Καρδιά: Το σημάδι στο στόμα που προειδοποιεί για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό

καρδιά, στόμα

Η υγεία της καρδιάς είναι ένα τεράστιο πρόβλημα παγκοσμίως, με τα καρδιαγγειακά νοσήματα να είναι η κύρια αιτία θανάτων, με περίπου 18 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο.

Αυτό περιλαμβάνει καταστάσεις και ασθένειες όπως η στεφανιαία νόσος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια και καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και περιφερική αρτηριακή νόσο. Εάν δεν εντοπιστεί έγκαιρα και δεν αντιμετωπιστεί, η καρδιαγγειακή νόσος μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρα. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας να εντοπίσετε τυχόν προειδοποιητικά σημάδια.

Τα σημάδια που δείχνουν ότι έχετε βουλωμένες αρτηρίες – Από τι κινδυνεύετε

Προειδοποιητικά σημάδια στο στόμα ότι η καρδιά σας κινδυνεύει

Μερικά από τα σημάδια της καρδιακής νόσου είναι αρκετά γνωστά, όπως ο πόνος στο στήθος. Ωστόσο, άλλα είναι λιγότερο γνωστά. Σύμφωνα με τον οδοντίατρο, Δρ. Alp Kantarci, ο οποίος μίλησε στο podcast «Zoe», ένα προειδοποιητικό σημάδι καρδιακών προβλημάτων μπορεί να εμφανιστεί σε ένα απίθανο μέρος – το στόμα.

Η κακή στοματική υγεία και η ασθένεια των ούλων γενικά, θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ασθένεια των ούλων και ο αντίκτυπος που έχει στα μικρόβια του στομάχου και στο σώμα γενικότερα είχε μεγάλο αντίκτυπο στη φλεγμονή, η οποία βάζει το σώμα γενικά σε μεγάλη πίεση.

Η υγεία του στόματος είναι σημαντική για την γενική υγεία, προειδοποιεί ο Δρ. Kantarci, τονίζοντας ότι πρέπει να δίνεται προσοχή σε δύο βασικά πράγματα.

  • Το πρώτο είναι η μείωση του βακτηριακού φορτίου. Αυτό γίνεται με την θεραπεία των ούλων.
  • Το δεύτερο είναι η μείωση του φλεγμονώδους φορτίου στο σώμα σας θεραπεύοντας την ασθένεια των ούλων

«Τα άτομα με ουλίτιδα (επίσης γνωστή ως περιοδοντική νόσος) έχουν δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό ή άλλο σοβαρό καρδιαγγειακό επεισόδιο», αναφέρουν σχετικά οι ειδικοί του Harvard Health.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν υπάρχει «άμεση» σύνδεση. Οι ειδικοί του Harvard Health προσθέτουν: «Πολλοί άνθρωποι με καρδιακές παθήσεις έχουν υγιή ούλα και δεν αναπτύσσουν καρδιακά προβλήματα όλοι με ουλίτιδα. Κοινοί παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα ή η ανθυγιεινή διατροφή, μπορεί να εξηγήσουν τη συσχέτιση. Εξακολουθεί να υπάρχει μια αυξανόμενη υποψία ότι η ασθένεια των ούλων μπορεί να είναι ένας ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις».

Μέτρα πρόληψης

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) συστήνει τα εξής:

  • Βουρτσίστε τα δόντια σας με οδοντόκρεμα που περιέχει φθόριο τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα – φτύστε μετά το βούρτσισμα, μην ξεπλύνετε
  • Χρησιμοποιείστε οδοντικό νήμα για να καθαρίσετε τα δόντια σας ή μεσοδόντια βουρτσάκια
  • Αντικαθιστάτε την οδοντόβουρτσά σας κάθε έναν έως τρεις μήνες
  • Επισκεφθείτε τακτικά οδοντίατρο ειδικά εάν είστε έγκυος ή έχετε διαβήτη τύπου 2
  • Μην χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα αμέσως μετά το βούρτσισμα των δοντιών σας
  • Μην καπνίζετε.
Όλο Υγεία

Scroll to Top