Site icon Όλο Υγεία

Καρκίνοι του γαστρεντερικού: Οι μεταμοσχεύσεις κοπράνων μπορούν να ενισχύσουν τη θεραπεία

Καρκίνοι του γαστρεντερικού

Photo: rf123

Οι καρκίνοι του γαστρεντερικού είναι εξαιρετικά συχνοί και η θεραπεία τους τείνει να είναι πιο αποτελεσματική όταν ανιχνεύονται σε πρώιμο στάδιο -κάτι που, δυστυχώς, μπορεί να είναι πρόκληση. Στο πλαίσιο αυτό, μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι η μεταμόσχευση κοπράνων μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζονται κάποιοι ασθενείς με καρκίνο.

Στους καρκίνους του γαστρεντερικού περιλαμβάνονται αυτοί του οισοφάγου, του στομάχου, του χοληφόρου συστήματος, του παγκρέατος, του λεπτού εντέρου, του παχέος εντέρου, του ορθού και του πρωκτού.

Μια μικρή κλινική δοκιμή, λοιπόν, βρήκε στοιχεία ότι οι μεταμοσχεύσεις μικροβίων κοπράνων μπορούν να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα των θεραπειών ανοσοθεραπείας σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του γαστρεντερικού. Τα ευρήματα θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για μια συνδυαστική θεραπεία για μερικές από τις πιο δύσκολες περιπτώσεις καρκίνου.

Καρκίνοι του γαστρεντερικού: Οι υπάρχουσες στρατηγικές αντιμετώπισης

Επιστήμονες από τη Νότια Κορέα πραγματοποίησαν την έρευνα ως μέρος μιας συνεχιζόμενης προσπάθειας για τη βελτίωση της χρήσης αναστολέων σημείων ελέγχου του ανοσοποιητικού. Τα φάρμακα αυτά στοχεύουν ορισμένες πρωτεΐνες που εμποδίζουν την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να αναγνωρίζει τα καρκινικά κύτταρα ως σοβαρή απειλή.

Αυτοί οι αναστολείς και άλλες μορφές ανοσοθεραπείας έχουν γίνει μια ισχυρή θεραπευτική στρατηγική με τα χρόνια, επιτρέποντας στους γιατρούς να θεραπεύουν προχωρημένους καρκίνους που κάποτε θεωρούνταν σχεδόν ανίατοι. Αλλά εξακολουθούν να έχουν τους περιορισμούς τους, ο κυριότερος μεταξύ των οποίων είναι ότι μόνο κάποιοι ασθενείς ανταποκρίνονται στις θεραπείες, ενώ άλλοι μπορούν να αναπτύξουν αντίσταση στα φάρμακα.

Κάποιες έρευνες έχουν προτείνει ότι το μικροβίωμα του εντέρου, η κοινότητα των βακτηρίων που ζουν κατά μήκος του πεπτικού μας συστήματος, μπορεί να επηρεάσει τις αποκρίσεις των ανθρώπων στην ανοσοθεραπεία. Αυτό οδήγησε ορισμένους επιστήμονες να δοκιμάσουν εάν οι μεταμοσχεύσεις μικροβίων κοπράνων μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας της ανοσοθεραπείας επαναφέροντας τα μικροβιώματα των ανθρώπων.

Πώς διεξήχθη η μελέτη για τις μεταμοσχεύσεις κοπράνων

Μια δοκιμή Φάσης Ι που δημοσιεύθηκε πέρυσι έχει ήδη δείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα χρησιμοποιώντας αυτές τις μεταμοσχεύσεις σε ασθενείς με μελάνωμα. Αλλά αυτή η τελευταία έρευνα φαίνεται να είναι μια από τις πρώτες που τις δοκίμασε σε άλλα είδη μεταστατικών συμπαγών όγκων.

Οι επιστήμονες συμπεριέλαβαν στη δοκιμή τους 13 ασθενείς με διάφορους καρκίνους του γαστρεντερικού, οι οποίοι όλοι είχαν αναπτύξει αντοχή στους αναστολείς anti-PD-1. Στους ασθενείς χορηγήθηκαν μοσχεύματα από άτομα που είχαν ανταποκριθεί στην ανοσοθεραπεία και στη συνέχεια δόθηκε άλλος ένας γύρος θεραπείας με αναστολείς. Αυτή τη φορά, οι μισοί από τους ασθενείς (έξι συνολικά) εμφάνισαν αξιοσημείωτη ανταπόκριση, με τον καρκίνο να σταθεροποιείται σε πέντε ασθενείς.

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η μεταμόσχευση μικροχλωρίδας κοπράνων με ευεργετική μικροχλωρίδα μπορεί να υπερνικήσει την αντίσταση στους αναστολείς anti-PD-1 σε προχωρημένους συμπαγείς καρκίνους, ειδικά καρκίνους του γαστρεντερικού συστήματος», έγραψαν οι επιστήμονες στην εργασία τους, που δημοσιεύτηκε νωρίτερα αυτό το μήνα στο περιοδικό Cell Host & Microbe.

Το μέλλον στην έρευνα για τους καρκίνους του γαστρεντερικού

Αυτή είναι μόνο μια μικρή δοκιμή, επομένως σίγουρα θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα για να γνωρίζουμε εάν αυτές οι μεταμοσχεύσεις μπορούν να αποτελέσουν βιώσιμη προσθήκη στην ανοσοθεραπεία. Αλλά τα ευρήματα της παρούσας μελέτης μπορεί ήδη να παρέχουν πολύτιμες γνώσεις για το πώς το μικροβίωμα του εντέρου επηρεάζει την ανοσοθεραπεία των ανθρώπων.

Οι επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν συγκεκριμένα στελέχη ορισμένων βακτηρίων που σχετίζονται με καλύτερη ή χειρότερη απόκριση στους αναστολείς. Αυτή η γνώση θα βοηθήσει αυτούς και άλλους ερευνητές να βελτιώσουν αυτές τις θεραπείες στο μέλλον.

«Εξετάζοντας τις πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις μέσα στο μικροβίωμα, ελπίζουμε να εντοπίσουμε βέλτιστες μικροβιακές κοινότητες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων θεραπείας του καρκίνου», δήλωσε ο ερευνητής της μελέτης Hansoo Park, επιστήμονας στο Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας Gwangju, και κατέληξε: «Αυτή η ολοκληρωμένη προσέγγιση θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε πώς το μικροβιακό οικοσύστημα ως σύνολο συμβάλλει στη θεραπευτική επιτυχία».

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version