Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Lipid Research αναφέρει ότι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για την τριχόπτωση πιθανόν να να μειώσει τη χοληστερόλη και την πιθανότητα κάποιου να αναπτύξει καρδιακές παθήσεις.
Η μελέτη εξέτασε άνδρες που συμμετείχαν στην Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής των ΗΠΑ μεταξύ 2009 και 2016.
Η φιναστερίδη λαμβάνεται συνήθως για τη θεραπεία της ανδρικής φαλάκρας και της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη, επομένως οι γυναίκες αποκλείστηκαν από τις αναλύσεις. Οι άνδρες με φλεγμονή και λοίμωξη του προστάτη, καθώς και εκείνοι που είχαν διαγνωστεί ή αναφέρει καρκίνο του προστάτη, αποκλείστηκαν επίσης από τη μελέτη.
Μόνο 10 από τους 165 άνδρες που έλαβαν φιναστερίδη στην έρευνα ήταν κάτω των 50 ετών, επομένως οι ερευνητές εξέτασαν μόνο άνδρες άνω των 50 ετών.
Οι επιδράσεις της φιναστερίδης σε ποντίκια και άνδρες
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Illinois Urbana-Champaign εξέτασαν τις επιδράσεις της φιναστερίδης σε αρσενικά ποντίκια.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν τον ρόλο της φιναστερίδης στην αθηροσκλήρωση χρησιμοποιώντας ποντίκια με έλλειψη υποδοχέα λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL). Η αθηροσκλήρωση είναι ο κύριος υποκείμενος παράγοντας που ευθύνεται για τις καρδιαγγειακές παθήσεις, την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως.
Η ερευνητική ομάδα τάισε μερικά από τα ποντίκια με δυτική δίαιτα που περιείχε αυξανόμενες δόσεις φιναστερίδης (10, 100 και 1000 mg/kg δίαιτας) για 12 εβδομάδες. Τα άλλα ποντίκια έλαβαν την ίδια δίαιτα χωρίς φιναστερίδη.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι όσα ποντίκια έπαιρναν φιναστερίδη παρουσίασαν μειωμένη χοληστερόλη, καθυστερημένη εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης -κατάσταση που προκαλεί στένωση των αρτηριών- και ελαττωμένη φλεγμονή του ήπατος. Εν τω μεταξύ, οι άνδρες που έπαιρναν φιναστερίδη είχαν χαμηλότερα επίπεδα ολικής χοληστερόλης και LDL χοληστερόλης.
Η φιναστερίδη λαμβάνεται επίσης για τη θεραπεία ανδρών με μεγάλους αδένες του προστάτη. Το φάρμακο δρα μπλοκάροντας μια πρωτεΐνη στους θύλακες των τριχών και στον αδένα του προστάτη που ενεργοποιεί την τεστοστερόνη. Οι συγγραφείς της μελέτης έγραψαν ότι η φιναστερίδη έχει επίσης πρόσφατα αναγνωριστεί ως δυνητικός θεραπευτικός στόχος για την κατάχρηση οπιοειδών.
Αρκετοί οι περιορισμοί της μελέτης
Οι ερευνητές είπαν ότι η μελέτη τους είχε περιορισμούς, όσον αφορά στο γεγονός ότι η έρευνα περιγράφει παραλληλισμούς μεταξύ ποντικών και ανθρώπων στη χοληστερόλη πλάσματος ως απόκριση στη φιναστερίδη, αλλά τα αποτελέσματα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή λόγω, τουλάχιστον εν μέρει, των διαειδικών διαφορών στον μεταβολισμό των λιποπρωτεϊνών.
Επίσης, από σχεδόν 4.800 ερωτηθέντες στην έρευνα που πληρούσαν τα γενικά κριτήρια υγείας για συμπερίληψη στην ανάλυση, μόνο 155 άνδρες ανέφεραν ότι χρησιμοποιούσαν φιναστερίδη, αριθμός που αποτελεί ένα μικρό δείγμα. Επίσης, δεν υπήρχαν πληροφορίες για το πόσο καιρό οι άνδρες έπαιρναν το φάρμακο.
Ο Δρ. Rigved Tadwalkar, σύμβουλος καρδιολόγος στο Providence Saint John’s Health Center στην Καλιφόρνια, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, είπε στο Medical News Today ότι η μελέτη είναι ενδιαφέρουσα και προτείνει μια πιθανή νέα οδό για έρευνα, αλλά δεν την θεωρεί ρηξικέλευθη.
«Παρέχει εύλογες αποδείξεις ότι η φιναστερίδη μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στη χοληστερόλη και την αθηροσκλήρωση. Ωστόσο, εάν περαιτέρω έρευνα επιβεβαιώσει και επεκτείνει αυτά τα ευρήματα, τότε ίσως οδηγήσει σε μια νέα προσέγγιση για την πρόληψη και τη θεραπεία της αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου, ιδιαίτερα σε άτομα με ορισμένους παράγοντες κινδύνου».