Ο καρκίνος παχέος εντέρου αυξάνεται δραματικά σε νεότερους ενήλικες, γι’αυτό και τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια και συμπτώματα δεν πρέπει να αγνοούνται. Κορυφαίος γαστρεντερολόγος της Mayo Clinic αποκαλύπτει τα 4 κύρια συμπτώματα της νόσου στους κάτω των 50, αλλά και τρόπους για να μειώσουμε τον κίνδυνο.
Ραγδαία αύξηση καρκίνου του παχέος εντέρου στους νεότερους ενήλικες
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο τρίτος πιο συχνός καρκίνος στις ΗΠΑ, αυξάνεται σταθερά στους νεότερους ενήλικες τα τελευταία 20 χρόνια. Στην πραγματικότητα αναφέρεται σε δύο τύπους καρκίνου: τον καρκίνο του παχέος εντέρου, που ξεκινά από το παχύ έντερο και τον καρκίνο του ορθού, που ξεκινά από το ορθό, το τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου.
Σύμφωνα με τον Δρ. Derek Ebner, γαστρεντερολόγο στη Mayo Clinic, η αύξηση είναι ιδιαίτερα αισθητή στους ενήλικες κάτω των 50 ετών, με τον καρκίνο του ορθού να παρουσιάζει μεγαλύτερη άνοδο. Στο πλαίσιο αυτό, ο ειδικός τονίζει τη σημασία της αναγνώρισης των πρώιμων προειδοποιητικών συμπτωμάτων και της αναζήτησης άμεσης ιατρικής φροντίδας.
«Ιστορικά, ο καρκίνος του παχέος εντέρου ήταν εξίσου κατανεμημένος κατά μήκος του παχέος εντέρου και του ορθού, αλλά ιδιαίτερα σε άτομα με πρώιμο καρκίνο του παχέος εντέρου -ηλικίας κάτω των 50 ετών- βλέπουμε υψηλότερα ποσοστά καρκίνου του ορθού μεταξύ των νεότερων», επισημαίνει ο Δρ Ebner.
Καρκίνος παχέος εντέρου: Προειδοποιητικά σημάδια και συμπτώματα
Σύμφωνα με τον ειδικό, τα βασικά συμπτώματα που εντοπίζονται κατά κόρον σε άτομα κάτω των 50 ετών που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου είναι τέσσερα:
- κοιλιακός πόνος,
- διάρροια,
- εμφάνιση αίματος κατά τις κινήσεις του εντέρου και
- σιδηροπενική αναιμία.
Καρκίνος παχέος εντέρου: Η Νο1 κίνηση για να μειώσετε τον κίνδυνο, σύμφωνα με ογκολόγο
Ο Δρ. Ebner σημειώνει ότι η απώλεια αίματος μετά από κενώσεις, ακόμη και αν δεν είναι εμφανής, μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα σιδήρου. «Εάν σε μια εξέταση αίματος, για παράδειγμα, δούμε ένα σημάδι έλλειψης σιδήρου, αυτό θα μας ωθήσει να εξερευνήσουμε περαιτέρω», υπογραμμίζει.
«Εάν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, πρέπει να το μοιραστείτε με έναν γιατρό. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να σας συμβουλεύσει σωστά για τα επόμενα βήματα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε έγκαιρη θεραπεία και καλύτερα αποτελέσματα», προσθέτει.
Άλλα κοινά συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου
Πολλοί άνθρωποι με καρκίνο του παχέος εντέρου στην αρχή δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Όταν τελικά εμφανιστούν συμπτώματα, πιθανότατα θα εξαρτώνται από το μέγεθος του όγκου και από το σημείο όπου βρίσκεται στο παχύ έντερο. Άλλα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Συνεχής ενόχληση στην περιοχή της κοιλιάς, όπως κράμπες, αέρια ή πόνος.
- Αίσθημα ότι το έντερο δεν αδειάζει εντελώς κατά τη διάρκεια της κένωσης.
- Αδυναμία ή κόπωση.
- Αδυνάτισμα χωρίς προσπάθεια.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο του παχέος εντέρου
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Σε αυτούς περιλαμβάνονται:
- Η ηλικία: Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνεται με την ηλικία, με τις περισσότερες περιπτώσεις να εμφανίζονται σε άτομα άνω των 50 ετών.
- Το οικογενειακό ιστορικό: Ένα οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου ή ορισμένων γενετικών παθήσεων, όπως το σύνδρομο Lynch και η οικογενής αδενωματώδης πολυποδίαση (FAP), μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο.
- Το προσωπικό ιστορικό: Άτομα που είχαν καρκίνο του παχέος εντέρου πριν ή ορισμένους τύπους πολύποδων διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο.
- Παράγοντες του τρόπου ζωής: Ανθυγιεινές επιλογές τρόπου ζωής, όπως δίαιτα πλούσια σε επεξεργασμένα κρέατα και χαμηλή σε φρούτα και λαχανικά, καθιστική συμπεριφορά, παχυσαρκία, κάπνισμα και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο.
Τι να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου
Αν και δεν είναι δυνατό να αποφευχθεί πλήρως ο καρκίνος, υπάρχουν τρόποι να μειώσετε τον κίνδυνο που μπορεί να διατρέχετε και αυτοί περιλαμβάνουν την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.
«Η τήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής είναι κρίσιμη», υπογραμμίζει ο Δρ. Ebner. «Το να ακολουθείτε μια ισορροπημένη δίαιτα και να παραμένετε σωματικά δραστήριοι, για παράδειγμα, μπορεί να είναι προστατευτικό. Το άλλο κλειδί, ωστόσο, είναι να προσέχετε αυτά τα συμπτώματα και να αντιληφθείτε τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου».
Αίμα στα κόπρανα: 7 πιθανές αιτίες που πρέπει να γνωρίζετε – Πότε πρέπει να δείτε γιατρό
- Προληπτικός έλεγχος: Μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου.
- Άσκηση: Στόχος για 30 λεπτά άσκησης τις περισσότερες μέρες.
- Διατροφή: Τρώτε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.
- Βάρος: Διατηρήστε ένα υγιές βάρος.
- Τρόπος ζωής: Μην καπνίζετε, περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ.
Πηγές: SciTech Daily, Yale Medicine, Mayo Clinic, WHO