Μια πρόσφατη μετα-ανάλυση υπέδειξε πόσες κούπες καφέ και τσάι μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες για καρκίνο κεφαλής και τραχήλου. Γιατί ενοχοποιεί το τσάι και μπορούμε πραγματικά να καταναλώσουμε τις ποσότητες που αναφέρονται;
Η ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cancer, εξέτασε τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και τσαγιού και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου κεφαλής και τραχήλου. Τα δεδομένα περιλάμβαναν πάνω από 9.500 περιπτώσεις καρκίνου κεφαλής και τραχήλου και περισσότερους από 15.700 συμμετέχοντες ως ομάδα ελέγχου.
Ο καρκίνος κεφαλής και τραχήλου περιλαμβάνει καρκίνους σε περιοχές όπως το στόμα, ο λαιμός και ο λάρυγγας. Ερευνητές βρήκαν μια συσχέτιση μεταξύ του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου και των ροφημάτων όπως ο καφές και το τσάι.
Συνολικά, η κατανάλωση συγκεκριμένων ποσοτήτων καφέ και τσαγιού συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο σε σύγκριση με τη μη κατανάλωση αυτών των ροφημάτων.
Επιπλέον, η κατανάλωση από μηδέν έως ένα φλιτζάνι ντεκαφεϊνέ καφέ ημερησίως συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου της στοματικής κοιλότητας. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση περισσότερων από ένα φλιτζάνι τσαγιού ημερησίως συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του λάρυγγα.
Καφές και τσάι για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου κεφαλής και τραχήλου
Ο καφές και το τσάι είναι δύο πολύ δημοφιλή ροφήματα. Οι συγγραφείς της ανάλυσης ήθελαν να εξετάσουν πώς αυτά σχετίζονται με τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου, καθώς η έρευνα σε αυτόν τον τομέα έχει παρουσιάσει αντικρουόμενα αποτελέσματα.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν συγκεντρωμένα δεδομένα από τη Διεθνή Κοινοπραξία Επιδημιολογίας Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου (INHANCE). Η ανάλυση περιέλαβε δεδομένα από 14 μελέτες τύπου case-control, μερικές νέες και άλλες που είχαν ήδη αναλυθεί. Οι συμμετέχοντες παρείχαν δεδομένα μέσω ερωτηματολογίων σχετικά με τον τρόπο ζωής και τους κοινωνικο-δημογραφικούς παράγοντες. Όλες οι μελέτες περιλάμβαναν δεδομένα για την κατανάλωση καφέ και τσαγιού, ενώ εννέα περιλάμβαναν επίσης πληροφορίες για ντεκαφεϊνέ καφέ.
Στη στατιστική τους ανάλυση, οι ερευνητές προσαρμόστηκαν για διάφορους παράγοντες, όπως ο δείκτης μάζας σώματος (BMI), η ηλικία, το φύλο, η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, καθώς και η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Εξέτασαν επίσης συγκεκριμένους τύπους καρκίνου κεφαλής και τραχήλου.
Συνολικά, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 9.548 περιπτώσεις καρκίνου κεφαλής και τραχήλου και 15.783 περιπτώσεις ελέγχου. Περίπου το 93% των συμμετεχόντων με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου ήταν λευκοί, και πάνω από το 79% των περιπτώσεων ήταν άνδρες.
Καφές: Πόσες κούπες πρέπει να πίνετε την ημέρα – 6 παρενέργειες από την υπερβολική καφεΐνη
Πόσες κούπες καφέ την ημέρα προλαμβάνουν τον καρκίνο
Η κατανάλωση καφέ δεν συνδέθηκε με τον κίνδυνο καρκίνου κεφαλής και τραχήλου συνολικά, ούτε διαπιστώθηκε κάποια σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του κινδύνου καρκίνου του λάρυγγα.
Ωστόσο, οι ερευνητές παρατήρησαν μια σχέση δόσης-απόκρισης. Η κατανάλωση περισσότερων από τέσσερα φλιτζάνια καφέ ημερησίως συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου κεφαλής και τραχήλου και όλων των υποτύπων του. Συγκεκριμένα:
- Η κατανάλωση περισσότερων από τέσσερα φλιτζάνια καφέ ημερησίως συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο κεφαλής και τραχήλου, καρκίνο της στοματικής κοιλότητας και καρκίνο του στοματοφάρυγγα, συγκριτικά με τη μη κατανάλωση καφέ.
- Η κατανάλωση τριών έως τεσσάρων φλιτζανιών καφέ ημερησίως συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του υποφάρυγγα.
- Η κατανάλωση από μηδέν έως ένα φλιτζάνι ντεκαφεϊνέ καφέ ημερησίως συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο της στοματικής κοιλότητας.
- Επιπλέον, η κατανάλωση μηδέν έως ένα φλιτζάνι τσαγιού ημερησίως συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο κεφαλής και τραχήλου συνολικά, καθώς και με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του υποφάρυγγα.
Αντίθετα, οι ερευνητές βρήκαν ότι η κατανάλωση περισσότερων από ένα φλιτζάνι τσαγιού ημερησίως συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του λάρυγγα.
