Μπορεί να έχετε καούρα κατά καιρούς ή να την αντιμετωπίζετε συνέχεια γιατί κάνετε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε φυσικά; Πότε μπορεί να είναι σημάδι μιας πιο σοβαρής πάθησης, όπως ο καρκίνος;
Καούρες: Φταίει η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή η διαφραγματοκήλη; Πώς αντιμετωπίζεται
Πώς θα αντιμετωπίσετε την καούρα στο στομάχι ή στο λαιμό
Η καούρα, όπως περιγράφεται από την Mayo Clinic, είναι ένας πόνος με αίσθηση καύσου που βρίσκεται στο στήθος και συγκεκριμένα πίσω από το στέρνο. Αυτή η δυσφορία συχνά επιδεινώνεται μετά από το φαγητό, αργά το βράδυ, όταν ξαπλώνετε ή όταν σκύβετε. Ενώ η περιστασιακή καούρα είναι συνηθισμένη και αντιμετωπίζεται άμεσα με αλλαγές στον τρόπο ζωής και με αντιόξινα, η επίμονη καούρα που διαταράσσει την καθημερινότητά σας μπορεί να υποδηλώνει μια πιο σοβαρή πάθηση που απαιτεί ιατρική φροντίδα.
Ακολουθούν μερικά κοινά συμπτώματα της καούρας:
- Ένας πόνος στο στήθος με αίσθηση καύσου (καψίματος) που συνήθως εμφανίζεται μετά το φαγητό ή/και μπορε τη νύχτα
- Πόνος που επιδεινώνεται όταν ξαπλώνετε ή σκύβετε
- Μια πικρή ή όξινη γεύση στο στόμα
Καούρα: Αντιμετώπιση
Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βιώσει τον καυστικό πόνο της καούρας τουλάχιστον περιστασιακά– αφού φάγαμε πολύ, πολύ γρήγορα ή αφού φάγαμε κάτι πικάντικο. Η καούρα, η οποία προκαλείται από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση —δηλαδή όταν το περιεχόμενο του στομάχου παλινδρομεί στον οισοφάγο και το στόμα— τείνει επίσης να εμφανίζεται πιο συχνά καθώς μεγαλώνουμε.
«Ο οισοφαγικός σας σφιγκτήρας, ο μυς που εμποδίζει το οξύ να ανέβει στον οισοφάγο σας, χάνει τον τόνο του καθώς μεγαλώνετε», λέει η Yi Qin, MD, ειδική γαστρεντερολόγος στην Cleveland Clinic. Επιπλέον, καθώς μεγαλώνετε ή παίρνετε βάρος, είστε πιο ευάλωτοι σε μια διαφραγματοκήλη, όπου το άνω μέρος του στομάχου προεξέχει μέσα από το διάφραγμα και στη θωρακική κοιλότητα. Και τα δύο διεγείρουν την παλινδρόμηση οξέος και την καούρα.
«Πολλές περιπτώσεις καούρας μπορούν να ανακουφιστούν με απλές στρατηγικές τρόπου ζωής και βραχυπρόθεσμη χρήση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, ανάλογα με τις ανάγκες», λέει ο Michael S. Smith, MD, γαστρεντερολόγος στην Ιατρική Σχολή Icahn στο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη.
Αλλά η χρόνια καούρα —δηλαδή όταν τα συμπτώματα εμφανίζονται πάνω από δύο φορές την εβδομάδα— μπορεί να απαιτήσει πιο σοβαρή αντιμετώπιση. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να σηματοδοτεί μια πάθηση που ονομάζεται γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ), λέει ο Kyle Staller, MD, γαστρεντερολόγος στο Massachusetts General Hospital στη Βοστώνη.
Εκτός από την καούρα, η ΓΟΠ μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στήθος, ξηρό βήχα, δύσπνοια ή δυσκολία στην κατάποση και μπορεί να βλάψει τον οισοφάγο σας ή ακόμα και να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου.
