Site icon Όλο Υγεία

Κακοσμία του στόματος: 4 εύκολοι τρόποι για να την αντιμετωπίσετε

Κακοσμία του στόματος

Δεν υπάρχει κάτι περισσότερο ενοχλητικό από μία δυσάρεστη οσμή από το στόμα. Αλλά το πώς να απαλλαγείτε από την κακοσμία του στόματος που επιμένει ακόμα και μετά το βούρτσισμα των δοντιών σας δεν είναι πάντα τόσο απλό.

Η κακοσμία του στόματος μπορεί να έχει διάφορες αιτίες που διαφέρουν από την απλή κατανάλωση μιας τροφής με έντονη μυρωδιά. Δείτε τι προκαλεί την κακοσμία του στόματος και ποια είναι τα καλύτερα κόλπα ενός κορυφαίου οδοντιάτρου για να απαλλαγείτε γρήγορα από την κακοσμία του στόματος και να μην αισθάνεστε άσχημα κάθε φορά που χαμογελάτε ή μιλάτε με άλλους.

Κακοσμία του στόματος: Πότε είναι πιθανό σημάδι καρκίνου-Τι πρέπει να ξέρετε 

Τι προκαλεί την κακοσμία του στόματος

Συχνά, η κακή αναπνοή σχετίζεται με την ξηροστομία, ειδικά μετά την εμμηνόπαυση, λέει η γνωστή οδοντίατρος Irina Kessler, από τη New York Family Dental Arts στο Μανχάταν. Οι ίδιες ορμονικές αλλαγές που συχνά προκαλούν ξηρότητα του δέρματος ή του κόλπου μπορούν επίσης να κάνουν το στόμα σας πιο ξηρό, διαπίστωσε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of International Society of Preventive & Community Dentistry.

Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα κακή αναπνοή, αλλαγές στη γεύση ή ακόμη και αίσθηση καψίματος στο στόμα σας, σύμφωνα με την έρευνα. «Όταν δεν υπάρχει αρκετή ροή σάλιου στο στόμα, τα βακτήρια μπορούν να συσσωρευτούν και να προκαλέσουν δυσοσμία» εξηγεί η Δρ Kessler.

Η αναπνοή σας μπορεί επίσης να έχει δυσάρεστη οσμή αν έχετε ένα παλιό σφράγισμα ή μια κορώνα που πρέπει να αντικατασταθεί. «Τα βακτήρια μπορεί να διαρρεύσουν κάτω από το σφράγισμα ή την κορώνα και να προκαλέσουν κακή αναπνοή» λέει η Δρ Kessler. Άλλοι ένοχοι είναι η νόσος των ούλων, το κάπνισμα, ο διαβήτης, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, οι αμυγδαλές ή η κακή τοποθέτηση των οδοντοστοιχιών.

Πώς να απαλλαγείτε από την κακή αναπνοή

Δεδομένου ότι η κακοσμία του στόματος μπορεί να έχει τόσες πολλές υποκείμενες αιτίες, καλό είναι να ενημερώσετε τον γιατρό ή τον οδοντίατρό σας εάν σας ταλαιπωρεί επίμονα το πρόβλημα, σημειώνει η Δρ Kessler. Η αντιμετώπιση της βαθύτερης αιτίας θα βοηθήσει να βελτιωθεί η μυρωδιά της αναπνοής σας και ενδεχομένως να βελτιωθεί η συνολική σας υγεία.

Ξηροστομία: Πότε το κοινό αυτό σύμπτωμα υποδεικνύει 5 σοβαρές ασθένειες 

Αλλά εν τω μεταξύ, πιθανότατα θα θέλετε απλώς να θέσετε το πρόβλημα της οσμής υπό έλεγχο το συντομότερο δυνατό. Για να το πετύχετε αυτό, δοκιμάστε ένα από αυτά τα εύκολα κόλπα για να απαλλαγείτε από την κακοσμία του στόματος γρήγορα.

