Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Toxicology κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς δείχνει ότι σχεδόν 200 χημικές ουσίες που ενοχοποιούνται για τον καρκίνο του μαστού χρησιμοποιούνται στην κατασκευή συσκευασιών τροφίμων και πλαστικών, επιτραπέζιων σκευών και μάλιστα δεκάδες από αυτές τις καρκινογόνες ουσίες μπορούν να μεταναστεύσουν στο ανθρώπινο σώμα.
Ο καρκίνος είναι ένα από τα λίγα σημεία σύγκλισης που στοχεύουν ειδικά οι κανονισμοί και οι δοκιμές του Food Packaging Forum, ενός μη κερδοσκοπικού ιδρύματος με έδρα τη Ζυρίχη της Ελβετίας, που εστιάζει στην επιστημονική επικοινωνία και έρευνα. Όμως, οι καρκινογόνες χημικές ουσίες στις συσκευασίες τροφίμων και σε άλλα υλικά και αντικείμενα που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα παραμένουν κοινός τόπος.
Οι περισσότερες γυναίκες είναι άνω των 50 ετών όταν διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού. Όμως ο καρκίνος του μαστού μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Tα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των ποσοστών καρκίνου του μαστού σε νεαρές ηλικίες. Μάλιστα σε ορισμένες νεαρές γυναίκες, ο καρκίνος είναι πιο προχωρημένος όταν διαγνωστεί και μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί.
Πυκνοί μαστοί: Νέα οδηγία του FDA εφιστά την προσοχή για «κρυμμένους» καρκινικούς όγκους
«Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι 76 γνωστές ή πιθανές ουσίες που προκαλούν καρκίνου του μαστού από υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα που αγοράστηκαν πρόσφατα σε όλο τον κόσμο μπορούν να βρεθούν σε ανθρώπους», δήλωσε η μία εκ των συγγραφέων της μελέτης Jane Muncke, διευθύνουσα σύμβουλος και επικεφαλής επιστημονική υπεύθυνη στο Food Packaging Forum (FPF).
«Το να απαλλαγούμε από αυτά τα γνωστά ή ύποπτα καρκινογόνα από τα τρόφιμα μας είναι μια τεράστια ευκαιρία για την πρόληψη του καρκίνου», υπογράμμισε η Δρ. Muncke.
Από τις χημικές ουσίες που εντοπίστηκαν πρόσφατα στις συσκευασίες τροφίμων, 40 έχουν ήδη ταξινομηθεί ως επικίνδυνες από ρυθμιστικούς φορείς σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τη μελέτη.
«Πολλές από αυτές τις χημικές ουσίες έχουν ήδη ταξινομηθεί ως κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία, ωστόσο εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σε υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, επιτρέποντάς τους έτσι να μεταναστεύσουν στα τρόφιμα που τρώμε», δήλωσε στο CNN η Jenny Kay, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Silent Spring που δεν συμμετείχε στη μελέτη.
Οι επιστήμονες διερευνούν την αύξηση των ποσοστών καρκίνου σε ανθρώπους κάτω των 50 ετών
Μετά τον καρκίνο του δέρματος, ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος που διαγιγνώσκεται στις γυναίκες . Τα ποσοστά πρώιμου καρκίνου του μαστού σε γυναίκες κάτω των 50 ετών αυξάνονται και οι ειδικοί εκτιμούν ότι η τάση δεν μπορεί να εξηγηθεί μόνο από τη γενετική.
«Τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνονται επίσης σε νεότερους ανθρώπους», σημείωσε ο Δρ. Len Lichtenfeld, πρώην αναπληρωτής επικεφαλής ιατρικός διευθυντής της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας που δεν συμμετείχε στη μελέτη.
«Είναι η παχυσαρκία; Είναι το αλκοόλ; Είναι η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας; Είναι περιβαλλοντικό; Υπάρχουν πολλοί λόγοι και θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να ταξινομηθεί τι έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο, καθώς ορισμένες από αυτές τις χημικές ουσίες μπορεί να είναι υψηλού κινδύνου, κάποιες άλλες χαμηλού κινδύνου», πρόσθεσε.
Η Consumer Brands Association, η οποία εκπροσωπεί τη βιομηχανία καταναλωτικών προϊόντων στις ΗΠΑ, δήλωσε στο CNN ότι τα μέλη της συμμορφώνονται με τα πρότυπα ασφάλειας που βασίζονται σε τεκμηριωμένα στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).
Ωστόσο, ο FDA δέχεται πυρά για την αποτυχία του να ενεργήσει γρήγορα για τις ανησυχίες για την υγεία σχετικά με τις περίπου 14.000 χημικές ουσίες που είναι γνωστό ότι προστίθενται στα τρόφιμα. Ο οργανισμός θα πραγματοποιήσει δημόσια συνάντηση την Τετάρτη για να παρουσιάσει τις ιδέες του σχετικά με το πώς να βελτιώσει τις αναλύσεις τροφίμων μετά τη διάθεση στην αγορά.