Καούρα: Πρόληψη
Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να είναι αρκετά αποτελεσματικές για να σταματήσουν την καούρα. Μια μελέτη του Χάρβαρντ το 2021 που δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που διατηρούσαν ένα υγιές σωματικό βάρος, δεν κάπνιζαν, έκαναν 30 λεπτά άσκηση καθημερινά, περιόριζαν τον καφέ, το τσάι και τη σόδα σε όχι περισσότερα από δύο φλιτζάνια την ημέρα και έτρωγαν μια «κατάλληλη διατροφή» —πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και λιπαρά ψάρια— είχαν σχεδόν 40 τοις εκατό λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν νέα καούρα.
Προσπαθήστε να μην ξαπλώνετε για 2 έως 3 ώρες μετά το φαγητό για να αποτρέψετε την άνοδο του οξέος του στομάχου στον οισοφάγο σας και να προκαλέσετε καούρα. «Συνιστώ στους ασθενείς να ανυψώνουν το κεφάλι του κρεβατιού τους, κάτι που εκμεταλλεύεται τη βαρύτητα για να κρατήσει το οξύ στο στομάχι σας», λέει ο Jacob Kurlander, MD, γαστρεντερολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στο Ann Arborσύμφωνα με το Consumer Reports.
Τοποθετήστε μια σφήνα αφρού στο κεφάλι του κρεβατιού σας. Η προσθήκη περισσότερων μαξιλαριών θα ανυψώσει μόνο το κεφάλι και τον αυχένα σας, κάτι που συχνά δεν είναι αποτελεσματικό. Επίσης, προσπαθήστε να κοιμάστε στο πλάι και συγκεκριμένα στην αριστερή πλευρά, η οποία κρατά το υγρό του στομάχου μακριά από τον οισοφάγο σας, λέει ο Qin.
Καούρα: Πώς θα αντιμετωπίσετε φυσικά την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Καούρα: Άμεση αντιμετώπιση
Εάν έχετε καούρα μία ή δύο φορές την εβδομάδα, μπορείτε να την αντιμετωπίσετε μόνοι σας, σύμφωνα με τον Staller. Αρχικά, παρατηρήστε πότε εμφανίζεται. Για ορισμένους ανθρώπους, η κατανάλωση τροφίμων με καφεΐνη, λιπαρά, σοκολάτα, αλκοόλ ή μέντα μπορεί να την πυροδοτήσει. «Εάν παρατηρήσετε καούρα αφού φάτε ορισμένα φαγητά, προσπαθήστε να τα αποφύγετε από εδώ και στο εξής», συμβουλεύει.
Για να ανακουφίσετε την αίσθηση καψίματος, μπορείτε να δοκιμάσετε αντιόξινα, μια κατηγορία μη συνταγογραφουμένων φαρμάκων , όπως το ανθρακικό ασβέστιο ή το υδροξείδιο του αργιλίου και το υδροξείδιο του μαγνησίου. «Δρουν γρήγορα για να εξουδετερώσουν το οξύ στο στομάχι και τον οισοφάγο», εξηγεί ο Smith. Ωστόσο, τα αποτελέσματα συνήθως διαρκούν μόνο 30 έως 60 λεπτά.
Εάν έχετε καούρα κυρίως μετά το φαγητό και τείνει να διαρκεί περισσότερο από μία ώρα, ο Smith συνιστά μη συνταγογραφούμενα φάρμακα γνωστά ως αλγινικά (ή αλλιώς αλγινικό οξύ, αλγίνη). Όπως εξηγεί, λειτουργούν σαν ένα “μαξιλαράκι” ανάμεσα στο τοίχωμα του οισοφάγου και το οξύ του στομάχου.
Για ακόμα μεγαλύτερη ανακούφιση, μπορεί να εξετάσετε την περιστασιακή χρήση ενός μη συνταγογραφούμενου φαρμάκου που ανήκει στην κατηγορία των ανταγωνιστών του Η2 υποδοχέα ισταμίνης (ή αλλιώς H2-ανταγωνιστές), όπως η σιμετιδίνη ή η φαμοτιδίνη. Αυτά τα φάρμακα μειώνουν την παραγωγή οξέος στομάχου και η δράση τους μπορεί να διαρκέσει για αρκετές ώρες.
