Site icon Όλο Υγεία

Καρκίνος παχέος εντέρου: Τα τρόφιμα που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης, σύμφωνα με ογκολόγο

εντέρου

Αυξάνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς τα κρούσματα καρκίνου του παχέος εντέρου στους νέους. Οι ειδικοί, ωστόσο, σας προειδοποιούν ότι μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου, αν εντάξετε στη διατροφή σας συγκεκριμένα τρόφιμα.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, ένα στα πέντε περιστατικά με καρκίνο του παχέος εντέρου που διαγιγνώσκονται σήμερα αφορά άτομο ηλικίας κάτω των 55 ετών. Ο αριθμός αυτός έχει διπλασιαστεί σε σχέση με το 1995, ενώ, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο.

Για να μετριάσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας κάποιες τροφές που είναι καλές για την υγεία του πεπτικού σας συστήματος.

«Η διατροφή και η δίαιτα παίζουν σημαντικό ρόλο στον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου» αναφέρει στο wellandgood η ογκολόγος Nichole Andrews.

Ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου εξαρτάται επίσης από άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής και γενετικές προδιαθέσεις, αλλά η διατροφή σας είναι ένα από τα πράγματα που είναι υπό τον έλεγχό σας.

«Η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής, με λίγο έως καθόλου αλκοόλ, είναι οι πιο σημαντικές πτυχές της μείωσης του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου» τονίζει η Nichole Andrews.

Δείτε τι πρέπει να ξέρετε για το πώς μπορείτε να προλάβετε τον καρκίνο του παχέος εντέρου με μια υγιεινή διατροφή, συμπεριλαμβανομένων των καλύτερων τροφών για την υγεία του παχέος εντέρου.

Οι οδηγίες είναι να υιοθετήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, με σωστή διατροφή και φυσική άσκηση. Αυτό πρέπει να το κάνετε όχι για απώλεια βάρους ή για λόγους αισθητικής, αλλά για να φροντίσετε την υγεία σας.

Τρώτε πολλές φυτικές ίνες και δημητριακά ολικής αλέσεως

Οι φυτικές ίνες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τον οργανισμό σας, προωθούν την κινητικότητα του εντέρου και μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Επιδιώξτε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας πολλά τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και ξηρούς καρπούς.

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως (όπως το καστανό ρύζι, η κινόα, το ψωμί ολικής αλέσεως και το πλιγούρι βρώμης) είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά που μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Περιορίστε τα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα

Τα κόκκινα κρέατα (όπως το μοσχάρι, το χοιρινό και το αρνί) και τα επεξεργασμένα κρέατα (όπως το μπέικον, τα λουκάνικα και τα αλλαντικά) έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Προσπαθήστε να περιορίσετε την κατανάλωση κόκκινων κρεάτων και να παραλείψετε εντελώς τα επεξεργασμένα κρέατα από τη διατροφή σας. Προτιμήστε άπαχες πηγές πρωτεϊνών, όπως πουλερικά, ψάρια και φυτικές πρωτεΐνες.

Αυξήστε την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών

Πιθανότατα έχετε ακούσει ότι πρέπει να τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά (άλλωστε, μόνο ένας στους 10 ενήλικες καταναλώνει αρκετά).

Η πραγματοποίηση αυτής της αλλαγής είναι το κλειδί για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου και την προαγωγή της υγείας με σχεδόν κάθε άλλο δυνατό τρόπο.

«Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου» επισημαίνει η Nichole Andrews.

Στόχος είναι να γεμίζετε το μισό πιάτο σας με πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά σε κάθε γεύμα.

Περιορίστε τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά

Δεν είναι όλα τα λίπη κακά -στην πραγματικότητα, είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του σώματός σας- αλλά υπάρχουν ορισμένοι τύποι που πρέπει να προσπαθήσετε να αποφύγετε για χάρη της υγείας σας.

«Περιορίστε την πρόσληψη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη (όπως το βούτυρο, το τυρί και τα λιπαρά κομμάτια κρέατος) και αποφύγετε τα τρανς λιπαρά» αναφέρει η Nichole Andrews και σας συμβουλεύει να επιλέγετε πιο υγιεινά λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο, το αβοκάντο και τους ξηρούς καρπούς.

Μείνετε ενυδατωμένοι

«Πίνετε άφθονο νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας για να παραμείνετε ενυδατωμένοι και να διατηρήσετε το πεπτικό σας σύστημα σε καλή λειτουργία» υπογραμμίζει  η Nichole Andrews. Οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση 9 έως 13 φλιτζανιών υγρών καθημερινά.

Αποφύγετε το κάπνισμα και το αλκοόλ

Μην περιορίσετε απλώς αυτές τις συνήθειες- σκεφτείτε να τις αποβάλλετε εντελώς. «Το κάπνισμα έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, καθώς και άλλων τύπων καρκίνου και χρόνιων ασθενειών» υπογραμμίζει η Nichole Andrews.

