Όταν ένας ασθενής εισάγεται στο νοσοκομείο με γρήγορο καρδιακό παλμό και δύσπνοια, κανείς δεν περιμένει ότι θα έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα με την καρδιά όπως η ανεπάρκεια αορτικής βαλβίδας.
Αυτός είναι ένας τύπος καρδιακής βαλβιδικής νόσου όπου η βαλβίδα που ελέγχει την εκροή από την καρδιά αποτυγχάνει να κλείσει ερμητικά. Έτσι, μέρος του αίματος που αντλείται από την καρδιά διαρρέει προς τα πίσω.
Τα συμπτώματα της βαλβιδικής καρδιακής νόσου
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με τη Mayo Clinic, γιατί εμποδίζει την καρδιά να στείλει αρκετό αίμα στο υπόλοιπο σώμα, κάνοντάς σας να αισθάνεστε κούραση και δύσπνοια.
Επίσης, ο καρδιακός παλμός μπορεί να γίνει ακανόνιστος και να αισθανθείτε ζάλη, ακόμη και λιποθυμία, με σφίξιμο στο στήθος σας. Οι αστραγάλοι και τα πόδια σας πρήζονται.
Και επειδή ο κάτω αριστερός θάλαμος της καρδιάς, η αριστερή κοιλία, πρέπει να κρατήσει περισσότερο αίμα από το κανονικό, γίνεται μεγαλύτερος και πυκνώνει.
Οι εξετάσεις που πρέπει να κάνετε εάν παρουσιάζεται συμπτώματα
Εάν η κατάσταση αφεθεί χωρίς θεραπεία, η καρδιά τελικά αναπτύσσει ανεπάρκεια και προβλήματα στον καρδιακό ρυθμό, που ονομάζονται αρρυθμίες. Αλλά πολύ πριν συμβεί αυτό, θα γίνουν εξετάσεις για να ελεγχθεί η υγεία της καρδιάς σας και να εκτιμηθεί το επίπεδο ανεπάρκειας της αορτικής βαλβίδας.
Εξετάσεις όπως ηχοκαρδιογράφημα και υπερηχογράφημα δείχνουν την αορτική βαλβίδα και πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση. Ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα θα μετρήσει την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς και δείχνει πόσο γρήγορα ή πόσο αργά χτυπά, ενώ μια αξονική τομογραφία της καρδιάς θα επιβεβαιώσει ένα σχίσιμο στην αορτή.
Επίσης, ο καρδιακός καθετηριασμός μπορεί να γίνει πριν από τη χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης βαλβίδας για να ελέγξετε για τυχόν απόφραξη των στεφανιαίων αρτηριών σας. Η καρδιακή βαλβίδα χωρίζεται σε τέσσερις βασικές ομάδες:
- Στάδιο Α: Σε κίνδυνο – Υπάρχουν παράγοντες κινδύνου όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση για βαλβιδική καρδιακή νόσο.
- Στάδιο Β: Προοδευτικό -Η νόσος της καρδιακής βαλβίδας είναι ήπια ή μέτρια. Δεν υπάρχουν συμπτώματα βαλβιδικής καρδιακής νόσου.
- Στάδιο Γ: Ασυμπτωματικό σοβαρό – Δεν υπάρχουν συμπτώματα καρδιακής βαλβίδας αλλά η βαλβιδική καρδιακή νόσος είναι σοβαρή.
- Στάδιο Δ: Συμπτωματικό σοβαρό – Η βαλβιδική καρδιακή νόσος είναι σοβαρή και προκαλεί συμπτώματα.
Πώς αντιμετωπίζεται
Εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την επιδιόρθωση ή την αντικατάσταση της πάσχουσας βαλβίδας και μπορεί να γίνει ως χειρουργική επέμβαση ανοιχτής καρδιάς ή ως μια ελάχιστα επεμβατική καρδιοχειρουργική που ονομάζεται διακαθετηριακή αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας.
Στην επιδιόρθωση της αορτικής βαλβίδας, ένας χειρουργός μπορεί να αναδιαμορφώσει τα άκρα έτσι ώστε η βαλβίδα να κλείνει ξανά σφιχτά ή μπορεί να «μπαλώσει τις τρύπες» σε μια βαλβίδα.
Στην αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας ένας χειρουργός αφαιρεί την κατεστραμμένη βαλβίδα και την αντικαθιστά. Η αντικατάσταση μπορεί να είναι μια μηχανική βαλβίδα ή μια βαλβίδα από αγελάδα, χοίρο ή ανθρώπινο καρδιακό ιστό.
Με την πάροδο του χρόνου, οι βαλβίδες βιολογικού ιστού μπορεί να σπάσουν, επομένως πρέπει να αντικατασταθούν. Τα άτομα με μηχανικές βαλβίδες χρειάζονται αραιωτικά αίματος εφ’ όρου ζωής για να αποτρέψουν τη δημιουργία θρόμβων αίματος.