Σύμπτωμα: Δυσκολία στην κατάποση – Τι να κάνετε
Μπορεί να έχετε παλινδρόμηση χωρίς καούρα; Είναι πιθανό. Ορισμένοι ηλικιωμένοι μπορεί να έχουν άτυπη ή «σιωπηλή» παλινδρόμηση ή λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση (LPR). Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν χρόνιο πονόλαιμο ή βήχα, βραχνάδα, δυσκολία στην κατάποση ή «ακόμη και την αίσθηση ότι έχετε κάτι κολλημένο στο λαιμό σας», λέει ο Jacob Kurlander, MD.
Εάν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, οι εξετάσεις για τη μέτρηση της ποσότητας οξέος που περνά από το στομάχι σας στον οισοφάγο σας μπορούν να βοηθήσουν να καθοριστεί εάν η παλινδρόμηση είναι η αιτία. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να σας βοηθήσουν, όπως το να διατηρείτε υγιές βάρος. Εάν δεν βοηθήσουν, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει μια σύντομη θεραπεία με φάρμακα για τη μείωση της παραγωγής οξέος.
Πότε η καούρα μπορεί να είναι σύμπτωμα καρκίνου
Εάν είστε άνω των 60 ετών και δεν είχατε ποτέ καούρα, αλλά ξαφνικά εμφανίσετε, επισκεφτείτε έναν γιατρό, ακόμα κι αν η δυσφορία σας είναι μόνο περιστασιακή. Ο γιατρός σας μπορεί να θελήσει να αποκλείσει τη φλεγμονή, τις προκαρκινικές αλλαγές ή τον καρκίνο του οισοφάγου.
Εάν έχετε καούρα πάνω από δύο φορές την εβδομάδα είναι επίσης σκόπιμο να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας συνταγογραφήσει ένα φάρμακο που ανήκει στους αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs). Η λανσοπραζόλη, η εσομεπραζόλη και η ομεπραζόλη ανήκουν σε αυτή την κατηγορία και μπλοκάρουν μια αντλία στο στομάχι που παράγει τα οξέα στομάχου.
Αποφύγετε να ξαπλώνετε για 2 έως 3 ώρες μετά το φαγητό για να αποτρέψετε την άνοδο του οξέος του στομάχου στον οισοφάγο σας και να προκαλέσετε καούρα. Ορισμένες έρευνες υποδηλώνουν μια σύνδεση μεταξύ της μακροχρόνιας χρήσης αυτών των φαρμάκων και καταγμάτων οστών, σοβαρών λοιμώξεων και χρόνιας νεφρικής νόσου, αν και δεν είναι συχνές παρενέργειες.
Ωστόσο, η χρήση τους για μερικές εβδομάδες είναι συνήθως αρκετά ασφαλής, λέει ο Fouad Moawad, MD, γαστρεντερολόγος στην κλινική Scripps στο Σαν Ντιέγκο και εκπρόσωπος της Αμερικανικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας. Και οι περισσότερες έρευνες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής για πιθανή βλάβη είναι παρατηρητικές, κάτι που δεν αποδεικνύει αιτία και αποτέλεσμα.
Χρόνια καούρα: Αντιμετώπιση με φάρμακα
Εάν δοκιμάσετε θεραπεία διάρκειας 2 εβδομάδων με αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs) αλλά τα συμπτώματά σας δεν βελτιωθούν ή υποχωρήσουν και επανέλθουν μετά το τέλος της θεραπείας, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει να κάνετε γαστροσκόπηση, σύμφωνα με τον Moawad. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ένας μικρός, εύκαμπτος σωλήνας εισάγεται από το στόμα στον οισοφάγο για να τον εξετάσει προσεκτικά για βλάβες που σχετίζονται με την παλινδρόμηση.
«Αν έχετε σοβαρή παλινδρόμηση», λέει ο Staller, «μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και εξέλκωση της εσωτερικής επιφάνειας του οισοφάγου». Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να πάρει ένα δείγμα ιστού (βιοψία) για να ελέγξει για μια πάθηση που ονομάζεται οισοφάγος Barrett, ή ακόμα και για καρκίνο του οισοφάγου. Ο οισοφάγος Barrett, χαρακτηρίζεται από βλάβη στα κύτταρα που καλύπτουν τον οισοφάγο και αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου.
