Ο καρκίνος παχέος εντέρου πλήττει όλο και περισσότερο τους ανθρώπους κάτω των 50 ετών και μια νέα μελέτη σκιαγραφεί τα προειδοποιητικά σημάδια που συναντούν για πρώτη φορά αυτοί οι νεαροί ασθενείς.
Η ανάλυση βασίστηκε σε δεδομένα από 80 διαφορετικές μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν 25 εκατομμύρια ασθενείς ηλικίας κάτω των 50 ετών. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό JAMA Network Open.
Σχεδόν στις μισές (45%) των περιπτώσεων, το αίμα στα κόπρανα ήταν ένα αρχικό σύμπτωμα, ακολουθούμενο από κοιλιακές κράμπες (40% των περιπτώσεων) και αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου (27% των περιπτώσεων), σύμφωνα με μια ομάδα με επικεφαλής τον Joshua Demb, μεταπτυχιακό φοιτητή γαστρεντερολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο.
Ωστόσο, συχνά χρειαζόταν πολύς χρόνος για να λάβουν τη διάγνωση πρώιμου καρκίνου του παχέος εντέρου μετά από αυτά τα συμπτώματα. «Ο χρόνος από την εμφάνιση σημείων ή συμπτωμάτων έως την πρώιμη έναρξη της διάγνωσης του καρκίνου του παχέος εντέρου ήταν συχνά μεταξύ 4 και 6 μηνών», έγραψε η ομάδα του Demb.
Καρκίνος παχέος εντέρου: Η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο για άνδρες κάτω των 50 ετών
Τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνονται μεταξύ των νεαρών ανθρώπων, τόσο πολύ που η ασθένεια είναι πλέον η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο για άνδρες κάτω των 50 ετών και ο δεύτερος πιο θανατηφόρος καρκίνος για γυναίκες κάτω των 50 ετών.
Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία δημοσίευσε αυτά τα στατιστικά στοιχεία στην έκθεσή της για το 2024, κάνοντας πολλούς ειδικούς να ζητήσουν καλύτερο έλεγχο σε νεότερους ασθενείς.
«Τα νούμερα είναι ανησυχητικά. Από το 1995, σημειώθηκε αύξηση 45% στις διαγνώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα κάτω των 50 ετών», είπε ο Δρ. Folasade May, ερευνητής πρόληψης του καρκίνου και γαστρεντερολόγος στο UCLA Health στο Λος Άντζελες.
Η άνοδος των κρουσμάτων ήταν τόσο δραματική που το 2021 η επιδραστική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ μείωσε τη συνιστώμενη ηλικία του πρώτου ελέγχου από τα 50 στα 45.
Τα χαρακτηριστικά προειδοποιητικά σημάδια
Οι περισσότεροι νέοι πρέπει να είναι σε εγρήγορση για τα προειδοποιητικά σημάδια του καρκίνου του παχέος εντέρου και να πιέζουν τους γιατρούς τους για δράση εάν και όταν εμφανιστούν. Το αίμα στα κόπρανα, ειδικά, πρέπει να είναι ενδεικτικό σημάδι. Φυσικά, το αίμα στα κόπρανα μπορεί να σηματοδοτεί διάφορα γαστρεντερικά προβλήματα, επομένως ο καρκίνος δεν είναι η μόνη πιθανή αιτία.
Αλλά η ομάδα του Demb διαπίστωσε ότι το αίμα στα κόπρανα σε άτομα κάτω των 50 ετών συνδέονταν με πενταπλάσιο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου, σε σύγκριση με άτομα χωρίς αυτό το σύμπτωμα. Όταν εμφανιστούν συμπτώματα, οι νεότεροι άνθρωποι τείνουν να καθυστερούν να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή, σημείωσαν ο Demb και οι συνεργάτες του.
«Οι νεότεροι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν συνεχόμενα σημεία και συμπτώματα και να καθυστερήσουν να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια. Οι πιθανοί λόγοι για αυτές τις καθυστερήσεις περιλαμβάνουν έναν ασθενή που πιστεύει ότι είναι πολύ νέος για να ανησυχεί για τον καρκίνο ή την έλλειψη πρόσβασης στην πρωτοβάθμια περίθαλψη ή ασφάλιση υγείας», έγραψαν.
Ακόμη και όταν ζητείται η γνώμη ενός γιατρού, «οι ασθενείς και οι κλινικοί ιατροί μπορεί να υποβαθμίσουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και να αποτύχουν να αναγνωρίσουν τα βασικά προειδοποιητικά συμπτώματα και τις κλινικές ενδείξεις που θα πρέπει να πυροδοτήσουν την υποψία για καρκίνο του παχέος εντέρου», πρόσθεσαν οι ερευνητές.
Πολύ συχνά, η αιμορραγία από το ορθό στους νέους αποδίδεται σε πιο καλοήθεις καταστάσεις όπως οι αιμορροΐδες, τόνισαν.
Αποφύγετε τις καθυστερήσεις
Οποιαδήποτε καθυστέρηση στη διάγνωση μπορεί να είναι επικίνδυνη, καθώς όσο νωρίτερα ανιχνεύεται ένας καρκίνος, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα καλύτερου θεραπευτικού αποτελέσματος.
Συνολικά, «οι καθυστερήσεις στη διαγνωστική εξέταση μετά την εμφάνιση σημείων ή συμπτωμάτων είναι έως και 40% μεγαλύτερες στους νεότερους σε σύγκριση με τα ηλικιωμένα άτομα με καρκίνο του παχέος εντέρου», ανέφεραν οι ερευνητές του Σαν Ντιέγκο.
Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, μεταξύ 58% και 89% των ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου κάτω των 50 ετών διαγιγνώσκονται μόνο όταν η νόσος τους φτάσει σε μετανγενέστερο στάδιο, σε σύγκριση με το 30% έως 63% των ασθενών μεγαλύτερης ηλικίας.
Για να εντοπίσουν έγκαιρα τους καρκίνους, «οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να συνεργαστούν με τους ασθενείς για να διασφαλίσουν ότι τα σημεία και τα συμπτώματα υποβάλλονται σε διαγνωστική αξιολόγηση για τον εντοπισμό και την επίλυση της υποκείμενης αιτίας», συμβουλεύουν ο Demb και οι συνεργάτες του.
Φυσικά, ο συνήθης προσυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου του παχέος εντέρου -είτε μέσω εξετάσεων με βάση τα κόπρανα ή/και κολονοσκόπησης/σιγμοειδοσκόπησης– είναι κρίσιμος για τον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου του παχέος εντέρου, καταλήγουν οι ειδικοί.