Site icon Όλο Υγεία

Καρδιακή ανεπάρκεια: Γιατί κινδυνεύουν όσοι παραγγέλνουν συχνά από delivery – Έρευνα σοκ

Καρδιακή ανεπάρκεια: Γιατί κινδυνεύουν όσοι παραγγέλνουν συχνά από delivery – Έρευνα σοκ

123rf.com

Το συχνό delivery μπορεί να επηρεάζει την υγεία της καρδιάς με τρόπους που δεν φανταζόμαστε, σύμφωνα με νέα έρευνα. Θα μπορούσαν οι καθημερινές μας επιλογές να αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια κι ας κάνουμε πιο υγιεινές επιλογές στο τι παραγγέλνουμε;

Καρδιακή ανεπάρκεια: Το τεστ των 3 δευτερολέπτων στα πόδια που δείχνει αν κινδυνεύετε

Το delivery αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, σύμφωνα με έρευνα – Δεν φταίει το φαγητό

Η κατανάλωση φαγητού από πλαστικά δοχεία delivery μπορεί να αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι έχουν εντοπίσει τον μηχανισμό. Θεωρούν πως οι αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου προκαλούν φλεγμονή που βλάπτει το κυκλοφορικό σύστημα.

Η πρωτότυπη μελέτη, η οποία αποτελείται από δύο μέρη, διεξήχθη από Κινέζους ερευνητές και προστίθεται στις αυξανόμενες ενδείξεις για τους κινδύνους που σχετίζονται με την κατανάλωση φαγητού από πλαστικό. Επίσης, βασίζεται σε προηγούμενες ενδείξεις που συνδέουν τις χημικές ουσίες του πλαστικού με καρδιακές παθήσεις.

Τι είναι τα μικροπλαστικά;

Τα μικροπλαστικά είναι μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια, με μέγεθος μικρότερο των πέντε χιλιοστών, που προέρχονται από τη διάσπαση μεγαλύτερων πλαστικών απορριμμάτων ή παράγονται σκόπιμα για χρήση σε προϊόντα όπως τα καλλυντικά. Είναι ευρέως διαδεδομένα στο περιβάλλον, εντοπίζονται στους ωκεανούς, στα συστήματα γλυκού νερού, ακόμη και στον αέρα που αναπνέουμε.

Πρόσφατες μελέτες έχουν εγείρει ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις τους στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονής και της κυτταρικής βλάβης, καθώς μπορούν να εισέλθουν στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω κατάποσης ή εισπνοής.

Τι είναι η καρδιακή νόσος;

Η καρδιακή νόσος περιλαμβάνει μια σειρά από παθήσεις που επηρεάζουν τη δομή και τη λειτουργία της καρδιάς, όπως η στεφανιαία νόσος, οι αρρυθμίες και οι συγγενείς καρδιοπάθειες. Είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, και συχνά προκαλείται από παράγοντες κινδύνου όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερίνη, το κάπνισμα, ο διαβήτης, η παχυσαρκία και η σωματική ακινησία. Προληπτικά μέτρα, όπως η υγιεινή διατροφή, η τακτική άσκηση και η αποφυγή του καπνού, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακής νόσου.

Καρδιακή νόσος: Συμπτώματα

Η καρδιακή νόσος περιλαμβάνει διάφορες παθήσεις που επηρεάζουν τη δομή και τη λειτουργία της καρδιάς. Συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Καρκίνος: Ποιο χρώμα στα πλαστικά προϊόντα μπορεί να αυξήσει έως και 300% τον κίνδυνο θανάτου

Εάν εμφανίσετε αυτά τα συμπτώματα, ιδιαίτερα πόνο στο στήθος, δύσπνοια ή λιποθυμία, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Μελέτη συνδέει τα πλαστικά δοχεία delivery με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

Οι συγγραφείς της μελέτης χρησιμοποίησαν μια προσέγγιση δύο φάσεων. Αρχικά, εξέτασαν τη συχνότητα με την οποία πάνω από 3.000 άνθρωποι στην Κίνα κατανάλωναν φαγητό από πλαστικά δοχεία σε πακέτο και αν είχαν ιστορικό καρδιακής νόσου. Στη συνέχεια, εξέθεσαν αρουραίους σε χημικές ουσίες που εκχυλίστηκαν από πλαστικά δοχεία. Για την εκχύλιση, έριξαν βραστό νερό στα δοχεία.

«Τα δεδομένα έδειξαν ότι η συχνή έκθεση σε πλαστικά συνδέεται σημαντικά με αυξημένο κίνδυνο συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας», έγραψαν οι συγγραφείς σύμφωνα με το Guardian. Τα πλαστικά μπορεί να περιέχουν οποιαδήποτε από περίπου 20.000 διαφορετικές χημικές ουσίες, και πολλές από αυτές, όπως η BPA, οι φθαλικές ενώσεις και οι PFAS, παρουσιάζουν κινδύνους για την υγεία.

Οι εν λόγω χημικές ουσίες εντοπίζονται συχνά σε τρόφιμα και συσκευασίες τροφίμων και έχουν συνδεθεί με μια σειρά προβλημάτων υγείας, από τον καρκίνο έως αναπαραγωγικές βλάβες.

Τι είναι τα PFAS;

Οι υπερ- και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες (PFAS) αποτελούν μια μεγάλη ομάδα συνθετικών χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται από τη δεκαετία του 1940 σε διάφορα βιομηχανικά και καταναλωτικά προϊόντα λόγω της ανθεκτικότητάς τους στη θερμότητα, το νερό και το λάδι.