«Αν διαπιστώσουμε βλάβη στον οισοφάγο, θα χρειαστείτε μακροχρόνια θεραπεία για να μειώσετε τον κίνδυνο περαιτέρω βλάβης ή ακόμα και καρκίνου», τονίζει ο Moawad. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα οφέλη της παρατεταμένης χρήσης ενός PPI —ακόμη και επ’ αόριστον, αν έχετε οισοφάγο Barrett— υπερτερούν των κινδύνων, όπως υποστηρίζει. Εάν οι εξετάσεις δείξουν ότι δεν έχετε υποστεί βλάβη στον οισοφάγο από τη ΓΟΠ, αλλά εξακολουθείτε να έχετε συχνή, έντονη καούρα, συζητήστε με τον γιατρό σας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της μακροχρόνιας χρήσης ενός PPI.
Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας προτείνει να δοκιμάσετε νεότερα φάρμακα που καταστέλλουν τη βασική και διεγερμένη έκκριση γαστρικού οξέος, όπως η βονοπραζάνη, για μερικές εβδομάδες ή και μήνες. Είναι αποτελεσματική στη μείωση του οξέος του στομάχου και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων καούρας που σχετίζονται με τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, αλλά ο Moawad σημειώνει ότι μπορεί να ενέχει τους ίδιους πιθανούς κινδύνους για την υγεία με τους PPIs.
Είτε λαμβάνετε αναστολείς αντλίας πρωτονίων ή βονοπραζάνη, ο γιατρός σας θα πρέπει να ελέγχει τακτικά για να αξιολογήσει εάν εξακολουθείτε να χρειάζεστε το φάρμακο ή εάν μπορείτε να το διακόψετε σταδιακά. Η Αμερικανική Γαστρεντερολογική Εταιρεία συνιστά τη λήψη της χαμηλότερης αποτελεσματικής δόσης για το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα. Αυτά τα φάρμακα χρησιμοποιούνται συχνά για μεγαλύτερο διάστημα από όσο είναι απαραίτητο.
Αναστολείς Αντλίας Πρωτονίων (PPI) και κίνδυνος καρκίνου
Μια ερευνητική εργασία που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2024, με τίτλο Proton Pump Inhibitors and Cancer Risk: A Comprehensive Review of Epidemiological and Mechanistic Evidence, εξετάζει τη σύνθετη σχέση μεταξύ της μακροχρόνιας χρήσης αναστολέων αντλίας πρωτονίων (PPI) και του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου.
Οι συγγραφείς ανέλυσαν την υπάρχουσα έρευνα, πραγματοποίησαν προβλέψεις τοξικότητας in silico (με προγράμματα προσομοίωσης) και αξιολόγησαν τον αριθμό αναφορών στο PubMed για να εκτιμήσουν τον σχετικό κίνδυνο καρκίνου που συνδέεται με διαφορετικούς PPI. Η ανασκόπησή τους κατέδειξε ότι η παρατεταμένη χρήση PPI (που υπερβαίνει τους τρεις μήνες) συσχετίζεται σημαντικά με αυξημένο κίνδυνο αρκετών μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου του στομάχου, του οισοφάγου, του παχέος εντέρου και του παγκρέατος.
Παρόλο που οι ακριβείς μηχανισμοί παραμένουν αδιευκρίνιστοι, η εργασία εξετάζει διάφορους προτεινόμενους μηχανισμούς, όπως οι αλλαγές στο pH και το μικροβίωμα, η δυσαπορρόφηση βιταμινών και μετάλλων, η υπεργαστριναιμία και ο πολλαπλασιασμός των εντεροχρωμαφινικών κυττάρων.
Η αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης νευροενδοκρινικών όγκων (NETs), ιδιαίτερα στο στομάχι, συμπίπτει με την αύξηση της χρήσης αναστολέων αντλίας πρωτονίων (PPI). Μελέτες δείχνουν μια δραματική αύξηση των περιπτώσεων NET τις τελευταίες δεκαετίες και υπάρχει μια πιθανή σύνδεση μεταξύ της υπεργαστριναιμίας που προκαλείται από PPI και αυτών των όγκων. Για παράδειγμα, μια μελέτη έδειξε ότι η μακροχρόνια χρήση PPI συσχετίστηκε με διπλάσιο κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου σε σύγκριση με όσους δεν τους είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ.
