Νέα μελέτη δείχνει ότι οι επιλογές του τρόπου ζωής θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο από τα γονίδια στην πρόληψη της κατάθλιψης. Ερευνητές βρήκαν ποιες αλλαγές μπορούν να μειώσουν το κίνδυνο για κατάθλιψη.
Η κατάθλιψη επηρεάζει περίπου έναν στους τέσσερις Έλληνες, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας. Ο τρόπος ζωής μας θα μπορούσε να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία. Ερευνητές εντόπισαν τις επτά αλλαγές που συνδέονται με την πρόληψη της κατάθλιψης, ακόμη και όταν αυτή είναι κληρονομική.
Τι έδειξε η νέα μελέτη για την κατάθλιψη
Οι συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Nature Mental Health ανάφεραν ότι οι λόγοι που οι άνθρωποι βιώνουν κατάθλιψη είναι περίπλοκοι, με προηγούμενες έρευνες να υποδεικνύουν ότι ο τρόπος ζωής, η βιολογία και οι ατομικές συνήθειες να παίζουν ρόλο. Οι συγγραφείς προσπάθησαν να ανακαλύψουν ποιοι παράγοντες έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση και γιατί.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Πανεπιστήμιο Φούνταν, στην Κίνα, μελέτησαν δεδομένα από μια βιοϊατρική βάση δεδομένων που ονομάζεται UK Biobank σε 290.000 άτομα σε μια περίοδο εννέα ετών, συμπεριλαμβανομένων 13.000 ατόμων με κατάθλιψη.
Εκτός από γενετικά δεδομένα και δεδομένα για τον τρόπο ζωής, εξέτασαν τη δομή του εγκεφάλου, το ανοσοποιητικό και το μεταβολικό σύστημα σε 33.000 συμμετέχοντες. Συνολικά, τα ευρήματά τους έδειξαν ότι ο φτωχός τρόπος ζωής φαίνεται να επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα και τον μεταβολισμό, κάτι που με τη σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης.
Η ομάδα εξέτασε επτά παράγοντες υγιεινού τρόπου ζωής και διαπίστωσε ότι όλοι σχετίζονταν με χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης.
Η συν-συγγραφέας Δρ. Christelle Langley, από το Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, δήλωσε: «Έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε τον υγιεινό τρόπο ζωής ως σημαντικό για τη σωματική μας υγεία, αλλά είναι εξίσου σημαντικός και για την ψυχική μας υγεία. Είναι καλό για την υγεία και τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου μας, αλλά και έμμεσα προάγοντας ένα υγιέστερο ανοσοποιητικό σύστημα και καλύτερο μεταβολισμό».
Οι 7 παράγοντες του τρόπου ζωής που συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης
- Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ
- Η υγιεινή διατροφή
- Η τακτική σωματική δραστηριότητα
- Οι επτά με εννέα ώρες ύπνου τη νύχτα
- Η αποφυγή καπνίσματος
- Η μειωμένη καθιστική ζωή
- Η συχνή κοινωνική σύνδεση
Οι συμμετέχοντες έλαβαν βαθμολογία γενετικού κινδύνου με βάση το πόσα γονίδια που συνδέονται με την κατάθλιψη έφεραν. Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν τις χαμηλότερες βαθμολογίες κινδύνου είχαν 25% μειωμένες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη από εκείνους με τις υψηλότερες.
Ωστόσο, είπαν ότι αυτό ήταν πολύ μικρότερος αντίκτυπος σε σύγκριση με τον τρόπο ζωής, ο οποίος φάνηκε να παίζει ισχυρό προστατευτικό ρόλο κατά της κατάθλιψης ανεξάρτητα από τη γενετική σύνθεση, σύμφωνα με τα ευρήματά τους. Έτσι οι αλλαγές αυτές μπορούν να βοηθήσουν:
- Ο ύπνος μεταξύ επτά και εννέα ωρών τη νύχτα φάνηκε να έχει τη μεγαλύτερη επίδραση, μειώνοντας τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 22%.
- Η αποφυγή καπνίσματος μείωσε τον κίνδυνο κατά 20%,
- Η συχνή κοινωνική επαφή, μείωσε τον κίνδυνο κατά 18%, και φάνηκε να είναι η πιο προστατευτική έναντι των επαναλαμβανόμενων κρίσεων κατάθλιψης.
- Η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο, φάνηκε να μειώνειντον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 11%.
- Η υγιεινή διατροφή μείωσε τον κίνδυνο κατά 6%.
- Η τακτική σωματική δραστηριότητα κατά 14% και η χαμηλή έως μέτρια καθιστική συμπεριφορά κατά 13%.
- Ο τρόπος ζωής φάνηκε να κάνει τη μεγαλύτερη διαφορά από τα γονίδια στη μελέτη.
Η κατάθλιψη δυσκολεύει το να ζήσετε μια υγιή ζωή
Η μελέτη φαίνεται να αποδεικνύει την αιτιολογική επίδραση του ανθυγιεινού τρόπου ζωής στον κίνδυνο κατάθλιψης. Γνωρίζουμε ωστόσο ότι μια καταθλιπτική διαταραχή επηρεάζει τον τρόπο ζωής και μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, αδράνειας, κακού ύπνου, κακής διατροφής, καπνίσματος και κοινωνικής απόσυρσης. Εάν κάνετε αυτές τις αλλαγές στη ζωή σας ίσως μπορέσετε να ξεφύγετε από την κατάθλιψη.