Τις υγειονομικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία από την κακοκαιρία Daniel αναλύει ο Γκίκας Μαγιορκίνης, καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Τι περιλαμβάνει το σχέδιο του υπουργείου Υγείας.
Σε τέσσερείς άξονες κινείται το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει εκπονήσει το υπουργείο Υγείας για τις απειλές σε θέματα δημόσιας υγείας, στις πληγείσες από την κακοκαιρία Daniel περιοχές. Τους άξονες ανέπτυξε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.
1. Κατανάλωση μόνο εμφιαλωμένου νερού
Ο πρώτος αφορά στον έλεγχο του νερού σε όλες τις περιοχές, στα κρίσιμα σημεία ενδιαφέροντος, με επαναληπτικούς ελέγχους, για να διασφαλιστεί ότι όταν δίνεται το νερό στην κυκλοφορία είναι ασφαλές για τους πολίτες. Άρα, οι πολίτες, μέχρι να έχουν επίσημη ενημέρωση από τις αρχές, καταναλώνουν μόνο εμφιαλωμένο νερό ως πόσιμο.
2. Τα λιμνάζοντα ύδατα είναι δυνητικά μολυσματικά
Δεύτερον υπάρχουν ειδικότερες οδηγίες που έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Υγείας τις οποίες θα πρέπει να ακολουθούν οι πολίτες αυτές τις μέρες για να διατηρηθούν ασφαλείς. Τα λιμνάζοντα ύδατα είναι δυνητικά μολυσματικά. Συν το ότι έχουμε αυξημένο αριθμό και έκταση η οποία καλύπτεται από νεκρά ζώα, αυτό καθιστά την κατάσταση ακόμα πιο επιβαρυμένη και θα πρέπει να έχουν στο νου τους και αυτό.
Έχουν εκπονηθεί κατευθυντήριες οδηγίες, σε συνεργασία και με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τις δομές της Περιφέρειας, για να γίνεται -και έχει ξεκινήσει άμεσα- συλλογή, καύση και υγειονομική ταφή των ζώων.
3. Επιδημιολογική επιτήρηση για λοιμώδη νοσήματα
Ο τρίτος άξονας είναι η επιδημιολογική επιτήρηση που αφορά τα λοιμώδη νοσήματα σε τέτοιες περιπτώσεις, για παράδειγμα τη γαστρεντερίτιδα. Ήδη βγήκε εγκύκλιος προς τις δομές υγείας για να έχουν επιδημιολογική επιτήρηση σε συγκεκριμένα νοσήματα, τα οποία χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.
Τα δείγματα θα αποστέλλονται στο Συντονιστικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας το οποίο έχουμε στήσει εδώ, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο ιατρικό τμήμα, στο Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας.
4. Καταπολέμηση κουνουπιών
Τέλος, έχει ξεκινήσει ήδη και η εντομολογική επιτήρηση με μεγαλύτερη ένταση, καθώς η περιοχή δίνει κρούσματα Δυτικού Νείλου και το Υπουργείο Υγείας κάνει αυτή τη δουλειά όλο το χρόνο. Τώρα, λοιπόν, εντατικοποιείται η προσπάθεια, είπε η κ. Αγαπηδάκη.
Πρόσθεσε ότι αυτή την εβδομάδα δεν αναμένεται ιδιαίτερο πρόβλημα. Το πρόβλημα θα ξεκινήσει αφού γίνει αποστράγγιση στις περισσότερες περιοχές. Αναμένουμε, λοιπόν, σε μία εβδομάδα από σήμερα να έχουμε παραπάνω ζήτημα ως προς αυτό. Γι’ αυτό και θα ελέγξουμε έγκαιρα για να μην υπάρχουν περαιτέρω επιβαρύνσεις σε σχέση με τα έντομα στην περιοχή.
Οι σοβαρές συνέπειες για τη δημόσια υγεία
Ο καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, αναλύει, στο oloygeia. gr, τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
«Τα στάσιμα νερά στις πλημμυρισμένες περιοχές θα αυξήσουν τους τοπικούς πληθυσμούς κουνουπιών και μάλιστα σε περιοχές που γνωρίζουμε ότι υπάρχει υψηλή ενδημικότητα του ιού του Δυτικού Νείλου. Οι άμεσες συνέπειες θα είναι από την απλή όχληση από τα τσιμπήματα των κουνουπιών ως και την αύξηση της συχνότητας των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου».
Κίνδυνος για γαστρεντερίτιδες και ηπατίτιδα Α
Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, επίσης πολύ σημαντικό πρόβλημα είναι η πρόσβαση σε καθαρό-πόσιμο νερό το οποίο είναι αναγκαίο όχι μόνο για απλή πόση, αλλά και για πλύσιμο φρέσκων λαχανικών και φρούτων.
Το πρόβλημα αυτό εντείνεται από τις βλάβες που υπάρχουν στο σύστημα της αποχέτευσης, την επικοινωνία αυτού του συστήματος με τα λιμνάζοντα νερά αλλά και τις βλάβες του συστήματος της ύδρευσης.
Οι νόσοι που μπορεί να εξαπλωθούν μέσω αυτή της οδούς είναι οι γαστρεντερίτιδες, αλλά είναι πιθανό να δημιουργηθεί και πρόβλημα με πιο σοβαρούς ιούς όπως είναι ο ιός της Ηπατίτιδας Α σε άτομα που δεν έχουν εμβολιασθεί έναντι αυτού του ιού.