Καρκίνος του μαστού: Η πρόγνωση έχει βελτιωθεί, οι ασθενείς ζουν περισσότερο

τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού θεραπεύεται σε μεγάλο ποσοστό ασθενών επειδή η πρόγνωση έχει βελτιωθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία.

 

Πρόσφατα δημοσιεύθηκε σε έγκριτο περιοδικό μια μελέτη σχετικά με τον υπολογισμό της θνησιμότητας σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού, βασισμένη σε δεδομένα που συλλέχθηκαν από την Εθνική Υπηρεσία Καταγραφής και Ανάλυσης Καρκίνου της Αγγλίας.

Οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Φλώρα Ζαγουρή και Θάνος Δημόπουλος, αναφερόμενοι στα αποτελέσματα της μελέτης επισημαίνουν ότι συμμετείχαν συνολικά 512.447 ασθενείς με πρώιμο διηθητικό καρκίνο του μαστού (που αφορούσε αποκλειστικά το μαστό και πιθανώς τους μασχαλιαίους λεμφαδένες) στην Αγγλία από τον Ιανουάριο του 1993 έως και τον Δεκέμβριο του 2015, με παρακολούθηση έως τον Δεκέμβριο του 2020.

Σκοπός ήταν να υπολογιστούν τα ετήσια ποσοστά θνησιμότητας και οι αθροιστικοί κίνδυνοι από την ημερομηνία διάγνωσης, το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία διάγνωσης καθώς και εννέα χαρακτηριστικά των ασθενών και των όγκων αυτών.

Για τις γυναίκες με διάγνωση διηθητικού καρκίνου του μαστού διαπιστώθηκε ότι το ετήσιο ποσοστό θνησιμότητας ήταν υψηλότερο κατά τη διάρκεια των πέντε ετών μετά τη διάγνωση και στη συνέχεια μειωνόταν. Για κάθε δεδομένο χρονικό διάστημα μετά τη διάγνωση, το ετήσιο ποσοστό θνησιμότητας και οι κίνδυνοι από τον καρκίνο του μαστού μειώνονταν με την αύξηση της ημερολογιακής περιόδου.

Ο πενταετής κίνδυνος θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού υπολογίστηκε στο 14,4% για τις γυναίκες που διαγνώστηκαν στο χρονικό διάστημα 1993-1999 και στο 4,9% για το χρονικό διάστημα 2010-2015. Τα προσαρμοσμένα ετήσια ποσοστά θνησιμότητας μειώθηκαν επίσης με την αύξηση της ημερολογιακής περιόδου σε σχεδόν κάθε ομάδα ασθενών, κατά έναν συντελεστή περίπου στο 3 σε ασθενείς με θετικούς υποδοχείς οιστρογόνων και περίπου στο 2 σε ασθενείς με αρνητικούς υποδοχείς οιστρογόνων.

Συμπερασματικά, αναφέρουν οι καθηγητές,η πρόγνωση για τις γυναίκες με πρώιμο διηθητικό καρκίνο του μαστού έχει βελτιωθεί σημαντικά από τη δεκαετία του 1990. Οι περισσότερες ασθενείς μπορούν να επιβιώσουν μακροπρόθεσμα από τον καρκίνο του μαστού, αλλά για ορισμένες ο κίνδυνος παραμένει αξιοσημείωτος.

Όλο Υγεία

Scroll to Top