Επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο καλωσόρισαν ένα πραγματικά υπέροχο νέο φάρμακο για μια δύσκολα θεραπεύσιμη και επιθετική μορφή καρκίνου. Τα αποτελέσματα της σχετικής μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό JAMA Oncology.
Σύμφωνα με τον Guardian, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου δήλωσαν ότι η νέα τους θεραπεία τετραπλασίασε τα ποσοστά επιβίωσης τριών ετών και αύξησε τη μέση επιβίωση κατά 1,6 μήνες. Πρόσθεσαν επίσης ότι το νέο φάρμακο, το οποίο λειτουργεί διακόπτοντας την παροχή τροφής του όγκου, είναι το πρώτο του τύπου του για το μεσοθηλίωμα εδώ και 20 χρόνια.
Τι είναι το μεσοθηλίωμα
Το μεσοθηλίωμα είναι ένας τύπος καρκίνου που αναπτύσσεται στους πνεύμονες και προκαλείται κυρίως από την έκθεση στον αμίαντο σε εργασιακούς χώρους. Είναι επιθετικό και θανατηφόρο και έχει ένα από τα χειρότερα ποσοστά επιβίωσης από καρκίνο στον κόσμο. Χιλιάδες άνθρωποι διαγιγνώσκονται με τη νόσο παγκοσμίως και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, υπάρχουν περίπου 2.700 νέες περιπτώσεις μεσοθηλιώματος κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου πραγματοποίησαν μια διεθνή δοκιμή σε πέντε χώρες -τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, την Ιταλία και την Ταϊβάν. Για τη μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή Peter Szlosarek στο Queen Mary, η ομάδα κάλεσε όλους τους ασθενείς να λαμβάνουν χημειοθεραπεία κάθε τρεις εβδομάδες για έως και έξι κύκλους. Οι μισοί από αυτούς έλαβαν ένεση με το νέο φάρμακο ADI-PEG20 (πεγαργιμινάση), ενώ οι άλλοι μισοί έλαβαν εικονικό φάρμακο για δύο χρόνια.
Μεταξύ των ασθενών που συμπεριλήφθηκαν στην τελική ανάλυση ήταν 249 άτομα με μεσοθηλίωμα του υπεζωκότα -κατάσταση στην οποία η ασθένεια επηρεάζει την επένδυση των πνευμόνων. Είχαν μέσο όρο ηλικίας 70 ετών.
Η δοκιμή ATOMIC-meso διεξήχθη σε 43 κέντρα σε πέντε χώρες μεταξύ 2017 και 2021. Οι ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη παρακολουθήθηκαν για τουλάχιστον ένα χρόνο. Όσοι έλαβαν πεγαργιμινάση και χημειοθεραπεία επιβίωσαν κατά μέσο όρο 9,3 μήνες, σε σύγκριση με 7,7 μήνες για εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο και χημειοθεραπεία, σύμφωνα με τη μελέτη.
Η μέση «επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου» ήταν 6,2 μήνες με χημειοθεραπεία με πεγαργιμινάση, σε σύγκριση με 5,6 μήνες μεταξύ των ασθενών που έλαβαν εικονικό φάρμακο και χημειοθεραπεία, είπαν οι ερευνητές.
Σημαντικά αυξημένα ποσοστά επιβίωσης
«Σε αυτή τη βασική, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, φάσης 3 δοκιμή σε 249 ασθενείς με μεσοθηλίωμα του υπεζωκότα, η χημειοθεραπεία με πεγαργιμινάση αύξησε σημαντικά τη διάμεση συνολική επιβίωση κατά 1,6 μήνες και τετραπλασίασε την επιβίωση στους 36 μήνες σε σύγκριση με τη χημειοθεραπεία με εικονικό φάρμακο», έγραψαν οι ερευνητές.
«Η χημειοθεραπεία με βάση την πεγαργιμινάση ήταν καλά ανεκτή, χωρίς νέα ανησυχητικά σημάδια ασφάλειας», πρόσθεσαν.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτός είναι ο πρώτος επιτυχημένος συνδυασμός χημειοθεραπείας με φάρμακο που στοχεύει τον μεταβολισμό του καρκίνου που αναπτύχθηκε για αυτήν την ασθένεια εδώ και 20 χρόνια. Το νέο φάρμακο λειτουργεί μειώνοντας τα επίπεδα αργινίνης στην κυκλοφορία του αίματος. Για τα καρκινικά κύτταρα που δεν μπορούν να παράγουν τη δική τους αργινίνη, αυτό σημαίνει ότι εμποδίζεται η ανάπτυξή τους.
«Είναι πραγματικά υπέροχο να βλέπεις την έρευνα για την στέρηση αργινίνης στα καρκινικά κύτταρα να αποδίδει καρπούς», είπε ο καθηγητής Szlosarek και κατέληξε: «Αυτή η ανακάλυψη είναι κάτι που ήλπιζα από τα πρώτα της στάδια στο εργαστήριο, με μια νέα θεραπεία, την ADI-PEG20, που τώρα βελτιώνει τη ζωή των ασθενών που επηρεάζονται από το μεσοθηλίωμα».