Οι ουσίες PFAS, που βρίσκονται συνήθως σε αντικείμενα όπως τα αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη, τα υφάσματα ανθεκτικά στους λεκέδες και οι πυροσβεστικοί αφροί, είναι χημικές ουσίες που επιμένουν στο περιβάλλον και στο ανθρώπινο σώμα, και έχουν συνδεθεί με πιθανούς κινδύνους για την υγεία, όπως ο καρκίνος, η ηπατική βλάβη και οι επιδράσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Τι κάνει το καυτό νερό στα πλαστικά δοχεία

Τα καυτά υγρά σε πλαστικά δοχεία μπορεί να διαταράξουν το μικροβίωμα του εντέρου και να αυξήσουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Παρόλο που οι ερευνητές στη νέα μελέτη δεν εξέτασαν ποιες συγκεκριμένες χημικές ουσίες εκπλύνονταν από το πλαστικό, επισήμαναν τη σχέση μεταξύ των κοινών πλαστικών ενώσεων και των καρδιακών παθήσεων, καθώς και μια προηγούμενη σχέση μεταξύ του μικροβιώματος του εντέρου και των καρδιακών παθήσεων.

Έριξαν βραστό νερό στα δοχεία για 1, 5 και 15 λεπτά, καθώς οι πλαστικές χημικές ουσίες εκπλένονται με πολύ υψηλότερους ρυθμούς όταν τοποθετούνται ζεστά περιεχόμενα σε δοχεία. Η μελέτη παρέθεσε προηγούμενη έρευνα που διαπίστωσε ότι έως και 4,2 εκατομμύρια σωματίδια μικροπλαστικού ανά τετραγωνικό εκατοστό μπορούν να εκπλυθούν από πλαστικά δοχεία που θερμαίνονται σε φούρνο μικροκυμάτων.

Στη συνέχεια, οι συγγραφείς χορήγησαν στους αρουραίους το νερό που είχε μολυνθεί με το έκπλυμα για αρκετούς μήνες και στη συνέχεια ανέλυσαν το μικροβίωμα του εντέρου και τους μεταβολίτες στα κόπρανα. Διαπίστωσαν σημαντικές αλλαγές.

«Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατάποση αυτών των εκπλυμάτων αλλοίωσε το εντερικό μικροπεριβάλλον, επηρέασε τη σύνθεση της εντερικής μικροβιακής χλωρίδας και τροποποίησε τους μεταβολίτες της εντερικής μικροβιακής χλωρίδας, ιδιαίτερα εκείνους που συνδέονται με τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες», έγραψαν οι συγγραφείς.

Ερευνητές παρατηρούν βλάβη στην καρδιά μετά την έκθεση σε πλαστικά

Στη συνέχεια, εξέτασαν τον καρδιακό μυϊκό ιστό των αρουραίων και διαπίστωσαν ότι είχε υποστεί βλάβη. Η μελέτη δεν εντόπισε στατιστικά σημαντική διαφορά στις αλλαγές και τη βλάβη μεταξύ των αρουραίων που εκτέθηκαν σε νερό που είχε έρθει σε επαφή με πλαστικό για ένα λεπτό σε σύγκριση με πέντε ή δεκαπέντε λεπτά.

Η μελέτη δεν παρέχει συστάσεις σχετικά με το πώς μπορούν οι καταναλωτές να προστατευτούν. Ωστόσο, οι υποστηρικτές της δημόσιας υγείας συνιστούν να αποφεύγεται η χρήση πλαστικών δοχείων στο φούρνο μικροκυμάτων ή η τοποθέτηση ζεστών τροφίμων σε αυτά στο σπίτι, καθώς και το μαγείρεμα τροφίμων σε πλαστικό.

«Είμαι καρδιολόγος: Το μοναδικό δείπνο που δεν θα έτρωγα ποτέ» – Ποιο φαγητό «απαγορεύεται»

Η αντικατάσταση των πλαστικών σκευών ή συσκευασιών στο σπίτι με εναλλακτικές λύσεις από γυαλί, ξύλο ή ανοξείδωτο χάλυβα είναι επίσης σκόπιμη. Είναι πιο δύσκολο να αποφύγει κανείς το πλαστικό όταν παραγγέλνει φαγητό από delivery. Μια λύση είναι να φέρει τη δική του γυάλινη συσκευασία ή να μεταφέρει το φαγητό σε γυάλινη συσκευασία μόλις φτάσει στο σπίτι.

Πηγές: The Guardian, Harvard Health Publishing, CDC, Mayo Clinic, EPA

Ιωάννα Σπίνου

Η Ιωάννα Σπίνου έχει συνεργαστεί με μέσα ποικίλης θεματολογίας, με αποτέλεσμα να αποκτήσει σφαιρική αντίληψη και διεπιστημονικές γνώσεις. Έχει εξειδίκευση σε θέματα μουσικοθεραπείας, καθώς συμμερίζεται το ότι οι κλινικές καλλιτεχνικές παρεμβάσεις βοηθούν στην αντιμετώπιση πολλών παθήσεων, σωματικών και ψυχολογικών. Μελετά εξελίξεις σε νευροεπιστήμη, ψυχοπαθολογία και χρόνιες παθήσεις, ενώ έχει ευαισθησία σε ζητήματα ψυχικής υγείας.

Exit mobile version