Site icon Όλο Υγεία

Καρδιά: Πως προστατεύουμε την υγεία της – Σε ποια ηλικία πρέπει να ξεκινά ο έλεγχος σύμφωνα με το ΕΛΙΚΑΡ

καρδιακή προσβολή

Η χώρα μας έχει καταταχθεί στις χώρες μετρίου κινδύνου για καρδιαγγειακά επεισόδια στην Ευρώπη. Τι λέει στο oloygeia.gr, o Δημήτρης Ρίχτερ, αντιπρόεδρος της ΕΛΙΚΑΡ και ποιες συμβουλές δίνει για να έχουμε «γερή» καρδιά.

Αρκετά ανησυχητικά είναι τα ευρήματα του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ) για το μέλλον των καρδιαγγειακών συμβάντων στον Ελλαδικό χώρο.

Υψηλή χοληστερόλη, αρτηριακή πίεση, κάπνισμα, καθιστική ζωή, παχυσαρκία είναι οι παράγοντες κινδύνου για προβλήματα καρδιάς και όπως φαίνεται από τα στοιχεία που παρουσιάζει στο oloygeia.gr, o Δημήτρης Ρίχτερ MD, FESC, αντιπρόεδρος ΕΛΙΚΑΡ, οι Έλληνες δυστυχώς δεν φαίνεται να ανησυχούν και πολύ.

«Η χώρα μας δυστυχώς έχει καταταχθεί στις χώρες μετρίου κινδύνου για καρδιαγγειακά επεισόδια στην Ευρώπη, ενώ για πολλές δεκαετίες είμασταν στην κατηγορία χαμηλού κινδύνου», σημειώνει ο κ. Ρίχτερ.

Παράλληλα ο αντιπρόεδρος του ΕΛΙΚΑΡ μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για την υγεία της καρδιάς, μας λέει από ποια ηλικία ξεκινάει ο έλεγχος της καρδιάς και κάθε πότε πρέπει να την ελέγχουμε.

Τα ανησυχητικά στοιχεία

Σε σύνολο 70.000 ατόμων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και διάφορες επαρχιακές πόλεις που εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια των πρώτων ετών του «Μήνα Ελέγχου Χοληστερόλης» που πραγματοποιείται από το ΕΛΙΚΑΡ τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

Περίπου οι μισοί ενήλικοι εξετασθέντες, (43%) παρουσίαζαν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης. Εξ αυτών το 50% δεν γνώριζε ότι είχε υψηλή χοληστερόλη. Εξ όσων το γνώριζαν ένας στους τρεις δεν είχε προβεί σε καμία ενέργεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Όσον αφορά το κάπνισμα τα αποτελέσματα ήταν εξίσου ανησυχητικά. Ένας στους τρεις Έλληνες δήλωσε καπνιστής, και αν εξετάσουμε τις ηλικίες, στους κάτω των 50% ένας στους δύο καπνίζει..

Ακόμη, το 25% των εξετασθέντων ήταν υπερτασικοί, το 9% διαβητικοί, το 58% διεξάγει καθιστική ζωή και το 42% είναι υπέρβαροι.

Και οι γυναίκες έχουν «καρδιά»

Επί πολλές δεκαετίες υπήρχε η πεποίθηση πως οι γυναίκες είναι προστατευμένες από την καρδιαγγειακή νόσο ( δηλαδή εμφράγματα και εγκεφαλικά) σε σχέση με τους άνδρες. Ο κύριος λόγος ήταν η θεωρία πως τα οιστρογόνα είχαν προστατευτική επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα του «ασθενούς» φύλου όπως και τα χαμηλά ποσοστά καρδιαγγειακών συμβάντων στις ηλικίες πριν τα 50 έτη.

Τα σύγχρονα επιδημιολογικά δεδομένα, εξηγεί ο κ. Ρίχτερ, δείχνουν όμως πως η στεφανιαία νόσος είναι η πρώτη αιτία θανάτου στις γυναίκες, πολύ περισσότερο και από τον καρκίνο του μαστού.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τα συνεχιζόμενα υψηλά ποσοστά καπνίσματος στις γυναίκες, τη βαθμιαία αύξηση του μέσου σωματικού βάρους και την έλλειψη σωματικής άσκησης, με την επακόλουθη αρτηριακή υπέρταση και δυσλιπιδαιμία στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για αποτελεσματικότερη πρόληψη και καταλληλότερη θεραπεία όλων των παραγόντων που προδιαθέτουν την ανάπτυξη της στεφανιαίας νόσου και στις γυναίκες, ειδικά μετά την εμμηνόπαυση.

