Θέλετε να διατηρήσετε την καρδιά σας δυνατή και υγιή; Ορισμένα συμπληρώματα διατροφής που θεωρούνται ευεργετικά μπορεί στην πραγματικότητα να επιβαρύνουν την καρδιακή σας υγεία. Οι διατροφολόγοι προειδοποιούν για έξι συμπληρώματα που θα πρέπει να αποφεύγετε αν έχετε καρδιακό πρόβλημα.
Συμπληρώματα διατροφής και πρόβλημα στην καρδιά
Σύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατης μελέτης του International Journal of Environmental Research and Public Health, η λήψη βιταμινών και ανόργανων στοιχείων από υγιή άτομα δεν μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων ούτε προλαμβάνει την ανάπτυξη καρκίνου.
Αν και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα, δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η λήψη τους προλαμβάνει τις καρδιακές παθήσεις.
Επιπλέον, η χρήση συμπληρωμάτων για απώλεια βάρους δεν αποδεικνύεται αποτελεσματική στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.
Είναι αντιληπτό ότι οι καρδιακές παθήσεις επηρεάζουν πολλούς ανθρώπους, οπότε είναι λογικό να θέλετε να προστατεύσετε την καρδιά σας όσο το δυνατόν περισσότερο. Αν και τα συμπληρώματα μπορεί να φαίνονται ως ένας εύκολος τρόπος για τη βελτίωση της καρδιακής υγείας, ορισμένα μπορεί να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.
Σε κάποιες περιπτώσεις, τα θρεπτικά συστατικά από μόνα τους είναι ωφέλιμα (όπως η βιταμίνη Ε), αλλά οι υψηλές δόσεις που βρίσκονται στα συμπληρώματα μπορεί να είναι επιβλαβείς για την καρδιά.
Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη λήψη συμπληρωμάτων χωρίς τη συμβουλή ενός επαγγελματία υγείας, ειδικά εάν έχετε προϋπάρχουσα καρδιακή πάθηση ή διατρέχετε υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
Ειδικοί στη διατροφή εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με τα συμπληρώματα και τις υψηλές συγκεντρώσεις βιταμινών που περιέχουν και που μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία της καρδιάς.
6 προειδοποιητικά σημάδια ότι η καρδιά σας είναι αδύναμη – Πώς να το αντιμετωπίσετε
Τα 6 συμπληρώματα διατροφής που δεν πρέπει να παίρνετε αν έχετε πρόβλημα στην καρδιά
Παρακάτω, αναλύουμε ποια είναι αυτά και γιατί μπορεί να είναι προβληματικά.
1. Βιταμίνη Ε
Η βιταμίνη Ε δρα ως αντιοξειδωτικό, κάτι που γενικά είναι ωφέλιμο για την καρδιακή υγεία. Ωστόσο, οι υψηλές δόσεις που περιέχονται στα συμπληρώματα μπορεί να είναι επιβλαβείς.
«Η βιταμίνη Ε έχει πολλά οφέλη. Ωστόσο, αν και παλαιότερα θεωρούνταν ευεργετική για την καρδιακή υγεία, έρευνες δείχνουν τώρα ότι οι υψηλές δόσεις μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου», αναφέρει η Bess Berger, RDN, διαιτολόγος-διατροφολόγος στο Νιου Τζέρσεϊ.
«Η σύσταση κατά της συμπληρωματικής λήψης βιταμίνης Ε προέρχεται από δύο μελέτες που έδειξαν αυξημένο κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού με δόσεις 111 και 200 IU ημερησίως», προσθέτει η Violeta Morris, M.S., RDN, διαιτολόγος στο Οχάιο.
Ως αποτέλεσμα, η U.S. Preventive Services Task Force, μια επιτροπή ειδικών στην πρόληψη ασθενειών, δεν συνιστά τη χρήση βιταμίνης Ε για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Αντί για συμπλήρωμα βιταμίνης Ε:
Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε, όπως φυτικά έλαια, ξηρούς καρπούς, σπόρους και πράσινα λαχανικά.
2. Ασβέστιο
«Ενώ το ασβέστιο είναι σημαντικό για την υγεία των οστών, η λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σε υγιείς μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες», εξηγεί η Morris.
