Μια πρόσφατη μελέτη του Αντικαρκινικού Κέντρου Markey του Πανεπιστημίου του Κεντάκι που δημοσιεύτηκε στο PNAS αποκαλύπτει μια κρίσιμη οδό που εμπλέκεται στην ανοσολογική διαφυγή από τα καρκινικά κύτταρα του μαστού.
Σύμφωνα με τα ευρήματα που διατυπώνονται στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, η μελέτη με επικεφαλής τον ερευνητή του Αντικαρκινικού Κέντρου Markey στο Ηνωμένο Βασίλειο, Yadi Wu, αντιμετωπίζει ένα κρίσιμο κενό στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο καρκίνος του μαστού ενισχύει την ανοσοδιαφυγή και προσφέρει έναν νέο πιθανό στόχο για θεραπείες καρκίνου.
Η έρευνα προτείνει ότι μια αλυσιδωτή αντίδραση μεταξύ τριών διαφορετικών πρωτεϊνών –CDK9, RNF20 και LSD1– βοηθά τα καρκινικά κύτταρα του μαστού να αποφύγουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Διαταράσσοντας αυτή την αλυσίδα, οι ερευνητές έκαναν τα κύτταρα πιο επιρρεπή στην ανοσοθεραπεία.
«Τα αποτελέσματα προτείνουν τη στόχευση αυτής της οδού στην ανάπτυξη θεραπειών για τον καρκίνο», δήλωσε ο Δρ. Wu, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Φαρμακολογίας και Διατροφικών Επιστημών του Κολεγίου Ιατρικής του Ηνωμένου Βασιλείου. «Αυτή η νέα γνώση θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματικές θεραπείες για για τους ασθενείς με καρκίνο του μαστού».
Πώς η κάθε πρωτεΐνη ενισχύει την ανοσοδιαφυγή των καρκινικών κυττάρων του μαστού
Τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να αποφύγουν την ανοσολογική ανίχνευση χειραγωγώντας τα γενετικά σήματα. Ένας τέτοιος τρόπος είναι μέσω της LSD1, μιας πρωτεΐνης που εμπλέκεται στη ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης. Υψηλά επίπεδα LSD1 βρίσκονται σε πολλούς καρκίνους και συνδέονται με χειρότερα αποτελέσματα για τους ασθενείς. Μελέτες δείχνουν ότι ο αποκλεισμός της LSD1 μπορεί να βοηθήσει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού να καταπολεμήσουν τον καρκίνο πιο αποτελεσματικά.
Η εργαστηριακή μελέτη στα καρκινικά κύτταρα του μαστού αποκάλυψε ότι η CDK9, μια άλλη πρωτεΐνη που εμπλέκεται στη ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης, παίζει καθοριστικό ρόλο στη σταθεροποίηση της LSD1 και ως εκ τούτου προκαλεί την καταστολή του ανοσοποιητικού. Αυτή η σταθεροποίηση επιτυγχάνεται μέσω μιας διαδικασίας που περιλαμβάνει την τρίτη πρωτεΐνη, RNF20.
Όταν οι ερευνητές διέκοψαν αυτή την αλληλεπίδραση αφαιρώντας την RNF20, τα καρκινικά κύτταρα του μαστού ευαισθητοποιήθηκαν σε έναν τύπο θεραπείας ανοσοθεραπείας που ονομάζεται anti-PD-1.
«Αυτή η ανακάλυψη είναι ένα σημαντικό βήμα για την κατανόησή μας ως προς το πώς τα καρκινικά κύτταρα αποφεύγουν το ανοσοποιητικό σύστημα», δήλωσε ο Δρ. Wu και κατέληξε: «Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη δυνητική σημασία της στόχευσης του μονοπατιού CDK9-RNF20-LSD1 στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για τον καρκίνο, ειδικά ανοσοθεραπειών».