Καρκίνος του πνεύμονα: Νέα εισπνεόμενη θεραπεία χωρίς παρενέργειες δίνει ελπίδα στους ασθενείς

καρκίνος του πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών. Ωστόσο, επιστήμονας μπορεί να έκανε μια σημαντική ανακάλυψη στη θεραπεία αυτού του κοινού τύπου καρκίνου.

Όπως δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nature Nanotechnology, ένας νέος τρόπος για την παροχή θεραπείας που αποσκοπεί στην καταπολέμηση του καρκίνου στους πνεύμονες φαίνεται ότι μπορεί να προσφέρει ελπίδες σε όσους πάσχουν από τη συγκεκριμένη μορφή.

Αν και είναι ένας από τους πιο διαγνωσμένους καρκίνους σε όλο τον κόσμο, έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών. Έτσι, αυτό το νέο βήμα προς τα εμπρός σε ο,τι αφορά στη θεραπεία του παρέχει ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Ο καθηγητής Βιοϊατρικής Μηχανικής Ke Cheng και η ερευνητική του ομάδα στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια αποκάλυψαν ότι με νανοφυσαλίδες μέσω μιας θεραπείας εισπνοής οι αντικαρκινικές πρωτεΐνες που ονομάζονται αγγελιοφόρο RNA IL-12 (mRNA), μπορούν να εισχωρήσουν απευθείας στους πνεύμονες. Προηγούμενες μέθοδοι είχαν σοβαρές παρενέργειες.

Η τεχνολογία νανοφυσαλίδων είναι εντυπωσιακή. Η εισπνοή των νανοφυσαλίδων που περιέχουν το IL-12 ενεργοποιεί τα ανοσοκύτταρα στους πνεύμονες, μετατρέποντάς τα σε ισχυρούς προστάτες των πνευμόνων που δύνανται να επιτεθούν στοχευμένα και να εξαλείψουν τα καρκινικά κύτταρα.

Η IL-12 επίσης «εκπαιδεύει» αυτά τα ανοσοκύτταρα να απομνημονεύουν τα χαρακτηριστικά των καρκινικών κυττάρων. Αυτό σημαίνει, ότι εάν ο όγκος προσπαθήσει να επιστρέψει, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος μπορούν γρήγορα να τον αναγνωρίσουν και επιτεθούν στα καρκινικά κύτταρα.

Παρόλο που τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ελπιδοφόρα, έχουν διαπιστωθεί αρχικά μόνο σε δοκιμές σε ζώα. Ωστόσο, η έρευνα των ειδικών είναι σε εξέλιξη και η ομάδα του Cheng συνεργάζεται επί του παρόντος με ογκολόγους από το Ιατρικό Κέντρο Irving του Πανεπιστημίου Κολούμπια για να εφαρμόσουν τα ευρήματά τους σε κλινικό περιβάλλον, με στόχο τη βελτίωση των θεραπευτικών αποτελεσμάτων σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα.

Σχετικά με τα ευρήματα αυτά, ο Chen εξήγησε ότι: “Σε αυτή τη νέα μελέτη, δείχνουμε ότι τα εισπνεόμενα μπορούν να φτάσουν αποτελεσματικά στον πνεύμονα και να μεταφέρουν ένα όπλο κατά του καρκίνου του πνεύμονα, το IL-12 mRNA. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της ανάπτυξης νέων εισπνεόμενων φαρμάκων για τη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα, ο οποίος έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά επιβίωσης στον κόσμο».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτων που σχετίζονται με καρκίνο παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας τόσο μεταξύ ανδρών όσο και γυναικών. Υπάρχουν περίπου 34.800 θάνατοι από καρκίνο του πνεύμονα μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο, δηλαδή 95 κάθε μέρα.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά <a href="https://www.vita.gr/">Vita</a>, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες <a href="https://tv.pathfinder.gr/">pathfinder.gr</a>, <a href="https://dailypharmanews.gr/">dailypharmanews.gr</a>, liveit.gr, <a href="https://www.worldsecrets.gr/">worldsecrets.gr</a>, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top