Αναφέρεται σε μια μελέτη του 2021 στο περιοδικό Nutrients, η οποία ανέλυσε 13 τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα συμπληρώματα ασβεστίου αύξησαν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά 15% σε υγιείς μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Η Berger προσθέτει: «Το ασβέστιο μπορεί να συμβάλλει στην ασβεστοποίηση των αρτηριών, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής νόσου».
Πότε μπορεί να χρειαστείτε συμπλήρωμα ασβεστίου:
Τα συμπληρώματα ασβεστίου μπορεί να είναι ωφέλιμα για την πρόληψη της οστεοπόρωσης, ειδικά αν δυσκολεύεστε να καταναλώσετε αρκετό ασβέστιο μέσω γαλακτοκομικών, πράσινων φυλλωδών λαχανικών, εμπλουτισμένων χυμών ή φυτικών γαλάτων.
Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν πάρετε συμπληρώματα ασβεστίου.
3. Συμπληρώματα ενέργειας ή αδυνατίσματος
«Πολλά συμπληρώματα ενέργειας ή απώλειας βάρους περιέχουν διεγερτικά όπως καφεΐνη ή ενώσεις τύπου εφέδρας», εξηγεί η Berger.
Αν και η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης από καφέ ή τσάι μπορεί να είναι ασφαλής, τα συμπληρώματα με καφεΐνη μπορεί να έχουν αντίθετα αποτελέσματα.
«Αυτά μπορεί να καταπονήσουν το καρδιαγγειακό σας σύστημα, να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου», προειδοποιεί η Berger.
Καρδιά: 7 τροφές που σας προστατεύουν από έμφραγμα και ανακοπή
4. Βήτα καροτένιο
Το βήτα καροτένιο είναι ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται σε κίτρινα, πορτοκαλί ή πράσινα φυλλώδη λαχανικά και ντομάτες.
Ωστόσο, τα συμπληρώματα βήτα καροτένιου μπορεί να είναι επικίνδυνα για την καρδιά, ειδικά για τους καπνιστές.
Μελέτες δείχνουν ότι η λήψη 20 ή 30 mg βήτα καροτένιου ημερησίως συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα σε καπνιστές.
5. Γλυκόριζα
Η γλυκόριζα προωθείται ως βοήθημα για την πέψη, την εμμηνόπαυση, τον βήχα και τις λοιμώξεις, αλλά δεν υπάρχουν αρκετές έρευνες που να υποστηρίζουν αυτά τα οφέλη.
«Η γλυκόριζα περιέχει γλυκυρριζίνη, μια ουσία που μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση νατρίου και να αυξήσει την αρτηριακή πίεση», αναφέρει η Michelle Routhenstein, M.S., RD.
6. Κόκκινο ρύζι ζύμωσης (Red Yeast Rice)
Πολλοί αναζητούν το κόκκινο ρύζι ζύμωσης ως φυσικό συμπλήρωμα για τη μείωση της χοληστερόλης.
Ωστόσο, περιέχει μονακολίνη Κ, η οποία μπορεί να προκαλέσει μυϊκές, νεφρικές και ηπατικές βλάβες.
Επιπλέον, οι κατασκευαστές δεν αποκαλύπτουν την ακριβή ποσότητα μονακολίνης Κ που περιέχει το συμπλήρωμα, ενώ μερικοί παράνομα προσθέτουν τη φαρμακευτική ουσία λοβαστατίνη.
Πώς να προστατεύσετε την καρδιά σας χωρίς συμπληρώματα
- Ασκηθείτε
- Διαχειριστείτε το άγχος
- Δώστε προτεραιότητα στον ύπνο
- Ακολουθήστε μια καρδιοπροστατευτική διατροφή
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ορισμένα συμπληρώματα διατίθενται παράνομα και ενδέχεται να περιέχουν απαγορευμένες ουσίες, αυξάνοντας τον κίνδυνο σοβαρών επιπτώσεων στην υγεία. Τα συμπληρώματα είναι απαραίτητα σε περιπτώσεις ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών, αλλά η χρήση τους θα πρέπει να συνιστάται και να παρακολουθείται από γιατρό.