Μία πρωτεΐνη που καταστέλλει όγκους καρκίνου του μαστού δίνει ελπίδες για πρόοδο στη μάχη κατά της νόσου.Πρόκειται για ένα απρόσμενο επιστημονικό εύρημα που ανοίγει νέους δρόμους στη θεραπεία.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πρωτεΐνη, που μέχρι τώρα πίστευαν ότι ενισχύει την ανάπτυξη όλων των καρκινικών όγκων, κάνει ακριβώς το αντίθετο στον καρκίνο του μαστού με θετικούς υποδοχείς οιστρογόνων.
Καρκίνος του μαστού: Πώς το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυσική θεραπεία – Ελπιδοφόρα νέα μελέτη
Η πρωτεΐνη που μπορεί να καταστέλλει τους όγκους
Τα αποτελέσματα της μελέτης των ερευνητών της ιατρικής σχολής Duke-NUS της Σιγκαπούρης έδειξαν πως όταν δεν υπάρχει η πρωτεΐνη Gα13 στα καρκινικά κύτταρα του καρκίνου του μαστού με θετικούς υποδοχείς οιστρογόνων, αυξάνεται η ανάπτυξη του όγκου.
Αυτό τους έκανε να συμπεράνουν ότι η πρωτεΐνη Gα13 μπορεί να καταστέλλει τους όγκους σε αυτόν τον ορμονοεξαρτώμενο υποτύπο καρκίνου του μαστού.
Οι ερευνητές αποκάλυψαν τον εκπληκτικό ρόλο αυτής της πρωτεΐνης, η οποία γενικά σχετίζεται με την ανάπτυξη του καρκίνου, καθώς αναζητούσαν νέες προσεγγίσεις για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού.
Οι πιο διαδεδομένοι μύθοι για τον καρκίνο του μαστού – Πώς θα προστατευθείτε
Ανακάλυψαν ότι στον καρκίνο του μαστού με θετικούς υποδοχείς οιστρογόνων, η πρωτεΐνη Gα13 έχει ογκοκατασταλτική δράση.
Ο καρκίνος του μαστού θετικός στους υποδοχείς οιστρογόνων είναι ο πιο συνηθισμένος
Ο καρκίνος του μαστού θετικός στους υποδοχείς οιστρογόνων αποτελεί περίπου το 80% όλων των διαγνώσεων καρκίνου του μαστού.
Το 50% των γυναικών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού θετικό στους υποδοχείς οιστρογόνων υποτροπιάζουν μετά την αρχική θεραπεία.
Γιατί είναι σημαντική αυτή η ανακάλυψη
Το απροσδόκητο εύρημα αντικρούει τις μακροχρόνιες απόψεις ότι η πρωτεΐνη Gα13 δρα ως επιταχυντής της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων, όπως συμβαίνει και με παρόμοιες G-πρωτεΐνες.
Η ογκοκατασταλτική δράση της πρωτεΐνης στον καρκίνο του μαστού
Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Breast Cancer Research, είναι η πρώτη που προσδιορίζει τη Gα13 ως ογκοκατασταλτικό σε συμπαγείς όγκους.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες εξατομικευμένες προσεγγίσεις για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, που περιλαμβάνουν την εξέταση των επιπέδων Gα13 και άλλων πρωτεϊνών.
«Τα ευρήματά μας θέτουν υπό αμφισβήτηση την επικρατούσα αντίληψη ότι η Gα13 προάγει την ανάπτυξη καρκίνου σε διαφορετικούς τύπους όγκων», είπε η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Lalitha Subramanyan.
«Βρήκαμε στοιχεία που δείχνουν ότι η πρωτεΐνη Gα13 μπορεί να βοηθήσει να διακόψουμε «επιβλαβή μονοπάτια» του θετικού στους υποδοχείς οιστρογόνων καρκίνου του μαστού, δυνητικά επιβραδύνοντας ή σταματώντας την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων».
«Είναι εξαιρετικά σημαντική η ανακάλυψη του προστατευτικού ρόλου της πρωτεϊνης Gα13, καθώς καλύπτει ένα κρίσιμο κενό στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο διαφορετικά μοριακά μονοπάτια συμβάλλουν στην εξέλιξη του καρκίνου».
Η νέα μελέτη ανοίγει δρόμους για νέες θεραπείες του καρκίνου του μαστού
«Είναι ενδιαφέρον ότι οι επιπτώσεις της πρωτεΐνης Gα13 είναι διαφορετικές όταν σε διαφορετικούς τύπους καρκινικών κυττάρων του μαστού», είπε ο Δρ. Yap Yoon Sim, από το τμήμα Ογκολογίας του Μαστού στο Εθνικό Κέντρο Καρκίνου της Σιγκαπούρης.
