Ένα νέο πειραματικό εμβόλιο από τη Moderna θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου, αποκάλυψαν οι ειδικοί.
Δημιουργός του νέου εμβολίου είναι μία από τις εταιρείες που ήταν υπεύθυνες για τα εμβόλια κατά της Covid-19 κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Τον Οκτώβριο, ένας 81χρονος άνδρας που έχει ανίατο καρκίνο του δέρματος ήταν ο πρώτος άνθρωπος που δέχτηκε το πιθανώς θαυματουργό εμβόλιο.
«Η συμμετοχή δίνει την αίσθηση της συνεισφοράς σε κάτι που μπορεί να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους», είπε ο ίδιος για τη θεραπεία.
Πρώτοι στόχοι του εμβολίου ο καρκίνος του δέρματος και του πνεύμονα
Ο Δρ. David Pinato του Imperial College NHS Trust και η ομάδα του πραγματοποιούν δοκιμές για να μάθουν εάν το εμβόλιο είναι αρκετά ασφαλές για μια τριετή παγκόσμια δοκιμή.
«Η έρευνα βρίσκεται στα αρχικά στάδια… αλλά μας φέρνει πιο κοντά σε θεραπείες που είναι δυνητικά λιγότερο τοξικές και πιο ακριβείς», ανέφερε ο ίδιος.
Ο Δρ. Pinato ελπίζει ότι η θεραπεία θα είναι σε θέση να θεραπεύσει πρώτα τον καρκίνο του δέρματος και του πνεύμονα, και στη συνέχεια άλλους τύπους, όπως του εντέρου και του μαστού.
Ο καθηγητής Peter Johnson, διευθυντής του NHS για τον καρκίνο, δήλωσε σχετικά με τη νέα θεραπεία: «Τα εμβόλια κατά του καρκίνου θα μπορούσαν να είναι επαναστατικά. Αναμένουμε να δούμε χιλιάδες άλλους ασθενείς να συμμετέχουν σε δοκιμές αυτού του είδους τα επόμενα χρόνια».
Η πρώτη δοκιμή της επαναστατικής θεραπείας
Η επαναστατική νέα θεραπεία για τον καρκίνο, γνωστή ως θεραπεία με mRNA, χορηγήθηκε σε ασθενείς στο νοσοκομείο Hammersmith στο δυτικό Λονδίνο. Η δοκιμή έχει δημιουργηθεί για να αξιολογήσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας στη θεραπεία του μελανώματος, των όγκων του πνεύμονα και άλλων συμπαγών όγκων.
Η νέα θεραπεία χρησιμοποιεί γενετικό υλικό γνωστό ως αγγελιοφόρο RNA -ή mRNA- και λειτουργεί παρουσιάζοντας κοινούς δείκτες από όγκους στο ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς. Ο στόχος είναι να το βοηθήσει να αναγνωρίσει και να καταπολεμήσει τα καρκινικά κύτταρα που εκφράζουν αυτούς τους δείκτες.
Νέα εποχή στις αντικαρκινικές θεραπείες
«Αυτό το εμβόλιο έχει τη δυνατότητα να σώσει ζωές, ενώ φέρνει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε αυτήν την τρομερή ασθένεια με θεραπείες που είναι πιο αποτελεσματικές και λιγότερο τοξικές», σημείωσε με τη σειρά της η υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Victoria Atkins.
«Οι άνθρωποι εργάζονται για τα εμβόλια κατά του καρκίνου για περισσότερα από 20 χρόνια και το πεδίο έχει επιτέλους φτάσει σε ένα σημείο όπου αρχίζουμε να βλέπουμε ένα πραγματικό όφελος στους ασθενείς», δήλωσε επίσης η Δρ. Kyle Holen της Moderna.
«Αυτό ήταν κάτι που είδαμε με το πρώτο μας εμβόλιο, όπου μπορέσαμε να μειώσουμε τον κίνδυνο υποτροπής κατά περισσότερο από το μισό σε ασθενείς που είχαν μελάνωμα υψηλού κινδύνου. Έτσι, είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι με μερικά από τα πρώιμα αποτελέσματα και ελπίζουμε ότι αυτό θα αποτελέσει την αρχή μιας νέας εποχής για θεραπείες για τον καρκίνο», κατέληξε.
Το εμβόλιο είναι μέρος μιας δοκιμής που ονομάζεται Mobilize. Ο πρωταρχικός στόχος της είναι να ανακαλύψει εάν αυτός ο συγκεκριμένος τύπος θεραπείας με mRNA είναι ασφαλής και ανεκτός από τους ασθενείς. Σε ορισμένες περιπτώσεις θα χορηγείται μόνο του και σε άλλες σε συνδυασμό με το υπάρχον αντικαρκινικό φάρμακο πεμπρολιζουμάμπη.
Οι ερευνητές λένε ότι ενώ η πειραματική θεραπεία βρίσκεται ακόμα στα αρχικά στάδια της δοκιμής, ελπίζουν ότι μπορεί τελικά να οδηγήσει σε μια νέα θεραπευτική επιλογή για καρκίνους που αντιμετωπίζονται δύσκολα, εάν η προσέγγιση αποδειχθεί ασφαλής και αποτελεσματική.
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι μια σειρά από εμβόλια κατά του καρκίνου έχουν εισέλθει πρόσφατα σε κλινικές δοκιμές σε όλο τον κόσμο.
Αυτές εμπίπτουν σε δύο κατηγορίες: εξατομικευμένες ανοσοθεραπείες καρκίνου, οι οποίες βασίζονται στην εξαγωγή του γενετικού υλικού του ίδιου του ασθενούς από τους όγκους του και θεραπευτικές ανοσοθεραπείες για τον καρκίνο, όπως η θεραπεία με mRNA που ξεκίνησε πρόσφατα στο Λονδίνο, οι οποίες είναι έτοιμες και προσαρμοσμένες σε έναν συγκεκριμένο τύπο καρκίνου.