Καρκίνος του παχέος εντέρου: 4 ύποπτα σημάδια

καρκίνος του παχέος εντέρου

Μην αγνοείτε τα σημάδια. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου δίνει προειδοποιητικά συμπτώματα, ασήμαντα μεν καθοριστικά δε, για την πρόγνωση και την αντιμετώπιση της ασθένειας.

 

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι από τους πιο συχνούς καρκίνους και στα δύο φύλα.Η έγκαιρη παρέμβαση είναι καθοριστική στον καρκίνο του παχέος εντέρου, καθώς κρίνεται ιάσιμος σε ποσοστό 90% αν διαγνωστεί έγκαιρα σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συνιστά σε όλους, μετά το 50ό έτος της ηλικίας τους να υποβάλλονται σε κολονοσκόπηση για την έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας. Περίπου 1 στις 3 περιπτώσεις καρκίνου μπορεί να προληφθεί.

Το στάδιο της νόσου κατά τη διάγνωση καθώς και η ποιότητα της χειρουργικής πράξης καθορίζουν την πρόγνωση. Ο κίνδυνος για έναν ενήλικα να αναπτύξει καρκίνο του παχέος εντέρου είναι 6% ή 1 στους 18, στις ανεπτυγμένες χώρες. Ας δούμε ποια πρώιμα σημάδια δεν πρέπει να αγνοήσετε.

1 Διαταραχές του εντέρου

Οι αλλαγές στη συχνότητα των εντερικών κενώσεων δεν είναι κάτι που οι άνθρωποι λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους. Αυτό αμελείται μέχρι να αρχίσει να επηρεάζει την καθημερινότητα σας. Ωστόσο, πρόκειται για ένα από τα αρχικά σημάδια του καρκίνου του παχέος εντέρου. Συνήθως εμφανίζεται  διάρροια ή/και δυσκοιλιότητα σε τακτική βάση. Οι αλλαγές  στη πυκνότητα των κοπράνων αποτελεί βασική ένδειξη της νόσου.

2 Πρήξιμο και φούσκωμα

Τα φουσκώματα, οι κοιλιακές κράμπες, τα αέρια ή το κοιλιακό άλγος δεν πρέπει να λαμβάνονται ελαφρά τη καρδία. Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να ανακουφίσουν τον πόνο παίρνοντας φυτικά φάρμακα και κάνοντας σπιτικές θεραπείες. Ο στόχος είναι η άμεση αντιμετώπιση του πόνου και η έγκαιρη διάγνωση, χωρίς να δίνεται περιθώριο στην ασθένεια να εξελιχθεί.

3 Απώλεια βάρους

Η ανεξήγητη απώλεια βάρους είναι ένα κλασικό σημάδι καρκίνου. Εάν αντιμετωπίζετε όλα τα συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω και έχετε επίσης χάσει πολύ βάρος πρόσφατα, θα πρέπει οπωσδήποτε να ζητήσετε τη βοήθεια του γιατρού.

4 Ίχνη αίματος στα κόπρανα

Μαζί με τα άλλα συμπτώματα, αν παρατηρήσετε ίχνη αίματος στα κόπρανά σας, μην καθυστερήσετε άλλο και επισκεφθείτε αμέσως έναν γιατρό. Πολλοί άνθρωποι καθυστερούν να ζητήσουν ιατρική βοήθεια επειδή η αιμορραγία από το ορθό συμβαίνει επίσης λόγω αιμορροΐδων. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις αιμορροΐδες, η αιμορραγία από το ορθό λόγω καρκίνου δεν υποχωρεί και επιδεινώνεται με αφόρητο κοιλιακό πόνο.

Παράγοντες κινδύνου

  • Το άτομο είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Το 2012, περισσότερες από 85.000 περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου οφείλονταν στο υπερβολικό βάρος. Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης επτά διαφορετικών τύπων καρκίνου.
  • Η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
  • Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας.
  • Η ανθυγιεινή διατροφή που στερείται εποχιακών φρούτων και λαχανικών, φυτικών ινών αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο καρκινικής ανάπτυξης στο παχύ έντερο ή το ορθό.
  • Η αυξημένη ηλικία. Οι περισσότεροι καρκίνοι του παχέος εντέρου και του ορθού εμφανίζονται μετά την ηλικία των 50 ετών και η πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου παχέος εντέρου και ορθού αυξάνεται με την ηλικία, με κορύφωση στη δεκαετία μεταξύ 70-80 ετών.
  • Ιστορικό χρόνιας ιδιοπαθούς φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (ελκώδης κολίτιδα, vόσος Crohn). Οι παθήσεις αυτές προκαλούν χρόνια φλεγμονή των κύτταρων του εντέρου, η οποία με τη πάροδο του χρόνου προκαλεί μη φυσιολογική αλλαγή σε αυτά τα κύτταρα, την δυσπλασία, που μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο.
  • Ιστορικό αδενοματωδών πολυπόδων ή / και καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού. Σε αυτή την περίπτωση η πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού είναι αυξημένη, ειδικά αν η αφαίρεση του καρκίνου του παχέος εντέρου ή του ορθού έγινε σε νεαρή ηλικία.
  • Οικογενειακό ιστορικό αδενοματωδών πολυπόδων ή / και καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού. Η ύπαρξη συγγενούς/ών πρώτου βαθμου με ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού αυξάνει την  πιθανότητα ανάπτυξης του. Η πιθανότητα αυτή είναι ιδιαίτερα αυξημένη όταν το συγγενικό μέλος ανέπτυξε καρκίνο του παχέος εντέρου και ορθού σε ηλικία μικρότερη των 45 ετών. Η ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού πολυπόδων επίσης αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου και ορθού.
  • Κληρονομικότητα: Περίπου στο 5% των περιπτώσεων των καρκίνων του παχέος εντέρου και ορθού υπάρχει κληρονομικότητα ελαττωματικών γονιδίων, η οποία προκαλεί τα λεγόμενα οικογενή σύνδρομα. Τα πιο συχνά οικογενή σύνδρομα είναι το σύνδρομο του Lynch (κληρονομικός μη-πολυποειδής ορθοκολικός καρκίνος) και η Οικογενής Αδενοματώδης Πολυποδίαση (Familial Adenomatous Polyposis, FAP).

 

Σοφία Λαλιωτίτη
Σοφία Λαλιωτίτη

Η Σοφία Λαλιωτίτη έχει καλύψει το ιατρικό ρεπορτάζ σε έντυπα μέσα και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες. Πιστεύει ότι ο ρόλος του δημοσιογράφου, στη σύγχρονη εποχή με τα social media, δεν είναι να "προσανατολίζει" και να “προτείνει συμπεράσματα”, αλλά να παρακινεί τους αναγνώστες να μάθουν περισσότερα από τις ίδιες του τις πηγές, ειδήσεων και γνώσεων. Κατά κάποιον τρόπο ο σημερινός δημοσιογράφος ελάχιστα διαφέρει από μία μηχανή αναζήτησης.

Scroll to Top