Site icon Όλο Υγεία

Καρκίνος του ήπατος: Νέα συνδυαστική θεραπεία αυξάνει την επιβίωση-Ελπίδες για τους ασθενείς

καρκίνος του ήπατος

Μια διεθνής τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή, η οποία συντονίστηκε από μια επιτροπή με επικεφαλής επιστήμονα από το Εθνικό Κέντρο Καρκίνου της Σιγκαπούρης και την Ιατρική Σχολή Duke-NUS στη Σιγκαπούρη, φέρνει αισιόδοξα αποτελέσματα στους ασθενείς με καρκίνο του ήπατος.

Συγκεκριμένα, η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet ανέφερε ότι η συνδυαστική επικουρική θεραπεία ατεζολιζουμάμπης και μπεβασιζουμάμπης είναι ασφαλής και αποτελεσματική στη μείωση της υποτροπής του καρκίνου σε ασθενείς με πρωτοπαθή καρκίνο του ήπατος, γνωστό και ως ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα, με υψηλό κίνδυνο υποτροπής μετά από εκτομή ή κατάλυση.

Ο καρκίνος του ήπατος είναι ο έκτος πιο συχνός καρκίνος στον κόσμο και η τέταρτη συχνότερη αιτία θανάτων από καρκίνο παγκοσμίως. Η ηπατική εκτομή, δηλαδή η αφαίρεση, μια διαδικασία που χρησιμοποιεί θερμότητα για την καταστροφή όγκων, είναι δυνητικά θεραπευτικές επιλογές θεραπείας για το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα.

Ακόμα, το 70 έως 80% των ασθενών εμφανίζουν υποτροπή του καρκίνου μέσα σε πέντε χρόνια από τη λήψη αυτών των θεραπειών. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει αναγνωρισμένο πρότυπο φροντίδας για επικουρική θεραπεία σε ασθενείς με ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα μετά από δυνητικά θεραπευτική διαδικασία.

Ως αποτέλεσμα, τα κλινικά αποτελέσματα μετά από εκτομή και αφαίρεση του ήπατος στο ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα είναι χειρότερα από αυτά άλλων κοινών καρκίνων που έχουν αποτελεσματική επικουρική θεραπεία, όπως ο καρκίνος του μαστού και του παχέος εντέρου.

Παγκόσμια, ανοιχτή δοκιμή φάσης ΙΙΙ

Για να αντιμετωπιστεί αυτή η σημαντική ανεκπλήρωτη κλινική ανάγκη στο ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα, διεξήχθη μια παγκόσμια, ανοιχτή δοκιμή φάσης III μεταξύ 2019 και 2022 για την αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των ανοσοενισχυτικών ατεζολιζουμάμπης και μπεβασιζουμάμπης. Συνολικά 668 ασθενείς με HCC σε υψηλό κίνδυνο υποτροπής καρκίνου μετά από χειρουργική εκτομή ή αφαίρεση εγγράφηκαν από 134 περιοχές σε 26 χώρες.

Το ηλικιακό εύρος των συμμετεχόντων ήταν μεταξύ 51 και 68 ετών, με διάμεση ηλικία τα 58 έτη. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες ήταν άνδρες (83%) και Ασιάτες (82%) και η κύρια υποκείμενη αιτία του ηπατοκυτταρικού καρκινώματος ήταν η ηπατίτιδα Β (62%).

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες, με τη μία να λαμβάνει ατεζολιζουμάμπη και μπεβασιζουμάμπη και την άλλη να τίθεται υπό ενεργό παρακολούθηση, δηλαδή το πρότυπο φροντίδας μετά από χειρουργική εκτομή και αφαίρεση. Οι συμμετέχοντες στην ομάδα θεραπείας έλαβαν ενδοφλέβια ατεζολιζουμάμπη και μπεβασιζουμάμπη κάθε 3 εβδομάδες για έως και 12 μήνες ή 17 κύκλους.

Αισιόδοξα τα αποτελέσματα των δοκιμών

Τα αποτελέσματα των δοκιμών ήταν θετικά στην πρώτη ανάλυση και δείχνουν ότι η υποτροπή του καρκίνου μειώθηκε κατά ένα τρίτο στο τέλος του πρώτου έτους. Ο κίνδυνος υποτροπής της νόσου ή θανάτου ήταν 28% χαμηλότερος στην ομάδα που έλαβε ανοσοενισχυτικό ατεζολιζουμάμπης και μπεβασιζουμάμπης σε σύγκριση με την ομάδα που είχε υποβληθεί σε ενεργό επιτήρηση.

Το προφίλ ασφάλειας της επικουρικής θεραπείας ήταν σύμφωνο με προηγούμενες μελέτες για την ατεζολιζουμάμπη και την μπεβασιζουμάμπη.

«Τα θετικά αποτελέσματα της θεραπείας IMbrave050 φέρνουν νέα ελπίδα σε ασθενείς με καρκίνο του ήπατος. Είναι μια μελέτη ορόσημο και η πρώτη στον κόσμο που επιδεικνύει μια αποτελεσματική επικουρική θεραπεία για ασθενείς με ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα», δήλωσε ο δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης και πρόεδρος της διευθύνουσας επιτροπής της IMbrave050, καθηγητής Pierce Chow.

«Αυτά τα αποτελέσματα έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν την πρακτική και οι επιστήμονες ενθαρρύνονται να οδηγηθούν σε επαναξιολόγηση των συστάσεων για χειρουργική εκτομή και τη θεραπεία του ηπατοκυτταρικού καρκινώματος», πρόσθεσε ο Δρ. Chow, ο οποίος είναι καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Duke-NUS.

Τα επόμενα βήματα για αυτή τη συνδυαστική θεραπεία είναι περαιτέρω μελέτες σε μεγαλύτερο πληθυσμό και σε θεραπευτικές ρυθμίσεις για καρκίνο του ήπατος. Κατά τη στιγμή της δημοσίευσης, υπάρχουν τρεις άλλες εν εξελίξει δοκιμές επικουρικής ανοσοθεραπείας μετά από χειρουργική εκτομή ή αφαίρεση του ηπατοκυτταρικού καρκινώματος.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version