Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Waterloo πρωτοστατούν σε μια μέθοδο για την εξαιρετικά έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του μαστού, ώστε οι γυναίκες να λάβουν τη σωτήρια θεραπεία.
Η καινοτόμος τεχνολογία στοχεύει να είναι πιο ακριβής καθώς και φθηνότερη στην παροχή από τα συνηθισμένα διαγνωστικά εργαλεία που υπάρχουν σήμερα, όπως η μαστογραφία ακτίνων Χ, ο υπέρηχος και η μαγνητική τομογραφία.
Η εξέταση ολοκληρώνεται σε μόλις δύο λεπτά και καταναλώνει λιγότερη ενέργεια από ένα smartphone. Θα ήταν επίσης ασφαλέστερη από τις ακτίνες Χ, οι οποίες εκθέτουν τους ασθενείς σε ακτινοβολία υψηλού επιπέδου που μπορεί να βλάψει το DNA και να προκαλέσει καρκίνο.
«Είμαστε πολύ κοντά στο να παρέχουμε μια μέθοδο για την ανίχνευση του καρκίνου του μαστού σε πρώιμο στάδιο που είναι φθηνή και αβλαβής για τις γυναίκες», δήλωσε ο Δρ. Omar Ramahi, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports και καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Waterloo.
«Προσπαθούμε να συμβάλουμε αποτελεσματικά στην υγεία των γυναικών και να δημιουργήσουμε μια εναλλακτική που να είναι κλινικά και εμπορικά βιώσιμη», σημείωσε ο επιστήμονας.
Η αρχή για τη νέα συσκευή
Ο καρκίνος του μαστού είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος αλλά και η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο για τις γυναίκες στον Καναδά. Όσο πιο γρήγορα εντοπιστεί ένας κακοήθης όγκος, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες επιβίωσης της γυναίκας.
Ο Δρ. Ramahi λοιπόν άρχισε να εξερευνά νέους τρόπους για την ανίχνευση του καρκίνου του μαστού σε πρώιμο στάδιο το 2001 και, τα τελευταία πέντε χρόνια, μελετά τις δυνατότητες των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων χαμηλής συχνότητας.
Ο ίδιος και η ερευνητική του ομάδα στο Πανεπιστήμιο Waterloo προχώρησαν σε αυτό που περιέγραψαν ως «μια μεγάλη ανακάλυψη», δηλαδή ότι οι πολύ χαμηλές ηλεκτρομαγνητικές συχνότητες ταξιδεύουν σε ευθείες γραμμές.
Είναι οι πρώτοι που έκαναν αυτή την ανακάλυψη, η οποία τους επέτρεψε να δημιουργήσουν την τελευταία καινοτομία στην παγκόσμια και ατομική υγειονομική περίθαλψη από ερευνητές του Waterloo.
Πώς λειτουργεί η συσκευή που δημιούργησαν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Waterloo
Η διαγνωστική συσκευή που δημιούργησαν οι επιστήμονες μιμείται κάπως την ακτινογραφία μαστογραφίας αλλά χωρίς τα μειονεκτήματά της. Στη θέση των ακτίνων Χ, η ηλεκτρομαγνητική ενέργεια χαμηλής συχνότητας εκπέμπεται από μια κεραία, όπως αυτή που βρίσκεται σε ένα smartphone.
Μόλις η ενέργεια διεισδύσει στους μαστούς μιας ασθενούς, λαμβάνεται από μια μια πλακέτα κυκλώματος, που αποτελείται από εικονοστοιχεία από άκρο σε άκρο, με κάθε εικονοστοιχείο να λειτουργεί ως δέκτης.
Στη συνέχεια, η τεχνητή νοημοσύνη ερμηνεύει τις εικόνες που προέρχονται από την πλακέτα κυκλώματος, παραμερίζοντας την ανάγκη για την επανεξέταση των αποτελεσμάτων από άνθρωπο. Η τεχνολογία μπορεί να εντοπίσει το μέγεθος και τη θέση ενός όγκου, ακόμη και σε μαστούς με πυκνό ιστό, κάτι που τα τρέχοντα διαγνωστικά συστήματα μπορεί να παραλείψουν.
Ο Δρ. Ramahi έχει δοκιμάσει το σύστημά του σε ομοιόματα στήθους, τα οποία είναι τεχνητές δομές σχεδιασμένες να μιμούνται τις ιδιότητες του ανθρώπινου γυναικείου μαστού. «Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά», είπε, σημειώνοντας ότι η τεχνολογία του δεν έχει προς το παρόν ανταγωνιστές.
Τα επόμενα βήματα των ερευνητών είναι να αναπτύξουν ένα σύστημα που, με έγκριση από το Health Canada, μπορεί να δοκιμαστεί σε ανθρώπους.
Ο Δρ. Ramahi αναζητά χρηματοδότηση από ιδρύματα και εταιρείες καθώς αναπτύσσει ένα πρωτότυπο για την κατασκευή της τεχνολογίας. Στόχος του είναι να δημιουργήσει μια συσκευή αρκετά φθηνή για χρήση σε όλες τις χώρες του κόσμου και αρκετά προσιτή ώστε να χρησιμοποιείται με την ίδια ευκολία και συχνότητα όπως ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης στο φαρμακείο.