Site icon Όλο Υγεία

Καρκίνος του εντέρου: Σκύλοι με ειδική εκπαίδευση «μυρίζουν» και ανιχνεύουν την ασθένεια

καρκίνος του εντέρου - σκύλοι

Φωτογραφία: 123rf

Οι πρώτοι σκύλοι που εκπαιδεύονται να εντοπίζουν τον καρκίνο του εντέρου μέσω της όσφρησης είναι γεγονός. Μια πρωτοποριακή μελέτη πέρασε από ειδική εκπαίδευση επτά σκύλους ώστε να ανιχνεύουν σημάδια του καρκίνου του εντέρου, με τους έξυπνους τετράποδους να περνούν τώρα από δύσκολες «τυφλές δοκιμές».

Καρκίνος παχέος εντέρου: SOS για την αύξηση σε νέους-Που οφείλεται και τι προτείνουν οι επιστήμονες

Η φιλανθρωπική οργάνωση Medical Detection Dogs στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησε μια πρωτοποριακή μελέτη το 2024, εκπαιδεύοντας επτά σκύλους να ανιχνεύουν όγκους απλώς μυρίζοντας δοχεία ούρων από ασθενείς νοσοκομείων.

Οι σκύλοι αυτοί απέδειξαν στους ερευνητές ότι μπορούν να ανιχνεύσουν τον καρκίνο του εντέρου. Επόμενος στόχος είναι οι πιο απαιτητικές «τυφλές δοκιμές», προτού ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα. Η οργάνωση ελπίζει ότι οι σκύλοι θα παρέχουν έναν ακριβή τρόπο πρώιμης ανίχνευσης του καρκίνου του εντέρου, ταχύτερα από τους ανθρώπους, βελτιώνοντας την υγεία και σώζοντας ζωές.

Οι πολυδιάστατες ικανότητες των σκύλων

Εκτός από τον καρκίνο του εντέρου, οι σκύλοι της οργάνωσης εκπαιδεύονται επίσης να ανιχνεύουν τη νόσο Parkinson, την ψευδομονάδα, τον COVID-19, τη νόσο Addison, καθώς και καρδιακές παθήσεις, όπως το σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας (POTS).

«Η οργάνωση ερευνά την οσμή των ασθενειών για 15 χρόνια, αλλά το έργο μας για τον καρκίνο του εντέρου είναι σχετικά νέο. Οι σκύλοι δείχνουν σημάδια ότι μπορούν να ανιχνεύσουν την οσμή του καρκίνου του εντέρου, αλλά δεν έχουμε ολοκληρώσει ακόμα τις διπλές τυφλές δοκιμές που θα μας δώσουν επίσημα αποτελέσματα. Αυτό θα γίνει σε λίγους μήνες», δήλωσε η Gemma Butlin, υπεύθυνη επικοινωνίας της οργάνωσης από το Milton Keynes.

Κολονοσκόπηση: Πότε πρέπει να την κάνετε πριν από τα 45

Πώς λειτουργεί η ειδική εκπαίδευση

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης ξεκίνησε με βασική εκπαίδευση όσφρησης, όπου οι σκύλοι μαθαίνουν το «παιχνίδι» της ανίχνευσης της νόσου σε δείγματα ούρων. Τα δείγματα σταδιακά γίνονται μικρότερα και οι σκύλοι πρέπει να εντοπίζουν την ασθένεια ακόμα και σε περιπτώσεις που οι ασθενείς έχουν άλλες παθήσεις.

Τα δείγματα προέρχονται από τα Hull University Teaching Hospitals και τοποθετούνται σε διαδραστικές μεταλλικές βάσεις σχεδιασμένες από το The Open University, που συνδέονται με υπολογιστή. Κάθε αναπνοή των σκύλων καταγράφεται και οι σκύλοι δίνουν σήμα στους ανθρώπους, όπως το να παραμένουν ακίνητοι, εάν ανιχνεύσουν καρκίνο. Στη συνέχεια επιβραβεύονται με λιχουδιές και αγκαλιές.

«Χρειαζόμαστε αποδείξεις ότι μπορούν να ανιχνεύσουν τον καρκίνο του εντέρου. Κάθε βάση έχει ένα δείγμα ούρων και οι σκύλοι μυρίζουν κάθε μία. Όταν ανιχνεύσουν την οσμή, δίνουν ένα σήμα, όπως το να καθίσουν ή να σταθούν, για να την υποδείξουν», η Gemma εξήγησε.

«Αν αναγνωρίσουν ένα θετικό δείγμα, κάτι που διαρκεί λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα, λαμβάνουν πολλές λιχουδιές, αγκαλιές και στοργή»

Οι σκύλοι περνούν χρόνο δημιουργώντας σχέσεις με τον εκπαιδευτή τους, ενώ διασκεδάζουν. Αυτή τη στιγμή, οι σκύλοι μυρίζουν μόλις 1ml ούρων ανά δείγμα, μια ελάχιστη ποσότητα. Τα ίδια δείγματα χρησιμοποιούνται επίσης για την ανίχνευση καρκίνου του προστάτη και της ουροδόχου κύστης.

Καρκίνος του Παχέος Εντέρου: 10 μήνες, 11 στάσεις-σταθμοί για την ενημέρωση και πρόληψη

Από πού προέρχονται οι σκύλοι

Οι σκύλοι εντάχθηκαν στην οργάνωση όταν ήταν μόλις οκτώ εβδομάδων και προέρχονται είτε από εκτροφείς είτε από οργανώσεις διάσωσης.

«Πρόσφατα υποδεχτήκαμε τη δεύτερη γέννα κουταβιών από τους δικούς μας σκύλους, κι ελπίζουμε να αποκτήσουμε περισσότερους με αυτόν τον τρόπο», τόνισε κλείνοντας η Gemma.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Exit mobile version