Μαστογραφία: Η εξέταση που σώζει ζωές – Κάθε πότε πρέπει να γίνεται
«Αυτά τα ευρήματα τονίζουν την πολυπλοκότητα της βιολογίας του καρκίνου και την ανάγκη κατανόησης του ρόλου διαφορετικών μορίων και «οδών» σε διαφορετικά περιβάλλοντα».
«Ελπίζουμε ότι αυτή η γνώση μπορεί να διευκολύνει την ανάπτυξη νέων στρατηγικών για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού στο εγγύς μέλλον» είπε ο Δρ. Yap Yoon Sim.
Ο καρκίνος του μαστού είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες
Παρά τις σημαντικές προόδους στη θεραπεία, ο καρκίνος του μαστού παραμένει ο πιο διαγνωσμένος καρκίνος παγκοσμίως και είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες, προκαλώντας περίπου 685.000 θανάτους το 2020.
Ο καρκίνος του μαστού είναι μια πολύπλοκη ασθένεια, που περιλαμβάνει διάφορους τύπους, οι οποίοι ανταποκρίνονται διαφορετικά στις θεραπείες. Η θεραπευτική προσέγγιση ποικίλλει ανάλογα με τον μοριακό υπότυπο.
Η Gα13 δρα ως αγγελιοφόρος μέσα στα κύτταρα, μεταφέροντας σήματα από την επιφάνεια του κυττάρου στο εσωτερικό του κυττάρου, ενεργοποιώντας μία σειρά αντιδράσεων που επηρεάζουν τη συμπεριφορά του κυττάρου, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο μεγαλώνει, διαιρείται και ανταποκρίνεται στο περιβάλλον του.
Τα ευρήματα της μελέτης αποκαλύπτουν μια προηγουμένως άγνωστη σχέση μεταξύ της πρωτεΐνης Gα13 και των οιστρογόνων, ενός σημαντικότατου παράγοντα στον καρκίνο του μαστού. Μαζί, ελέγχουν ένα σημαντικό ογκογονίδιο, το MYC και την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.
«Εκτός από την διεύρυνση της κατανόησής μας για τη Gα13 και τις σχετικές πρωτεΐνες στον σχηματισμό του καρκίνου, τα ευρήματά μας προσφέρουν επίσης μια νέα προοπτική για τη στόχευση θετικών στους υποδοχείς οιστρογόνων καρκίνων του μαστού που υποτροπιάζουν» δήλωσε η καθηγήτρια Mei Wang.
Ενώ οι θεραπείες για τους θετικούς σε υποδοχείς οιστρογόνων καρκίνους του μαστού στοχεύουν κυρίως στη σηματοδότηση των υποδοχέων οιστρογόνων, σχεδόν οι μισοί από τις ασθενείς αναπτύσσουν αντίσταση σε αυτή τη θεραπεία με την πάροδο του χρόνου.
«Η ανακάλυψη ότι η πρωτεΐνη Gα13 ελέγχει τη σηματοδότηση των οιστρογόνων και της λειτουργίας του ογκογονιδίου MYC, προσφέρει νέους τρόπους αντιμετώπισης των ανθεκτικών καρκίνων μαστού θετικών στους υποδοχείς οιστρογόνων».
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, παρατηρήθηκε επίσης συσχέτιση μεταξύ χαμηλότερων επιπέδων Gα13 και χειρότερων ποσοστών επιβίωσης σε ασθενείς με καρκίνο μαστού θετικό στους υποδοχείς οιστρογόνων, υποστηρίζοντας περαιτέρω τον προστατευτικό ρόλο της Gα13 έναντι του συγκεκριμένου καρκίνου του μαστού.
Οι ερευνητές θα διερευνήσουν στη συνέχεια τον ρόλο της πρωτεΐνης Gα13 σε άλλους ορμονοεξαρτώμενους καρκίνους και την πιθανή εφαρμογή αυτών των αρχών σε άλλους συμπαγείς καρκινικούς όγκους.
«Αυτή η μελέτη σηματοδοτεί μια σαφή και σημαντική πρόοδο, με πιθανές επιπτώσεις στις στρατηγικές θεραπείας του καρκίνου. Η κατανόηση αυτών των μοριακών μηχανισμών ανοίγει το δρόμο για στοχευμένη ανάπτυξη φαρμάκων, η οποία θα μπορούσε να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των θεραπειών για τον καρκίνο του μαστού και τελικά να βελτιώσει τα ποσοστά επιβίωσης και την ποιότητα ζωής των ασθενών», είπε καθηγητής Patrick Tan του πανεπιστήμιου Duke-NUS.