Αν το πρώτο σύμπτωμα που σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε για καρκίνο του δέρματος είναι ένας σπίλος, που έχει αλλάξει μορφή ή χρώμα, υπάρχουν και άλλα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε. Ο καρκίνος του δέρματος αφορά τουλάχιστον 30.000 Έλληνες το χρόνο.
Ο καρκίνος του δέρματος είναι ένας τύπος καρκίνου που αναπτύσσεται από τα επιδερμικά κύτταρα. Αποτελεί τον πιο συχνό τύπο καρκίνου, ενώ είναι πολύ συχνός σε χώρες με αυξημένη ηλιακή ακτινοβολία, όπως είναι η Ελλάδα. Ο αριθμός των περιστατικών καρκίνων του δέρματος έχει αυξηθεί ραγδαία σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια.
Με περισσότερους από 200 τύπους καρκίνου, μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποια συμπτώματα πρέπει να προσέχουμε, εκτός από τα εμφανή, όπως εξογκώματα και αιμορραγία. Όσον αφορά στον καρκίνο του δέρματος, υπάρχουν και άλλα προφανή σημάδια που πρέπει να προσέξετε, όπως οι ελιές που αλλάζουν σχήμα ή χρώμα.
Καρκίνος του δέρματος: Ποιο είναι το σύμπτωμα που δεν πρέπει να αγνοήσετε
Ο καρκίνος του δέρματος αναπτύσσεται αργά στα ανώτερα στρώματα του δέρματος. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι πρέπει να προσέχετε, καθώς η έγκαιρη διάγνωσή του μπορεί να σώσει ζωές.
Το προχωρημένο μελάνωμα σημαίνει ότι ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί από εκεί που ξεκίνησε και ότι υπάρχουν και άλλα συμπτώματα στο σώμα που πρέπει να προσέξετε.
Ένα τέτοιο σύμπτωμα είναι η δύσπνοια, η οποία μπορεί να εμφανιστεί εάν το μελάνωμα έχει εξαπλωθεί στους πνεύμονες, το οποίο προκαλεί βήχα ή αιμόπτυση. Αυτό το σύμπτωμα μπορεί να εμφανιστεί ενώ κάνετε καθημερινές δραστηριότητες όπως το να ανεβαίνετε τις σκάλες ή να σκουπίζετε με την ηλεκτρική σκούπα.
Η σωστή στιγμή να ελέγξετε το σώμα σας
Εάν κάνετε κάποιες δουλειές στο σπίτι ή κάποια καθημερινή σωματική δραστηριότητα παρατηρήστε την αναπνοή σας. Αν σας «κόβετε» η αναπνοή μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η δύσπνοια είναι σύμπτωμα και άλλης πάθησης, όπως η πνευμονία. Επομένως, μιλήστε άμεσα με τον γιατρό σας.
Στην Ελλάδα καταγράφονται περίπου 30.000 περιστατικά καρκίνων του δέρματος το χρόνο από τα οποία 1.500 άτομα εμφανίζουν μελάνωμα.
Το μελάνωμα εκδηλώνεται με σπίλους, οι οποίοι στο προκαρκινικό στάδιο ονομάζονται δυσπλαστικοί σπίλοι και εμφανίζουν μεταβολές στη μορφή τους. Έτσι, οι σπίλοι γίνονται ασύμμετροι, χωρίς σχηματισμένα όρια, το χρώμα τους μεταβάλλεται και συνήθως είναι μεγαλύτεροι από το 1 εκατοστό. Σπάνια οι σπίλοι εξελίσσονται σε καρκίνο του δέρματος.
Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του καρκίνου του δέρματος είναι: η έκθεση στον ήλιο και τα πολλαπλά ηλιακά εγκαύματα, το τεχνητό μαύρισμα (solarium), το αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, η ηλικία (στους ηλικιωμένους εμφανίζεται πιο σύχνα) και οι σπίλοι.