Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η δεύτερη πιο κοινή αιτία καρκίνου μεταξύ ανδρών και γυναικών. Επίσης, είναι η τρίτη κύρια αιτία θανάτου στους άνδρες και η τέταρτη στις γυναίκες.
Μια νέα μελέτη λοιπόν διαπιστώνει ότι μια πολυφαινόλη που βρίσκεται σε ένα φυτό που χρησιμοποιείται στην κινεζική ιατρική, γνωστό ως schisandra ή «μούρο μανόλιας» θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου, ιδιαίτερα στα μεταγενέστερα στάδια της νόσου. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο ACS Pharmacology & Translational Science.
Η ένωση μούρων μανόλιας μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου
Το Schisandra chinensis, επίσης γνωστό ως Schisandrin B ή Sch B, είναι ένα φρούτο που χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική για τη θεραπεία ηπατικών προβλημάτων, προβλημάτων στομάχου και ως τονωτικό για την τόνωση της ζωτικότητας.
Το Sch B αναπτύσσεται κυρίως στα δάση της ανατολικής Ρωσίας, της Βόρειας Κίνας, της Κορέας και σε ορισμένα μέρη στην Ιαπωνία και έχει πολλά ονόματα, όπως:
- ishisandra
- μούρο μανόλιας
- μούρο πέντε γεύσεων
- wu wei zi
Προηγούμενη έρευνα είχε προτείνει ότι το μούρο μανόλιας μπορεί να περιέχει ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου και συγκεκριμένα του καρκίνου του μαστού, του ήπατος, των ωοθηκών, της χοληδόχου κύστης και του στομάχου.
Τι έδειξαν τα ευρήματα των επιστημόνων
Για την παρούσα μελέτη, οι συγγραφείς εξέτασαν το μούρο μανόλιας σε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου τόσο in vitro όσο και χρησιμοποιώντας ζωικά μοντέλα.
Χρησιμοποιώντας διάφορες μορφές μοριακής και κυτταρικής ανάλυσης, οι ερευνητές προσδιόρισαν ότι το μούρο μανόλιας ενεργοποίησε μια απόκριση στρες στα καρκινικά κύτταρα που σχετίζεται με πρωτεΐνες, η οποία οδήγησε στον θάνατο των καρκινικών κυττάρων.
Αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξήγηση του μηχανισμού πίσω από τις ιδιότητες του μούρου μανόλιας κατά του καρκίνου.
«Βρέθηκε ότι το μούρο μανόλιας προκαλεί κυτταρικό θάνατο μέσω απόπτωσης -μια διαδικασία προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου αντί για τυχαία- στα ανθρώπινα κυτταρικά και ζωικά μοντέλα καρκίνου του παχέος εντέρου», εξηγεί στο Medical News Today ο Δρ. Hani El-Nezami, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Βιολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.
Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης τη συμμετοχή μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης, της CHOP. Όταν η πρωτεΐνη μπλοκαρίστηκε, το μούρο μανόλιας ήταν λιγότερο αποτελεσματικό, υποδηλώνοντας ότι η πρωτεΐνη CHOP είναι κατά κάποιο τρόπο κρίσιμη για την ικανότητα του φρούτου να καταπολεμά τους καρκινικούς όγκους.
Εξαιρετικά αποτελεσματική σε καρκίνους τελευταίου σταδίου
Το μούρο μανόλιας επέδειξε επίσης πολύ χαμηλή τοξικότητα έναντι των υγιών κυττάρων σε σύγκριση με τα επί του παρόντος διαθέσιμα φάρμακα για τον καρκίνο. Ωστόσο, τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματά του ενάντια στα καρκινικά κύτταρα σε τελευταίο στάδιο παραμένουν κάπως μυστηριώδη για τον Δρ. El-Nezami.
«Δεν γνωρίζουμε γιατί το μούρο μανόλιας είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στο τελευταίο στάδιο του καρκίνου του παχέος εντέρου. Βασίστηκε αποκλειστικά στην παρατήρησή μας με τη χρήση κυτταρικών σειρών καρκίνου του παχέος εντέρου με διαφορετικά στάδια», σημείωσε ο καθηγητής.
Ο Δρ. Francisco Contreras, διευθυντής και πρόεδρος του Oasis of Hope Cancer Hospital and Research Center στην Τιχουάνα του Μεξικού, που δεν συμμετέχει στη μελέτη, είπε ότι τα ευρήματα δεν αποτελούν απόλυτη έκπληξη, σημειώνοντας ότι η φυσική ένωση του φρούτου υποστηρίζεται με επαρκή επιστημονικά στοιχεία.
«Η δύναμη των φυτοχημικών δεν είναι νέα. Υπάρχει πληθώρα ερευνών που διαφημίζουν τα οφέλη τους στη θεραπεία του καρκίνου, με την ένωση μούρων μανόλιας να είναι μία από αυτές όπου έχουν δείξει αντικαρκινογόνες επιδράσεις, όπως αντι-πολλαπλασιαστικές και προαποπτωτικές επιδράσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Απαιτείται περισσότερη έρευνα για το μούρο μανόλιας
Τα συμπληρώματα μούρου μανόλιας είναι ευρέως διαθέσιμα για αγορά στο διαδίκτυο. Ωστόσο, έχουν αναφερθεί ανεπιθύμητες αλληλεπιδράσεις με ορισμένα φάρμακα και το μούρο μανόλιας και θα πρέπει να λαμβάνεται μόνο υπό την επίβλεψη γιατρού.
Το shisandra που χρησιμοποιήθηκε στη νέα μελέτη ελήφθη εμπορικά και δοκιμάστηκε χωρίς ειδική επεξεργασία. Ο Δρ. Contreras πρότεινε τα ευρήματα να αναπαραχθούν σε ανθρώπους, αλλά χρειάζονται περισσότερες μελέτες.
«Είναι πολύ νωρίς για να προτείνουμε αυτό το φρούτο για τη θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου». σημείωσε ο Δρ. El-Nezami.
Πρόσθεσε ότι η ερευνητική του ομάδα -σε συνεργασία με το University of Portsmouth και το Portsmouth Hospital NHS Trust- έλαβε πρόσφατα χρηματοδότηση από την Ακαδημία της Φινλανδίας για να εξερευνήσει περαιτέρω το μούρο μανόλιας χρησιμοποιώντας μοντέλα κυτταροκαλλιέργειας που προέρχονται από ποντίκια και ασθενείς.
«Ελπίζουμε ότι η επιτυχής επίδειξη αποτελεσματικότητας σε αυτά τα μοντέλα θα υποστηρίξει την έναρξη ανθρώπινης παρέμβασης και κλινικών μελετών για τη διερεύνηση των επιπτώσεων σε ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου», κατέληξε ο Δρ. El-Nezami.