Site icon Όλο Υγεία

Καούρα ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση; Οι επιστήμονες της Mayo Clinic εξηγούν τις διαφορές

πόνος στο στήθος

Οι όροι καούρα και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) έχουν διαφορετικές σημασίες και σημαντικές διαφορές. Ποιες είναι;

Αν νιώθετε έντονο κάψιμο στο στέρνο, το πιθανότερο είναι ότι δεν πρόκειται για καρδιακή προσβολή, όπως ίσως να φοβηθήκατε αλλά για απλή καούρα, η οποία ωστόσο εάν χρονίσει θα μετατραπεί σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Γι’ αυτό και σύμφωνα με τους ειδικούς της Mayo Clinic αυτά τα δύο προβλήματα υγείας είναι “συγκοινωνούντα δοχεία”.

Τι είναι η καούρα

Η καούρα είναι ένας καυστικός πόνος ο οποίος ξεκινά ψηλά στο στομάχι, ανεβαίνει πίσω από το στήθος και ενίοτε φτάνει μέχρι το λαιμό ενώ συνοδεύεται συνήθως από ξινίλα και αναγωγή. Η καούρα εμφανίζεται όταν τα όξινα υγρά του στομάχου ανεβαίνουν στον οισοφάγο.

Κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται με αδύνατο σφιγκτήρα και αυτό έχει σαν συνέπεια να βιώνουν συχνά καούρες. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να διαχειριστούν μόνοι τους την ενόχληση της καούρας με αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, όπως η διατήρηση ενός υγιούς βάρους και η αποφυγή του καπνίσματος, του αλκοόλ και των τροφών που προκαλούν τα ενοχλητικά αυτά  συμπτώματα, ενώ ορισμένες φορές γίνεται χρήση φαρμάκων για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, όπως τα αντιόξινα.

Όταν η καούρα εμφανίζεται επανειλημμένα με την πάροδο του χρόνου πρόκειται για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή ΓΟΠΝ. Περίπου το 20% των ανθρώπων στις ΗΠΑ πάσχουν από γαστροοισοφαγική πσλινδρόμηση, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφρικών Νοσημάτων.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση απασχολεί το 25-30% του πληθυσμού της Ευρώπης, ενώ στην Ελλάδα 4 στα 10 άτομα παρουσιάζουν το πρόβλημα. Ωστόσο μόνο ένας στους δέκα έχει αντιληφθεί σωστά τη διάγνωσή του.

Τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Ένας μυς που ονομάζεται ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας βρίσκεται μεταξύ του οισοφάγου και του στομάχου σας. Αυτός ο μυς λειτουργεί ως μία βαλβίδα που επιτρέπει στην τροφή να περνά μέσα στο στομάχι και είναι υπεύθυνος για το κλείσιμο του οισοφάγου, ώστε να μην περνά το φαγητό από το στομάχι προς τα πάνω.

Αν αυτός ο μυς είναι αδύναμος ή δεν κλείνει σωστά, το οξύ από το στομάχι σας μπορεί να κινηθεί προς τον οισοφάγο σας. Αυτό είναι γνωστό ως παλινδρόμηση οξέος. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια χρόνια νόσος του πεπτικού που συμβαίνει όταν το οξύ παλινδρομεί και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τον ερεθισμό της εσωτερικής επιφάνειας του οισοφάγου, προκαλώντας πόνο και ενόχληση.

Συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να διαχειριστούν αυτό το πρόβλημα με κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής και με αντιόξινα φάρμακα. Αλλά, συνήθως αυτά προσφέρουν μια προσωρινή ανακούφιση. Γι’ αυτό και μπορεί άτομα με αυτό το πρόβλημα να χρειαστούν ισχυρότερα φάρμακα, ακόμα και χειρουργική επέμβαση. Αν όμως, αφεθεί χωρίς θεραπεία  τότε το οξύ του στομάχου μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία, έλκη και ουλές.

Η συνεχής παλινδρόμηση του οξέος  μπορεί να ερεθίσει την επένδυση του οισοφάγου σας, προκαλώντας συχνά φλεγμονή. Με την πάροδο του χρόνου, η χρόνια φλεγμονή στον οισοφάγο σας μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη, συμπεριλαμβανομένης της στένωσης του οισοφάγου, που ονομάζεται οισοφαγική στένωση, ή των προκαρκινικών αλλαγών του οισοφάγου Barrett.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Οι κύριες ομάδες εξετάσεων που χρησιμοποιούνται, όταν υπάρχει υποψία για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, είναι οι παρακάτω:

Σε πολλές περιπτώσεις, η αλλαγή της διατροφής, μπορεί να μειώσει τη συχνότητα και την ένταση έντονα των συμπτωμάτων. Η αλλαγή διατροφής κάνει τη διάφορα είτε από μόνη της είτε σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή και την απώλεια βάρους. Άλλες σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής για τη θεραπεία της ΓΟΠ είναι:

Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας συστήσει να δοκιμάσετε  να κάνετε πρώτα αλλαγές στον τρόπο ζωής και να λάβετε τα κατάλληλα φάρμακα.

 

 

Σοφία Λαλιωτίτη
Σοφία Λαλιωτίτη

Η Σοφία Λαλιωτίτη έχει καλύψει το ιατρικό ρεπορτάζ σε έντυπα μέσα και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες. Πιστεύει ότι ο ρόλος του δημοσιογράφου, στη σύγχρονη εποχή με τα social media, δεν είναι να "προσανατολίζει" και να “προτείνει συμπεράσματα”, αλλά να παρακινεί τους αναγνώστες να μάθουν περισσότερα από τις ίδιες του τις πηγές, ειδήσεων και γνώσεων. Κατά κάποιον τρόπο ο σημερινός δημοσιογράφος ελάχιστα διαφέρει από μία μηχανή αναζήτησης.

Exit mobile version