Ερευνητές από το Comprehensive Cancer Center της Mayo Clinic, ανακάλυψαν στοιχεία που υποστηρίζουν ότι η ακτινοθεραπεία πρωτονίων έχει μικρότερο χρόνο θεραπείας για ασθενείς με καρκίνο του μαστού.
Τα ποσοστά επιβίωσης για τον καρκίνο του μαστού συνεχίζουν να βελτιώνονται λόγω της προόδου στη διάγνωση και τη θεραπεία, με αποτέλεσμα να δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στη μείωση της μακροπρόθεσμης τοξικότητας της θεραπείας του καρκίνου, συμπεριλαμβανομένης της ακτινοθεραπείας.
Πριν από αυτή τη μελέτη, δημοσίευσαν στο The Lancet Oncology, όλοι οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με ακτινοθεραπεία μετά τη μαστεκτομή με πρωτόνιο (PMRT). Οι ερευνητές ήλπιζαν να αποδείξουν ότι η συμπύκνωση της πορείας της θεραπείας με δέσμη πρωτονίων, μια μορφή θεραπείας με σωματίδια που θα μπορούσε να προστατεύσει την καρδιά και τους πνεύμονες από βλάβες από την ακτινοβολία, μπορεί να οδηγήσει σε παρόμοιο προφίλ παρενεργειών.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τόσο η συμβατική όσο και η θεραπεία με υποκλασματοποίηση πρωτονίων είχαν ως αποτέλεσμα εξαιρετικό έλεγχο του καρκίνου, ενώ παράλληλα εξοικονομούσαν τον περιβάλλοντα φυσιολογικό ιστό. Επιπλέον, τα ποσοστά επιπλοκών ήταν συγκρίσιμα μεταξύ των δύο ομάδων μελέτης.
«Η μελέτη παρέχει τα πρώτα προοπτικά δεδομένα που υποστηρίζουν τη χρήση PMRT πρωτονίων μικρότερης διάρκειας, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών με άμεση ανακατασκευή μαστού, και τα πρώτα ώριμα αποτελέσματα στον τομέα της θεραπείας με ογκίδια στον μαστό», λέει ο Robert Mutter, M.D. Ογκολόγος ακτινοβολίας και ιατρός-επιστήμονας στο Comprehensive Cancer Center της Mayo Clinic. “Μπορούμε τώρα να εξετάσουμε την επιλογή 15 ημερών θεραπείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύντομη πορεία θεραπείας είχε ως αποτέλεσμα μειωμένες δερματικές παρενέργειες κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία.”
Είναι σημαντικό ότι οι ερευνητές σημείωσαν ότι το νέο πρόγραμμα περιορίζει τους ασθενείς από επιπλέον ταλαιπωρία, κόστος και άλλες επιβαρύνσεις που σχετίζονται με μεγαλύτερο θεραπευτικό σχήμα.