Σουηδοί ερευνητές δημιούργησαν ένα τεστ για οικιακή χρήση που εντοπίζει γρήγορα τον υψηλό κίνδυνο για καρδιακή προσβολή. Η σχετική μελέτη δείχνει ότι έχει το ίδιο επίπεδο ακρίβειας με τις εξετάσεις αίματος και τις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association, χρησιμοποιεί δεδομένα από τη μελέτη πληθυσμού SCAPIS, η οποία διενεργείτε στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ.
Καρδιακή προσβολή: Περιττοί οι β-αναστολείς στους μισούς ασθενείς – Νέα ανατρεπτική μελέτη
Επικεφαλής της μελέτης ήταν ο Göran Bergström, καθηγητής Κλινικής Φυσιολογίας στην Ακαδημία Sahlgrenska στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, ανώτερος ιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Sahlgrenska και κύριος ερευνητής για το SCAPIS.
«Μια καρδιακή προσβολή συχνά έρχεται εκεί που δεν το περιμένεις. Πολλοί από αυτούς που υποφέρουν από καρδιακή προσβολή είναι φαινομενικά υγιείς και ασυμπτωματικοί, αλλά έχουν εναποθέσεις λίπους στις στεφανιαίες αρτηρίες, γνωστές ως αθηροσκλήρωση», λέει ο Δρ. Bergström.
«Η δοκιμή μας καθιστά δυνατό τον εντοπισμό σχεδόν των δύο τρίτων των ατόμων ηλικίας 50-64 ετών που έχουν σημαντική στεφανιαία αθηροσκλήρωση και διατρέχουν λοιπόν υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου», εξηγεί στη συνέχεια ο καθηγητής.
Ο αλγόριθμος προσδιορίζει τα άτομα που κινδυνεύουν από καρδιακή προσβολή
Το τεστ στο σπίτι αποτελείται από 14 ερωτήσεις που χρειάζονται πέντε έως οκτώ λεπτά για να απαντηθούν. Αυτές οι ερωτήσεις σχετίζονται με παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, το βάρος, η περίμετρος της μέσης, το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση, τα υψηλά λίπη στο αίμα, ο διαβήτης και το οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων.
Καρδιακή προσβολή: Το ελάχιστα γνωστό σύμπτωμα στη γνάθο που θα μπορούσε να είναι σημάδι
Σύμφωνα με τη μελέτη, συνδυάζοντας πληροφορίες από τις απαντήσεις σε έναν ειδικό αλγόριθμο, το τεστ στο σπίτι μπορεί να ανιχνεύσει το 65% των ατόμων που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το οικιακό τεστ μας είναι τόσο ακριβές όσο μια κλινική εξέταση που χρησιμοποιεί αιματολογικές εξετάσεις και μετρήσεις αρτηριακής πίεσης», συνεχίζει ο καθηγητής Bergström.
«Εάν μπορούμε να κάνουμε το τεστ ευρέως διαθέσιμο στο πλαίσιο της υγειονομικής περίθαλψης, μπορεί να σώσει ζωές και να αποτρέψει τον πόνο, βοηθώντας μας να εντοπίσουμε εκείνους που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή που επί του παρόντος υποβάλλονται σε ανεπαρκή θεραπεία», προσθέτει.
Οι έγκαιρες προειδοποιήσεις μπορούν να σώσουν ζωές
Η μελέτη βασίζεται σε δεδομένα από 25.000 άτομα ηλικίας 50–64 ετών που περιλαμβάνονται στο SCAPIS. Όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε εξέταση των στεφανιαίων αρτηριών τους με χρήση αξονικής τομογραφίας, η οποία παρέχει μια εικόνα του βαθμού αθηροσκλήρωσης.
Συγκρίνοντας τις εικόνες της καρδιάς με ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν οι συμμετέχοντες, οι ερευνητές μπόρεσαν να δουν ποιοι παράγοντες είχαν τη στενότερη σχέση με τον βαθμό αθηροσκλήρωσης. Η ερευνητική ομάδα έχει επίσης ξεκινήσει μελέτες στη Σουηδία και σε δεδομένα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, για να αξιολογήσει πώς λειτουργεί το τεστ σε διαφορετικές ομάδες.
Ο εντοπισμός των ατόμων που κινδυνεύουν πριν από την εμφάνιση της νόσου είναι ένας από τους κύριους στόχους της εστίασης του Σουηδικού Ιδρύματος Καρδιάς Πνευμόνων στο SCAPIS.
Όπως εξηγεί η Γενική Γραμματέας του ιδρύματος Kristina Sparreljung, «Ένα τεστ που μπορεί να παρέχει έγκαιρες προειδοποιήσεις θα έσωζε πολλές ζωές και πολλά δεινά. Τα αποτελέσματα της μελέτης του καθηγητή Bergström είναι, επομένως, εξαιρετικά ενδιαφέροντα».