Οι επιστήμονες απέδειξαν για πρώτη φορά τη σχέση μεταξύ του junk food και του σχηματισμού όγκων στο στομάχι. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει την επιδημία του καρκίνου του παχέος εντέρου σε νέους ανθρώπους.
Πιο αναλυτικά, νέα μελέτη υποστηρίζει πως δίαιτες πλούσιες σε λιπαρά, όπως το junk food, θα μπορούσαν να κρύβονται πίσω από την επιδημία του καρκίνου του παχέος εντέρου στους νέους.
Ερευνητές από το Ινστιτούτο Salk και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, διαπίστωσαν ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αλλάζουν τα βακτήρια του εντέρου και μεταβάλλουν τα πεπτικά μόρια που ονομάζονται χολικά οξέα στα ποντίκια. Αυτά με τη σειρά τους προκάλεσαν φλεγμονή, η οποία αύξησε την πιθανότητα καρκίνου του παχέος εντέρου.
Οι αλλαγές στο εντερικό μικροβίωμα λόγω της διατροφής, πιθανός λόγος του καρκίνου
Αν και διενεργήθηκε μόνο σε ποντίκια, η μελέτη μπορεί να παρέχει μία από τις πρώτες ενδείξεις για το τι προκαλεί την αύξηση των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου σε νέους ενήλικες. Κι αυτό γιατί έχουν διπλασιαστεί ανεξήγητα τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
«Η ισορροπία των μικροβίων στο έντερο διαμορφώνεται από τη διατροφή. Ανακαλύπτουμε πώς οι αλλαγές στον μικροβιακό πληθυσμό του εντέρου μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα που οδηγούν σε καρκίνο. Ανοίγουμε τον δρόμο για παρεμβάσεις που μειώνουν τον κίνδυνο», δήλωσε ο Δρ. Ronald Evans, συγγραφέας της μελέτης.
Δεν είναι σαφές ποιες τροφές έφαγαν τα ποντίκια ή πόσο λίπος αυτές περιείχαν, αλλά είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι προορίζονταν να μιμηθούν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά που αποτελούν βασικά στοιχεία της σύγχρονης διατροφής, όπως το junk food.
Η μελέτη βασίζεται σε προηγούμενη έρευνα του Δρ. Evans, η οποία διαπίστωσε ότι τα ποντίκια που ακολουθούσαν δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά είχαν υψηλότερα επίπεδα χολικού οξέος. Τα χολικά οξέα είναι μόρια που παράγονται από το ήπαρ και βοηθούν το έντερο να αφομοιώσει τα τρόφιμα και να απορροφήσει τη χοληστερόλη, τα λιπαρά και τα θρεπτικά συστατικά.
Οι ερευνητές πρότειναν ότι η αλλαγή στα χολικά οξέα απενεργοποίησε μια βασική πρωτεΐνη στο έντερο που ονομάζεται υποδοχέας Farnesoid X (FXR), αυξάνοντας τον επιπολασμό του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Τα χολικά οξέα επηρεάζουν την παραγωγή βλαστοκυττάρων
Στη νέα μελέτη, ο Δρ. Evans και η ομάδα του διαπίστωσαν ότι τα τροποποιημένα χολικά οξέα επηρέασαν την παραγωγή βλαστοκυττάρων στο έντερο. Όταν αυτά δεν αναπληρώνονται αρκετά συχνά, μπορεί να προκαλέσουν μεταλλάξεις που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι δίαιτες πλούσιες σε λιπαρά και τα junk food αλλάζουν τη σύνθεση του μικροβιώματος, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη βακτηρίων που ενισχύουν την παραγωγή χολικού οξέος. Αυτό δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο φλεγμονής.
«Μόλις αρχίζουμε να κατανοούμε αυτά τα βακτηριακά συζευγμένα χολικά οξέα και τους ρόλους τους στην υγεία και τις ασθένειες», επεσήμανε ο Δρ. Evans, διευθυντής του Εργαστηρίου Γονιδιακής Έκφρασης του Ινστιτούτου Salk και πρόσθεσε:
«Αποδομήσαμε γιατί οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά δεν είναι καλές για εσάς και εντοπίσαμε συγκεκριμένα στελέχη μικροβίων που εκδηλώνονται με τις δίαιτες πλούσιες σε λιπαρά. Γνωρίζοντας ποιο είναι το πρόβλημα, έχουμε μια πολύ καλύτερη ιδέα για το πώς να το αποτρέψουμε και να το αντιστρέψουμε».
Ραγδαία αύξηση στα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου στους νέους
Τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνονται παγκοσμίως, προκαλώντας επιδημία στους νέους. Τα ποσοστά αναμένεται να διπλασιαστούν στους νέους έως το 2030 και ο καρκίνος του παχέος εντέρου αναμένεται επίσης να γίνει η κύρια αιτία θανάτων από καρκίνο σε άτομα κάτω των 50 ετών μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Αυτό βασίζεται σε δεδομένα από το JAMA Surgery, το οποίο διαπίστωσε ότι μεταξύ 2010 και 2030, ο καρκίνος του παχέος εντέρου θα έχει αυξηθεί κατά 90% σε άτομα ηλικίας 20 έως 34 ετών. Ο καρκίνος του ορθού θα έχει αυξηθεί κατά 124% στην ίδια ηλικιακή ομάδα.
Οι ειδικοί εξακολουθούν να εργάζονται για να αποκαλύψουν την αιτία αυτής της καταστροφικής επιδημίας. Συχνά αυτή τη μετατόπιση αποδίδουν στην ανθυγιεινή διατροφή, την κατανάλωση αλκοόλ και τον καθιστικό τρόπο ζωής.
Μια μελέτη από την κλινική του Κλίβελαντ έδειξε ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου στους νέους.
Άλλοι παράγοντες όπως η ζάχαρη, οι καισαρικές τομές, ακόμη και μια μυκητιασική λοίμωξη έχουν επίσης εμφανιστεί ως πιθανές αιτίες.