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι αυτός είναι ένας σχετικός κίνδυνος. Αυτό σημαίνει ότι η πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του στομάχου είναι διπλάσια για τους μακροχρόνιους χρήστες PPI σε σύγκριση με τους μη χρήστες, αλλά δεν σημαίνει ότι 2 στους 100 μακροχρόνιους χρήστες PPI θα αναπτύξουν καρκίνο. Ο πραγματικός αριθμός των ατόμων που αναπτύσσουν καρκίνο επηρεάζεται από πολλούς άλλους παράγοντες.
Περιπτώσεις γαστρικών καρκινοειδών όγκων σε ασθενείς που χρησιμοποιούν PPI έχουν καταγραφεί. Η εργασία επισημαίνει επίσης ότι οι μηχανισμοί είναι πολύπλοκοι και πιθανόν να περιλαμβάνουν πολλαπλούς παράγοντες, γεγονός που καθιστά δύσκολη την απομόνωση της χρήσης PPI ως τη μοναδική αιτία σε πολλές περιπτώσεις. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί μια οριστική αιτιώδης σχέση.
Μπορεί η καούρα να είναι σημάδι καρκίνου;
Αν και η καούρα είναι συχνά μια αβλαβής και παροδική ενόχληση, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα καρκίνου, όπως αναφέρεται στο Medical News Today. Ο καρκίνος μπορεί να εκδηλωθεί με πολλούς τρόπους, και ενώ πολλά άτομα εμφανίζουν κοινά συμπτώματα όπως κόπωση, απώλεια όρεξης, πονοκεφάλους και πόνο, ορισμένες μορφές καρκίνου μπορεί επίσης να προκαλέσουν δυσπεψία, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και καούρα.
Αυτά τα προβλήματα στο πεπτικό σύστημα, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν λόξιγκα ή ερυγή (ρέψιμο), μπορεί να εμφανιστούν σε ορισμένα άτομα με καρκίνο. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι αυτά τα συμπτώματα από μόνα τους δεν υποδηλώνουν απαραίτητα καρκίνο, καθώς μπορεί να έχουν πολλές άλλες αιτίες. Ωστόσο, εάν η καούρα είναι επίμονη, σοβαρή ή συνοδεύεται από άλλα ανησυχητικά συμπτώματα, το να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή είναι απαραίτητο.
Καούρα: Ποιοι τύποι καρκίνου μπορεί να την έχουν ως σύμπτωμα;
Η καούρα μπορεί μερικές φορές να είναι σύμπτωμα ορισμένων καρκίνων. Όπως έχει ήδη αναφερθεί, ο καρκίνος του στομάχου, ο οποίος ξεκινά με μη φυσιολογική ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο στομάχι, μπορεί να προκαλέσει καούρα, μαζί με άλλα πεπτικά προβλήματα όπως δυσκολία στην κατάποση, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και δυσπεψία. Η καούρα μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι καρκίνου του οισοφάγου ή του παγκρέατος.
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν με αυτούς τους καρκίνους:
- Καρκίνος του στομάχου: Απώλεια βάρους, δυσκολία στην κατάποση, δυσπεψία, απώλεια όρεξης, πόνος στο στομάχι και καούρα.
- Καρκίνος του οισοφάγου: Εμετός, δυσπεψία, δυσκολία στην κατάποση, πόνος στο λαιμό και καούρα.
- Καρκίνος του παγκρέατος: Δυσπεψία, πόνος στο στομάχι ή την πλάτη, ίκτερος, απώλεια βάρους και καούρα.
Πότε η καούρα είναι σύμπτωμα υπνικής άπνοιας – Τι πρέπει να γνωρίζετε
Μην παραμελήσετε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν αντιμετωπίζετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, ειδικά εάν είναι επίμονα ή εάν συνοδεύονται από άλλες ανησυχητικές αλλαγές στην υγεία σας.
Πηγές: Mayo Clinic, Consumer Reports, MNT, NIH