1. Καταναλώστε γιαούρτι

Τα προβιοτικά, εκείνα τα ευεργετικά ζωύφια που βοηθούν το σώμα σας να διατηρεί μια ισορροπία καλών και κακών βακτηρίων, δεν ζουν μόνο στο έντερό σας. Ζουν επίσης στο στόμα σας και μπορούν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στη στοματική υγεία, σημειώνει η Δρ Kessler.

Η ύπαρξη υψηλότερων επιπέδων κακών βακτηρίων στο στόμα συνδέεται με μεγαλύτερη πιθανότητα κακής αναπνοής καθώς και με ασθένειες των ούλων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Oral Health. Αλλά η πρόσληψη περισσότερων καλών βακτηρίων (όπως το Lactobacillus reuteri ή το Lactobacillus salivarius) με τη μορφή τροφών πλούσιων σε προβιοτικά, όπως το γιαούρτι, μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση των μικροβίων που προκαλούν οσμές και να κάνει την αναπνοή σας να μυρίζει πιο φρέσκια.

2. Χρησιμοποιείτε τακτικά οδοντικό νήμα

Ακούγεται προφανές, αλλά χρησιμοποιείτε τακτικά οδοντικό νήμα για τα δόντια σας; Μόνο περίπου το 40% από εμάς το κάνει, σύμφωνα με στοιχεία του Journal of Periodontology. Ενώ το βούρτσισμα καθαρίζει την επιφάνεια των δοντιών σας, πρέπει να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα προκειμένου να απομακρύνετε όλα τα μικροσκοπικά σωματίδια τροφής που καταλήγουν ανάμεσα στα δόντια σας.

«Όταν δεν χρησιμοποιείτε καθημερινά οδοντικό νήμα, τα βακτήρια που βρίσκονται ανάμεσα στα δόντια σας δεν απομακρύνονται, ακόμη και αν βουρτσίζετε τα δόντια σας» αναφέρει η Δρ Kessler. Αυτά τα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν τερηδόνα καθώς και κακή αναπνοή. Αν λοιπόν δεν είναι μέρος της τακτικής σας ρουτίνας, συνηθίστε να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, συνιστά η Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση.

3. Πιείτε πράσινο τσάι

Ένα ζεστό φλιτζάνι πράσινο τσάι δεν είναι απλώς χαλαρωτικό – μπορεί να κάνει και την αναπνοή σας να μυρίζει καλύτερα. Το ρόφημα είναι πλούσιο σε κατεχίνες, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό με αντιμικροβιακές ιδιότητες που καταπολεμούν την κακοσμία του στόματος, διαπίστωσε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Dental Research Review.

Δοκιμάστε να πιείτε ένα φλιτζάνι μετά το φαγητό για να ξεπλύνετε τα υπολείμματα φαγητού και να καταπολεμήσετε τα κακά βακτήρια. Δεν έχετε χρόνο να πιείτε ένα ολόκληρο φλιτζάνι; Ακόμη και ένα γρήγορο σκούπισμα και ξέπλυμα μπορεί να είναι ευεργετικό, κατέληξαν οι ερευνητές.

4. Ξεπλύνετε το στόμα με μαγειρική σόδα

Το βασικό προϊόν της κουζίνας σας, η σόδα, μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από την κακή αναπνοή. Πώς; Κάνει το στόμα σας λιγότερο όξινο, σκοτώνοντας τα βακτήρια που προκαλούν την οσμή, διαπίστωσε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο National Journal of Maxillofacial Surgery.

Μπορείτε να φτιάξετε ένα ξέπλυμα με μαγειρική σόδα ανακατεύοντας 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα σε 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό, σύμφωνα με τους ειδικούς. Περιστρέψτε το γύρω από το στόμα σας σαν στοματικό διάλυμα μία φορά την ημέρα μετά το βούρτσισμα και το οδοντικό νήμα για λίγα δευτερόλεπτα και, στη συνέχεια, φτύστε το. Σύμφωνα με την Δρ Kessler, έτσι θα εξαφανίσετε την κακή αναπνοή και παράλληλα θα φωτίσετε το χαμόγελό σας, αφαιρώντας διάφορες λεκέδες από τα δόντια.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Exit mobile version