Η ανασκόπηση, ωστόσο, εμφανίζει κάποιους περιορισμούς γιατί βασίστηκε αποκλειστικά σε αυτοαναφορές των συμμετεχόντων, δεν έγινε πλήρης καταγραφή της διάρκειας κατανάλωσης και των τύπων του καφέ, σε κάποιες μελέτες δεν γινόταν αναφορά για τις διατροφικές συνήθειες που είχαν οι εξεταζόμενοι και υπήρχαν και διαφορές στην καταγραφή των στοιχείων.
Γιατί το τσάι ίσως κάνει κακό σύμφωνα με την έρευνα
Τα ευρήματα αυτής της ανάλυσης διαφέρουν από προηγούμενα δεδομένα σχετικά με τις προστατευτικές ιδιότητες του τσαγιού. Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι οι διαφορές μπορεί να οφείλονται στον τύπο τσαγιού ή στην περιοχή της μελέτης. Επίσης, σημείωσαν ότι δεν μπόρεσαν να διακρίνουν μεταξύ καφεϊνούχων, ντεκαφεϊνέ ή φυτικών τσαγιών, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει ενδιαφέρον πεδίο για μελλοντική έρευνα.
Η Δρ Yuan-Chin Amy Lee, PhD, επίκουρη καθηγήτρια στο Huntsman Cancer Institute και στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Γιούτα, σχολίασε στο Medical News Today τα εξής:
«Δεν είχαμε αρκετές πληροφορίες για να αξιολογήσουμε τη θερμοκρασία των ροφημάτων, τα πρόσθετα συστατικά, τον τρόπο παρασκευής ή τους συγκεκριμένους τύπους ροφημάτων. Επομένως, θα ήταν χρήσιμο να εξεταστεί αν η κατανάλωση καφέ και τσαγιού έχει άλλες παρενέργειες ή γενικότερες επιπτώσεις στην υγεία, λαμβάνοντας υπόψη περισσότερες λεπτομέρειες για την κατανάλωσή τους».
Πώς επηρεάζει ο καφές το έντερό μας- Πόσο πρέπει να πίνουμε για να αυξήσουμε τα «καλά» βακτήρια
Πρέπει να πίνουμε περισσότερο καφέ ή τσάι;
Συνολικά, τα δεδομένα δείχνουν ότι η κατανάλωση συγκεκριμένων ποσοτήτων καφέ και τσαγιού μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο κεφαλής και τραχήλου. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι πρέπει να αυξήσουν δραστικά την κατανάλωσή τους.
Ο Kanwar Kelley, MD, JD, πιστοποιημένος ωτορινολαρυγγολόγος (ENT) και συνιδρυτής της Side Health, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, σχολίασε:
«Η μελέτη αυτή συγκεντρώνει πολλά δεδομένα για να διευκρινίσει την επίδραση της κατανάλωσης καφέ και τσαγιού στον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου κεφαλής και τραχήλου. Το έκανε αυτό λόγω των αντιφατικών αποτελεσμάτων προηγούμενων ερευνών σχετικά με το αν αυτά τα ροφήματα αυξάνουν ή μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των καρκίνων. Χρησιμοποίησαν επικαιροποιημένα δεδομένα από μια μελέτη που εξέτασε το ίδιο ερώτημα».
Ο Kelley πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν πως η μεγαλύτερη προστασία παρατηρείται με την κατανάλωση περισσότερων από τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα και λιγότερο από ένα φλιτζάνι τσαγιού.
«Η ποσότητα καφέ που πρέπει να καταναλωθεί για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα είναι πιθανόν περισσότερη από ό,τι καταναλώνεται συνήθως σε μια ημέρα. Οι άνθρωποι που είναι ευαίσθητοι στην καφεΐνη πιθανόν να δυσκολευτούν να πίνουν τόσο καφέ ώστε να δουν αυτό το όφελος», εξήγησε.
«Τελικά, αυτή η μελέτη δείχνει ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τον καφέ μας το πρωί, αλλά δεν χρειάζεται να προσπαθήσουμε να πίνουμε περισσότερο από το συνηθισμένο για να προστατευτούμε από τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου», κατέληξε.
Ποιο είδος καφέ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου – Πόσα φλιτζάνια την ημέρα είναι επικίνδυνα
Η Vivian F. Wu, MD, MPH, ωτορινολαρυγγολόγος και διευθύντρια του Head and Neck Cancer Center of Excellence στο Providence Saint John’s Cancer Institute και στο Pacific Neuroscience Institute στη Σάντα Μόνικα, Καλιφόρνια, η οποία επίσης δεν συμμετείχε στη μελέτη, σχολίασε:
«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι χρειάζονται τουλάχιστον τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα για να φανεί ένα όφελος. Προσωπικά, δεν μπορώ να φανταστώ να πίνω τόσες ποσότητες καφέ καθημερινά. Πιο σημαντικό είναι ότι η κατανάλωση καφεΐνης δεν μπορεί να αξιολογηθεί απομονωμένα από τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου. Υπάρχουν πιθανώς άλλες επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση τόσου καφέ, για τις οποίες δεν είμαι ειδική. Όλα αυτά πρέπει να λαμβάνονται υπόψη πριν γίνουν συστάσεις».