Και οποιαδήποτε κατανάλωση αλκοόλ έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. «Αν επιλέξετε να πίνετε αλκοόλ, κάντε το με μέτρο» λέει η ίδια. Αυτό σημαίνει να περιορίσετε την κατανάλωση σε δύο ποτά ή λιγότερο την ημέρα για τους άνδρες και ένα ποτό ή λιγότερο την ημέρα για τις γυναίκες.

Μείνετε σωματικά δραστήριοι

Η έλλειψη κίνησης αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία συνιστά να στοχεύετε σε τουλάχιστον 150 λεπτά αερόβιας άσκησης μέτριας έντασης ή 75 λεπτά αερόβιας άσκησης έντονης έντασης κάθε εβδομάδα, καθώς και να κάνετε δραστηριότητες ενδυνάμωσης δύο ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα.

Τροφές καλές για το έντερο

Οι τροφές που κάνουν καλό στο έντερό σας είναι:

  1. Μπρόκολο και άλλα σταυρανθή λαχανικά
  2. Μούρα
  3. Φυλλώδη χόρτα
  4. Σκόρδο και κρεμμύδια
  5. Δημητριακά ολικής αλέσεως
  6. Όσπρια
  7. Λιπαρά ψάρια
  8. Κουρκουμάς
  9. Πράσινο τσάι
  10. Γιαούρτι και τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση

1. Μπρόκολο και άλλα σταυρανθή λαχανικά

«Το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο και άλλα σταυρανθή λαχανικά περιέχουν ενώσεις που ονομάζονται γλυκοσινολικές ενώσεις, οι οποίες διασπώνται σε βιολογικά ενεργές ενώσεις που έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου» υπογραμμίζει η Nichole Andrews.

2. Μούρα

Να ένας ακόμη λόγος για να πασπαλίζετε μερικά από τα “γλυκά της φύσης” στο γιαούρτι σας ή να τα ρίχνετε στο smoothie σας. Τα μούρα όπως οι φράουλες, τα βατόμουρα, τα σμέουρα και τα βατόμουρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων των πολυφαινολών και των φλαβονοειδών, τα οποία έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, βοηθώντας στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής στο σώμα.

3. Φυλλώδη χόρτα

Τα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το λάχανο, το σέσκουλο και το μαρούλι, είναι εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών, βιταμινών, μετάλλων και φυτοχημικών ουσιών που υποστηρίζουν την υγεία του πεπτικού συστήματος και μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, αναφέρει η Nichole Andrews.

4. Σκόρδο και κρεμμύδια

Προσθέτουν γεύση σχεδόν στα πάντα και κάνουν επίσης καλό στην υγεία του πεπτικού σας συστήματος. «Το σκόρδο και τα κρεμμύδια περιέχουν θειούχες ενώσεις και οργανοθειούχες ενώσεις, όπως η αλλικίνη, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσουν στην αναστολή της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου» λέει η Nichole Andrews.

5. Δημητριακά ολικής αλέσεως

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως το καστανό ρύζι, η κινόα, το σιτάρι ολικής αλέσεως, η βρώμη και το κριθάρι, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και φυτοθρεπτικά συστατικά που προάγουν την υγεία του πεπτικού συστήματος και μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, υποστηρίζοντας την τακτική κίνηση του εντέρου και μειώνοντας τη φλεγμονή.

6. Όσπρια

Η μείωση της πρόσληψης κόκκινου κρέατος μπορεί να ανοίξει χώρο στη διατροφή σας για περισσότερες πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, όπως φασόλια, φακές, ρεβίθια και άλλα όσπρια. Είναι όλα πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και φυτοθρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την υγεία του πεπτικού συστήματος.

Προάγοντας τις τακτικές κινήσεις του εντέρου και παρέχοντας μια πηγή πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης, τα όσπρια μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, εξηγεί.

7. Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, ο γαύρος, οι σαρδέλες και η πέστροφα, είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυτά τα λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου μειώνοντας τη φλεγμονή στο σώμα.

8. Κουρκουμάς

Πιθανότατα έχετε ακούσει τα οφέλη του κουρκουμά. Το χρυσό μπαχαρικό περιέχει μια ένωση που ονομάζεται κουρκουμίνη, η οποία έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου μειώνοντας τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες στο σώμα, εξηγεί η Nichole Andrews.

9. Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, ιδίως κατεχίνες, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Οι ενώσεις αυτές μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

10. Γιαούρτι και τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση

Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι, το κεφίρ, το kimchi και το ξινολάχανο, μπορούν να ενισχύσουν την υγεία σας με πολλούς τρόπους. Περιέχουν ευεργετικά προβιοτικά βακτήρια που υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου και μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου προωθώντας μια υγιή ισορροπία στο έντερό σας και υποστηρίζοντας την ανοσολογική λειτουργία.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Exit mobile version