Site icon Όλο Υγεία

Καφές: Πόσοι την ημέρα αυξάνουν την χοληστερίνη – Ποιος καφές είναι ο πιο επικίνδυνος

Καφές: Ο τρόπος παρασκευής και η μεγάλη ποσότητα αυξάνει την χοληστερίνη

Source: 123rf.com

Με αυτό το ρόφημα ξεκινούμε τη μέρα μας.Όμως, οι ειδικοί αποφάνθηκαν ότι η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας καφέ αυξάνει την χοληστερίνη.

Η κατανάλωση πολλών φλιτζανιών καφέ θα μπορούσε να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερίνης, σύμφωνα με νέες μελέτες. Ήδη προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι οι φυσικές χημικές ουσίες του καφέ μπορεί να συνδέονται με την αυξημένη χοληστερίνη στο αίμα, έναν παράγοντας κινδύνου για καρδιακά προβλήματα και εγκεφαλικά.

Ο καφές μπορεί να μειώσει κατά 48% τον κίνδυνο για διαβήτη, έμφραγμα και εγκεφαλικό – Πότε και πόσο πρέπει να πίνετε

Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι όχι μόνο ο τύπος του καφέ, είτε δηλαδή είναι ένας ελαφρύς καφές φίλτρου είτε ένας ισχυρός εσπρέσο, αλλά και η ποσότητα κατανάλωσης μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερίνης.

Η χοληστερίνη μπορεί να προκληθεί κυρίως, από μία διατροφή πλούσια σε λιπαρά τρόφιμα, από την έλλειψη άσκησης, λόγω παχυσαρκίας, καπνίσματος ή κατανάλωσης αλκοόλ, ενώ μπορεί να είναι και κληρονομική.

Μπορείτε να μειώσετε τη χοληστερίνη υιοθετώντας μια πιο υγιεινή διατροφή και αυξάνοντας τη φυσική δραστηριότητα. Μερικά άτομα μπορεί επίσης να χρειάζονται φάρμακα όπως οι στατίνες. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η υπερβολική ποσότητα χοληστερίνης μπορεί να μπλοκάρει τα αιμοφόρα αγγεία σας αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα ή εγκεφαλικό.

«Είμαι καθηγητής του Χάρβαρντ – Οι 2 συμβουλές μου για να ρίξετε τη χοληστερίνη χωρίς στατίνες»

Χοληστερίνη και καφές

Μια ομάδα Νορβηγών ερευνητών εμβάθυνε στη σχέση μεταξύ των μεθόδων παρασκευής καφέ και των επιπέδων χοληστερίνης. Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από περισσότερα από 21.000 άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω. Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι η σχέση μεταξύ καφέ και χοληστερίνης διέφερε ανάλογα με τη μέθοδο παρασκευής και έδειξε και σημαντικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Εκείνοι που κατανάλωναν τρεις έως πέντε εσπρέσο καθημερινά βρέθηκε ότι είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα χοληστερίνης σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν εσπρέσο. Οι άνδρες που έπιναν αυτή την ποσότητα εσπρέσο είχαν υψηλότερες συγκεντρώσεις από τις γυναίκες.

Ομοίως, όσοι καταναλώνουν έξι ή περισσότερα φλιτζάνια γαλλικού καφέ, εμφάνισαν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης. Η κατανάλωση έξι ή περισσότερων φλιτζανιών φιλτραρισμένου καφέ συσχετίστηκε με υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης μεταξύ των γυναικών, αλλά όχι των ανδρών. Δεν βρέθηκε σημαντική σχέση μεταξύ του στιγμιαίου καφέ και των επιπέδων χοληστερόλης.

Ποιος είναι ο πιο υγιεινός καφές – Ο καλύτερος τρόπος για να τον φτιάξετε

«Το πιο σημαντικό εύρημα ήταν ότι η κατανάλωση καφέ εσπρέσο συσχετίστηκε σημαντικά με αυξημένο S-TC (ολική χοληστερόλη ορού)», σημείωσαν οι συγγραφείς και κατέληξαν: «Η κατανάλωση καφέ εσπρέσο συσχετίστηκε με αυξημένο S-TC με σημαντικά ισχυρότερη συσχέτιση για τους άνδρες σε σύγκριση με τις γυναίκες. Ο καφές φίλτρου συσχετίστηκε με μια μικρή αύξηση του S-TC στις γυναίκες».

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Exit mobile version