Site icon Όλο Υγεία

Καρκίνος του εγκεφάλου: Η πρώτη εξέταση αίματος στον κόσμο που ανιχνεύει τους πιο θανατηφόρους όγκους

εξέταση αίματος για καρκίνο του εγκεφάλου

Οι επιστήμονες δοκιμάζουν μια πρώτη παγκοσμίως εξέταση αίματος για καρκίνο του εγκεφάλου και ο απλός έλεγχος μέσω αυτής θα μπορούσε να μειώσει την ανάγκη για επεμβατική και επικίνδυνη χειρουργική επέμβαση βιοψίας που χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή.

Το τεστ θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τους γιατρούς να διαγνώσουν νωρίτερα τον καρκίνο του εγκεφάλου, οδηγώντας ενδεχομένως σε ταχύτερη θεραπεία και βελτιωμένα ποσοστά επιβίωσης. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η υγρή βιοψία θα ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμη για ασθενείς με «απρόσιτους» όγκους εγκεφάλου που δεν μπορούν να χειρουργηθούν.

Αυτό το τεστ λειτουργεί εντοπίζοντας κομμάτια DNA του όγκου που επιπλέουν στην κυκλοφορία του αίματος και μπορεί να ανιχνεύσει γλοιοβλάστωμα, αστροκύτωμα και ολιγοδενδρογλοίωμα. Το γλοιοβλάστωμα είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου του εγκεφάλου στους ενήλικες και είναι ταχέως αναπτυσσόμενος και πολύ θανατηφόρος.

Εξέταση αίματος με υψηλή ευαισθησία, ειδικότητα και ακρίβεια

Οι ερευνητές του Κέντρου Αριστείας Ερευνών για Όγκους Εγκεφάλου, που διευθύνεται από το Imperial College London και το Imperial College Healthcare NHS Trust, διεξήγαγαν τις πρώτες μελέτες για την ακρίβεια του τεστ. Βρήκαν ότι είχε υψηλή αναλυτική ευαισθησία, ειδικότητα και ακρίβεια, σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Cancer.

Τώρα ελπίζουν να πραγματοποιήσουν μεγαλύτερες μελέτες στο Ηνωμένο Βασίλειο για να επικυρώσουν τα αποτελέσματα και να εκτιμήσουν το κατά πόσο οι ασθενείς θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το νέο τεστ σε μόλις δύο χρόνια.

Η εξέταση αίματος TriNetra-Glio, από την Datar Cancer Genetics, λειτουργεί χρωματίζοντας τα κυκλοφορούντα κύτταρα και επιθεωρώντας τα κάτω από ένα μικροσκόπιο.

«Αυτό το τεστ ανιχνεύει άθικτα κυκλοφορούντα κύτταρα όγκου από το αίμα, τα οποία μπορούν να αναλυθούν με την ίδια κυτταρική λεπτομέρεια με ένα πραγματικό δείγμα ιστού», δήλωσε ο σύμβουλος νευροχειρουργός Kevin O’Neill και πρόσθεσε:

«Είναι μια πραγματική ανακάλυψη για τη θεραπεία καρκίνων του εγκεφάλου που σπάνια εξαπλώνονται σε όλο το σώμα. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιτάχυνση της διάγνωσης, επιτρέποντας στους χειρουργούς να εφαρμόζουν προσαρμοσμένες θεραπείες βασισμένες σε αυτή τη βιοψία για να αυξήσουν τις πιθανότητες επιβίωσης των ασθενών».

«Μια μη επεμβατική, φθηνή μέθοδος για την έγκαιρη ανίχνευση όγκων του εγκεφάλου είναι κρίσιμη για βελτιώσεις στη φροντίδα των ασθενών», σημείωσε με τη σειρά του ο Δρ. Nelofer Syed, ο οποίος ηγείται του Κέντρου Αριστείας Ερευνών για Όγκους Εγκεφάλου στο Imperial.

«Υπάρχει ακόμη δρόμος, αλλά αυτή η λύση θα μπορούσε να βοηθήσει άτομα όπου η βιοψία εγκεφάλου ή η χειρουργική εκτομή του όγκου δεν είναι δυνατή λόγω της θέσης του όγκου ή άλλων περιορισμών».

«Μέσω αυτής της τεχνολογίας, η διάγνωση απροσπέλαστων όγκων μπορεί να καταστεί δυνατή μέσω μιας ακίνδυνης και φιλικής προς τον ασθενή εξέτασης αίματος. Πιστεύουμε ότι θα ήταν μια παγκόσμια πρωτιά καθώς δεν υπάρχουν επί του παρόντος μη επεμβατικές ή μη ακτινολογικές εξετάσεις για αυτούς τους τύπους όγκων», κατέληξε ο Δρ. Syed.

Αποτελέσματα που μπορούν να οδηγήσουν σε πρώιμη διάγνωση και καλύτερη θεραπεία

Η Brain Tumour Research χαρακτήρισε τα ευρήματα «σημαντικά», καθώς λιγότερο από το 1% των ασθενών με γλοιβλάστωμα ζουν για περισσότερα από 10 χρόνια και, για πολλούς, η πρόγνωση είναι μόλις 12 μήνες.

Ο Dan Knowles, διευθύνων σύμβουλος της BTR, δήλωσε: «Αυτή η πρωτοποριακή έρευνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρώιμη διάγνωση και βελτιωμένα αποτελέσματα για ασθενείς με όγκο στον εγκέφαλο. Η έρευνα που διεξάγεται στα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου είναι παγκόσμιας κλάσης και κάτι για το οποίο πρέπει όλοι να είμαστε περήφανοι, αλλά χρειαζόμαστε πολλά περισσότερα».

«Είναι σκανδαλώδες ότι δεν έχουν υπάρξει βελτιώσεις στις επιλογές θεραπείας για αυτόν τον τύπο όγκου εδώ και δύο δεκαετίες και το πρότυπο φροντίδας για τους ασθενείς με γλοιβλάστωμα -χειρουργική εκτομή ακολουθούμενη από ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία- παραμένει αμετάβλητο», κατέληξε.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version