Πιθανές ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του μαστού
Το 2007, η Silent Spring δημοσίευσε μια λίστα με 216 χημικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν όγκους του μαστού σε τρωκτικά, μια βασική μέθοδος για τον προσδιορισμό της τοξικότητας, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Μια επικαιροποίηση των στοιχείων τον Ιανουάριο του 2024 σε αυτόν τον κατάλογο βρήκε 921 πιθανώς καρκινογόνες χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων 642 που μπορεί να διεγείρουν την παραγωγή οιστρογόνων ή προγεστερόνης, έναν άλλο γνωστό παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του μαστού.
«Το γεγονός ότι υπάρχουν τόσες πολλές πιθανές καρκινογόνες για τον μαστό ουσίες στις συσκευασίες των τροφίμων και μπορούν να μεταναστεύσουν στα τρόφιμά μας είναι μόνο ένα παράδειγμα του σε πόσες χημικές ουσίες εκτιθέμεθα άθελά μας καθημερινά», δήλωσε η Δρ. Kay, ο οποίος συνέταξε την ενημέρωση της μελέτης του 2024 που δημοσιεύτηκε στο Environmental Health Perspectives.
«Πολλές από τις καρκινογόνες για τον μαστό ουσίες είναι επίσης ορμονοδιαταράκτες, και πολλές μπορούν να βλάψουν το DNA. Οι καταναλωτές δεν πρέπει να παρακολουθούν όλη την επιστημονική βιβλιογραφία σχετικά με το ποιες χημικές ουσίες πρέπει να αποφεύγουν. Θα πρέπει να εναπόκειται στις ρυθμιστικές αρχές να αναγνωρίσουν τον κίνδυνο και να αναλάβουν δράση», συμπλήρωσε.
Καρκινογόνες ουσίες σε πλαστικό, χαρτί και χαρτόνι
Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε την Τρίτη συνέκρινε τη βάση δεδομένων του Silent Springs για τις γνωστές καρκινογόνες ουσίες για τον καρκίνο του μαστού με τη βάση δεδομένων του FCChumon για τις χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο του μαστού.
Το FCChumon, που δημιουργήθηκε από το Food Packaging Forum, είναι μια λίστα με χημικές ουσίες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα που έχουν ανιχνευθεί στο ανθρώπινο μητρικό γάλα, το αίμα, τα ούρα και τους ιστούς.
«Η νέα μελέτη πήρε τη λίστα με τις πιθανές καρκινογόνες για τον μαστό ουσίες και τη συνέκρινε με τη λίστα με τις χημικές ουσίες που έχουν βρεθεί σε υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα για να ανακαλύψει ποιες από αυτές θα μπορούσαν να μπουν στη διατροφή των ανθρώπων. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δοθεί προτεραιότητα στα χημικά για ρυθμιστική δράση», τόνισε η Δρ. Kay.
Η μελέτη βρήκε χημικές ουσίες όπως το βενζόλιο, ένα γνωστό καρκινογόνο που συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού σε ζώα και ανθρώπους, το 4,4′-Methylenebis-(2-Chloroaniline), μια πιθανή καρκινογόνο ουσία που συνδέεται με τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης, το 2,4-Toluenediamine, που βρέθηκε ότι προκαλεί καρκίνο του μαστού και άλλους καρκίνους σε ζώα και τα 3,3′-Dimethylbenzidine και o-Toluidine, που είναι χρωστικές που χρησιμοποιούνται για το χρωματισμό του πλαστικού και του χαρτιού.
«Οι βαφές μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πλαστικά, χαρτί, χαρτόνι και παρόμοια προϊόντα και μπορεί να έχουν μερικές αρκετά τοξικές ιδιότητες. Τα πλαστικά δεν είναι ο μόνος ένοχος», υπογράμμισε η Δρ. Kay.
Μάλιστα, ενώ η μελέτη διαπίστωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσης σε καρκινογόνες ουσίες προήλθε από πλαστικά που χρησιμοποιούνται στις συσκευασίες τροφίμων, 89 ύποπτες καρκινογόνες ουσίες βρέθηκαν σε χάρτινα και χαρτονένια δοχεία.
Μαστογραφία: Η εξέταση που σώζει ζωές – Κάθε πότε πρέπει να γίνεται
Ορισμένες από τις χημικές ουσίες που βρέθηκαν στη μελέτη ήταν δισφαινόλες, φθαλικές ενώσεις ή ουσίες γνωστές ως PFAS που έχουν συνδεθεί με πολλές ανησυχίες για την υγεία.