Ποια σημάδια προειδοποιούν για πρόβλημα στην καρδιά

Τα αυξημένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, λιπιδίων, καπνίσματος αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες να εμφανίσουμε τα επόμενα χρόνια ένα οξύ καρδιαγγειακό συμβάν.

Τα συμπτώματα που θα μας ανησυχήσουν έντονα πάντως είναι ένα βάρος στο στήθος κατά την άσκηση ή έντονη δύσπνοια κατά τη διάρκεια αυτής, η δύσπνοια στην κατάκλιση με την ανάγκη να προσθέτουμε μαξιλάρια για να αναπνέουμε καλύτερα κτλ

Πότε πρέπει να ξεκινάει ο καρδιολογικός έλεγχος

Η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία συστήνει όλοι οι άντρες άνω των 40 ετών και οι γυναίκες άνω των 50 ετών να υποβάλλονται σε έλεγχο συνολικού καρδιαγγειακού κινδύνου, ελέγχοντας επίπεδα λιπιδίων και σακχάρου, μετρώντας αρτηριακή πίεση και ελέγχοντας για τυχόν καπνιστική συνήθεια.

Σε περίπτωση σημαντικών παραγόντων κινδύνου νωρίτερα, ο έλεγχος αυτός συνιστάται να ξεκινάει και σε νεότερη ηλικία.

Το τι θα περιλαμβάνει ο έλεγχος είναι τελείως εξατομικευμένο ανάλογα με το ιστορικό, τα χαρακτηριστικά και τους παράγοντες κινδύνου του ασθενούς , την ύπαρξη συμπτωμάτων ή όχι και επιλέγεται από το γιατρό η δυνητική διενέργεια τεστ κοπώσεως, τρίπλεξ καρδιάς, καρωτίδων και/ ή αρτηριών κάτω άκρων

Σχετικά με την συχνότητα ελέγχου ο κ. Ρίχτερ αναφέρει ότι στους ανθρώπους χωρίς καρδιαγγειακή νόσο, αλλά μόνο παράγοντες κινδύνου ο έλεγχος γίνεται ετησίως συνήθως, ή ανά πενταετία αν ο γιατρός μας βρει χωρίς κανένα παράγοντα κινδύνου.

Συμβουλές για γερή καρδιά

Η «ΟΔΟΣ ΚΑΡΔΙΑΣ» του ΕΛΙΚΑΡ στην Κόρινθο

Η Κοινωνική Δράση «ΟΔΟΣ ΚΑΡΔΙΑΣ» έχει στόχο να ενημερώσει επιστημονικά τον κόσμο, με κατανοητό τρόπο, για τα σπουδαία οφέλη της συστηματικής άσκησης, ως έναν από τους παράγοντες πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων και να ευαισθητοποιήσει για την ένταξη της στην καθημερινή ζωή. Το περπάτημα επιλέγεται, ως μία αφετηρία για θετική αλλαγή στη ζωή μας, γιατί δεν απαιτεί ειδικό εξοπλισμό ή προετοιμασία και είναι κατάλληλη για όλους.

Περπατώντας 30 ή και περισσότερα λεπτά την ημέρα, μειώνουμε τον κίνδυνο αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 35% και τον κίνδυνο για εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ κατά 40%.

Επιπλέον, το καθημερινό περπάτημα μειώνει την αρτηριακή πίεση έως και κατά 11 μονάδες, ενώ σύμφωνα με μελέτες μειώνει κατά 30% το συνολικό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

«Περπατάμε μαζί. Φροντίζουμε την καρδιά μας. Αλλάζουμε τρόπο ζωής». Την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου στις 18:00 φροντίζουμε την υγεία της καρδιάς μας ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΜΑΖΙ στην «ΟΔΟ ΚΑΡΔΙΑΣ» του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας στην Κόρινθο με σύνθημα: «Περπατάμε μαζί. Φροντίζουμε την καρδιά μας. Αλλάζουμε τρόπο ζωής».

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Exit mobile version