σώματος –που αξιολογήθηκε με μεθόδους αυτοαναφοράς και φορητών αισθητήρων– και των συμπτωμάτων κατάθλιψης σε ένα ευρύ γεωγραφικό δείγμα ατόμων», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Ashley Mason, καθηγήτρια ψυχιατρικής στο UC.

Αυτό που βρήκαν ήταν ότι η θερμοκρασία του σώματος συνδέθηκε με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, ανεξάρτητα από μεταβλητές όπως η ηλικία και το φύλο. Διαπίστωσαν επίσης ότι μια αύξηση στα επίπεδα σοβαρότητας ταίριαζε με αντίστοιχες υψηλότερες θερμοκρασίες.

Αν και ακούγεται αντιφατικό, οι πιθανές θεραπείες περιλαμβάνουν μεθόδους που αυξάνουν τη θερμοκρασία, όπως συνεδρίες ζεστής γιόγκα και σάουνας, για να ενεργοποιήσουν τους μηχανισμούς αυτοψύξης του σώματος βοηθώντας στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

«Κατά αντιφατικό τρόπο, η θέρμανση των ανθρώπων στην πραγματικότητα μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της θερμοκρασίας του σώματος που διαρκεί περισσότερο από την απλή ψύξη του σώματός τους, όπως π.χ. μέσω ενός δροσερού ντους», είπε η Μέισον.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά <a href="https://www.vita.gr/">Vita</a>, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες <a href="https://tv.pathfinder.gr/">pathfinder.gr</a>, <a href="https://dailypharmanews.gr/">dailypharmanews.gr</a>, liveit.gr, <a href="https://www.worldsecrets.gr/">worldsecrets.gr</a>, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top