Site icon Όλο Υγεία

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Η ανώδυνη εξέταση που μπορεί να αντικαταστήσει την κολονοσκόπηση – Τον ανιχνεύει με ακρίβεια 80%

εξέταση αίματος για καρκίνο του παχέος εντέρου

Μια εξέταση αίματος που προοριζόταν για τον προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα μέσου κινδύνου και δεν εμφανίζουν συμπτώματα, εντόπισε σωστά την ασθένεια στο 83% των ατόμων που επιβεβαιώθηκε ότι πάσχουν, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine (NEJM).

Το ποσοστό ακρίβειας του τεστ για τον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι παρόμοιο με τις οικιακές εξετάσεις κοπράνων που χρησιμοποιούνται για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι ένα πολλά υποσχόμενο βήμα προς την ανάπτυξη πιο βολικών εργαλείων για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου, όταν είναι πιο εύκολα αντιμετωπίσιμος», δήλωσε ο συγγραφέας William M. Grady, γαστρεντερολόγος στο Fred Hutchinson Cancer Center.

«Το τεστ, το οποίο έχει ποσοστό ακρίβειας για την ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου παρόμοιο με τα τεστ κοπράνων που χρησιμοποιούνται για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου, θα μπορούσε να προσφέρει μια εναλλακτική λύση για ασθενείς που διαφορετικά ενδέχεται να αρνηθούν τις τρέχουσες επιλογές προληπτικού ελέγχου», πρόσθεσε.

Θετικά αποτελέσματα σε σύγκριση με το «χρυσό πρότυπο» της κολονοσκόπησης

Τα ευρήματα προέρχονται από τη μελέτη ECLIPSE, μια κλινική δοκιμή πολλαπλών περιοχών με σχεδόν 8.000 άτομα ηλικίας 45 έως 84 ετών με επικεφαλής το Guardant Health. Η μελέτη ECLIPSE συνέκρινε την εξέταση αίματος του Guardant Shield με την κολονοσκόπηση, η οποία είναι το τρέχον χρυσό πρότυπο για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Το τεστ Shield ανιχνεύει σήματα καρκίνου του παχέος εντέρου στο αίμα από το DNA που αποβάλλεται από όγκους, το οποίο ονομάζεται κυκλοφορούν DNA του όγκου (ctDNA). Το ctDNA χρησιμοποιείται επίσης σε τεστ «υγρής βιοψίας» που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση της υποτροπής του καρκίνου σε άτομα που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο και για άλλες αναδυόμενες εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου καρκίνου.

Από τα 7.861 άτομα που συμπεριλήφθηκαν στην έκθεση του NEJM, το 83,1% των συμμετεχόντων με καρκίνο του παχέος εντέρου που επιβεβαιώθηκε με κολονοσκόπηση είχε θετική εξέταση αίματος για ctDNA και το 16,9% είχε αρνητικό τεστ -δηλαδήο η κολονοσκόπηση έδειξε καρκίνο του παχέος εντέρου, αλλά το τεστ ctDNA όχι.

Το τεστ ήταν πιο ευαίσθητο για καρκίνους του παχέος εντέρου, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων πρώιμου σταδίου, και ήταν λιγότερο ευαίσθητο για προχωρημένες προκαρκινικές βλάβες, οι οποίες μπορεί να μετατραπούν σε καρκίνο με την πάροδο του χρόνου.

Η κολονοσκόπηση παραμένει η πιο ακριβής προληπτική εξέταση

Ο Δρ. Grady είπε ότι η ευαισθησία της εξέτασης αίματος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι παρόμοια με τις εξετάσεις με βάση τα κόπρανα και χαμηλότερη από αυτή της κολονοσκόπησης, την οποία εξακολουθεί να θεωρεί την πιο ακριβή προληπτική εξέταση για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

«Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι συνηθισμένος και μπορεί να προληφθεί με προσυμπτωματικό έλεγχο, αλλά μόνο το 50% έως 60% των ατόμων που πληρούν τις προϋποθέσεις για προσυμπτωματικό έλεγχο κάνουν πραγματικά αυτές τις εξετάσεις», δήλωσε ο Δρ. Grady, ιατρικός διευθυντής του Προγράμματος Πρόληψης Γαστρεντερικού Καρκίνου του Fred Hutch.

«Το να κάνουμε τους ανθρώπους να υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο για καρκίνο λειτουργεί καλύτερα όταν τους προσφέρουμε επιλογές προσυμπτωματικού ελέγχου και στη συνέχεια τους αφήνουμε να επιλέξουν αυτό που τους ταιριάζει καλύτερα», σημείωσε.

Διαρκώς αυξανόμενα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου στους νεότερους

Σύμφωνα με την American Cancer Society, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η δεύτερη πιο κοινή αιτία θανάτων από καρκίνο σε ενήλικες στις ΗΠΑ και αναμένεται να ευθύνεται για 53.010 θανάτους το 2024.

Ενώ τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο του παχέος εντέρου σε ηλικιωμένους ενήλικες έχουν μειωθεί, τα ποσοστά μεταξύ των ατόμων κάτω από ηλικίας 55 ετών έχουν αυξηθεί κατά περίπου 1% ετησίως από τα μέσα της δεκαετίας του 2000. Οι τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες συμβουλεύουν τα άτομα με μέσο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου να ξεκινούν τακτικό έλεγχο από την ηλικία των 45 ετών.

«Συνεχίζουμε να βλέπουμε νεότερους ανθρώπους να προσβάλλονται από καρκίνο του παχέος εντέρου και τώρα είναι ο τρίτος πιο συχνός καρκίνος για άτομα κάτω των 50 ετών», υπογράμμισε ο Δρ. Grady.

«Το να κάνουν οι ασθενείς μια εξέταση με βάση το αίμα κατά τη διάρκεια επισκέψεων ρουτίνας σε γιατρό θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία να βοηθηθούν περισσότεροι άνθρωποι να υποβληθούν σε προληπτικό έλεγχο», κατέληξε.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version