Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν απέδειξαν ότι τα μη επεμβατικά ηχητικά κύματα μπορούν να καταστρέψουν με επιτυχία καρκινικούς όγκους καταστρέφοντας τα τοιχώματα των κυττάρων του καρκίνου.
Η νέα θεραπεία με τα ηχητικά κύματα, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Immunology, θα μπορούσε να προσφέρει μια εναλλακτική επιλογή σε ασθενείς με καρκίνο που δεν μπορούν να ανεχθούν τις παρενέργειες που σχετίζονται με την ακτινοβολία και τη χημειοθεραπεία.
Η τεχνική του ήχου ονομάζεται ιστοτριψία και διασπά με δύο τρόπους τις καρκινικές αναπτύξεις. Πρώτον, τα ηχητικά κύματα προκαλούν φυσική καταστροφή των όγκων, συμπεριλαμβανομένου του κυτταρικού τους τοιχώματος που λειτουργεί σαν μανδύας για να αποφευχθεί η ανίχνευση από το ανοσοποιητικό σύστημα. Μόλις πέσει ο μανδύας, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί πιο εύκολα να ανιχνεύσει τους όγκους του καρκίνου που διαφεύγουν και να αντιδράσει εναντίον τους.
Μια μελέτη του 2022 σε αρουραίους έδειξε την αποτελεσματικότητα των μη επεμβατικών ηχητικών κυμάτων στη διάσπαση όγκων του ήπατος. Ακόμη και όταν τα ηχητικά κύματα εφαρμόστηκαν μόνο στο 50% έως 75% της μάζας, ήταν σε θέση να προκαλέσουν πλήρη εξαφάνιση του όγκου. Αυτό συνέβη επειδή τα ηχητικά κύματα ξεκίνησαν την ανοσολογική απόκριση που εμπόδισε τον όγκο να εξαπλωθεί περαιτέρω στο 80% των ζώων.
Πώς τα ηχητικά κύματα ενεργοποίησαν την ανοσολογική απόκριση για τον καρκίνο
Ωστόσο, μέχρι την παρούσα μελέτη, οι ερευνητές δεν είχαν κατανοήσει πλήρως πώς τα ηχητικά κύματα ενεργοποίησαν την ανοσολογική απόκριση. «Βρήκαμε ότι η ιστοτριψία με κάποιο τρόπο όχι μόνο σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα, αλλά τα αναγκάζει να μπουν σε ένα μοναδικό μονοπάτι κυτταρικού θανάτου που εφιστά την προσοχή του ανοσοποιητικού συστήματος», εξηγεί ο Δρ. Clifford Cho, αναπληρωτής διευθυντής χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης.
Στην τρέχουσα μελέτη, η ομάδα έδωσε σε ποντίκια γενετικά πανομοιότυπους όγκους και εφάρμοσε το ηχητικό κύμα πάνω τους. Αφού κατέστρεψε έναν όγκο σε ένα ποντίκι, η ομάδα πήρε δείγματα του όγκου, τον ανακάτεψε και τον χορήγησε με ένεση σε άλλο ποντίκι. Διαπίστωσαν ότι και τα δύο ποντίκια ανέπτυξαν ανοσολογική προστασία έναντι του καρκίνου.
«Η έγχυση των υπολειμμάτων σε ένα δεύτερο ποντίκι είχε σχεδόν μια ιδιότητα που μοιάζει με εμβόλιο. Τα ποντίκια που έλαβαν αυτά τα υπολείμματα ήταν εκπληκτικά ανθεκτικά στην ανάπτυξη καρκίνων», λέει ο Zhen Xu, καθηγητής βιοϊατρικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και εφευρέτης της προσέγγισης της ιστοτριψίας.
Η ανάλυση των δειγμάτων επέτρεψε επίσης στην ομάδα να βρει εκτεθειμένα αντιγόνα όγκου -πρωτεΐνες που βρίσκονται μόνο σε καρκινικά κύτταρα που συνήθως κρύβονται πίσω από τα κυτταρικά τοιχώματα. Αυτή είναι μια διαφορετική προσέγγιση από τη χημειοθεραπεία και την ακτινοβολία, οι οποίες συνήθως καταστρέφουν τα αντιγόνα όγκου. Μετά την επίθεση των ηχητικών κυμάτων, τα αντιγόνα όγκου εκτίθενται και απελευθερώνονται στο σώμα, κάτι που γίνεται εύκολα αντιληπτό από το ανοσοποιητικό σύστημα.
«Με την ιστοτριψία, δεν καταστρέφουμε τα αντιγόνα, τα απελευθερώνουμε ενώ σκοτώνουμε τα καρκινικά κύτταρα. Από την στιγμή που δεν είναι πλέον κρυμμένα, το σώμα μπορεί να τα δει και να τους επιτεθεί», εξηγεί καταληκτικά ο Δρ. Xu.