Βασιλιάς Κάρολος: Το ιστορικό υγείας πριν τη διάγνωση του καρκίνου – Χρόνιος πόνος στον αυχένα, σπασμένα πλευρά και «δάχτυλα λουκάνικου»

βασιλιάς Κάρολος

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ διαγνώστηκε με καρκίνο, προκαλώντας σοκ σε όλους τους φίλους της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας. Η διάγνωση λίγο μετά το εξιτήριο του 75χρονου μονάρχη από κλινική του Λονδίνου όπου υποβαλλόταν σε θεραπεία για διόγκωση προστάτη.

Το παλάτι του Μπάκιγχαμ είπε ότι ο καρκίνος αποτελεί ένα «ξεχωριστό θέμα ανησυχίας» που επισημάνθηκε κατά την πρόσφατη επέμβαση του, επιβεβαιώνοντας ότι δεν πρόκειται για καρκίνο του προστάτη. Ωστόσο, ο ακριβής τύπος καρκίνου δεν έχει διευκρινιστεί.

Όμως, δεν είναι η πρώτη φορά που ο βασιλιάς δέχεται πλήγμα στην υγεία του, με τον ίδιο να αστειεύεται συχνά για τη σωματική του παρακμή. Ακολουθούν μερικά από τα γνωστά προβλήματα υγείας του Καρόλου που έχει βιώσει όλα αυτά τα χρόνια.

Χρόνιος πόνος στον αυχένα και την πλάτη

Ο πρίγκιπας Χάρι αποκάλυψε μέσω του βιβλίου του «Spare» ότι ο πατέρας του υπέφερε από χρόνιους πόνους στον αυχένα και την πλάτη. Ο δούκας του Σάσεξ έγραψε ότι ο Κάρολος παλεύει με συνεχείς πόνους στον αυχένα και την πλάτη τους οποίους εν μέρει πιστώνει τους παλιούς τραυματισμούς του στο πόλο.

Κάρολος
Φωτογραφία: Royal UK

Ο χρόνιος πόνος στην πλάτη -που περιγράφεται ως πόνος, αίσθημα καψίματος, πυροβολισμού ή μαχαιριάς– επηρεάζει περίπου έναν στους 13 ενήλικες, σύμφωνα με στοιχεία. Και οκτώ στους 10 ανθρώπους θα υποφέρουν από πόνους στην πλάτη κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Μπορεί να προκληθεί από μια σειρά παραγόντων, όπως ένας τραβηγμένος μυς, ένας δίσκος – όταν ο μαλακός ιστός μεταξύ των οστών της σπονδυλικής στήλης διογκώνεται προς τα έξω- και η ισχιαλγία, που είναι ένα παγιδευμένο νεύρο.

Το περπάτημα-σήμα κατατεθέν του, με τα δάχτυλά του αλληλένδετα πίσω από την πλάτη του, πιστεύεται ότι είναι ένα θεραπευτικό κόλπο για να ανακουφίσει τον πόνο στην πλάτη του. Ανοίγοντας το στήθος και τραβώντας τους ώμους προς τα πίσω, η τεχνική τον εμποδίζει να πέσει όταν περπατά.

Δάχτυλα «λουκάνικα»

Τα λεγόμενα «δάχτυλα λουκάνικα» του βασιλιά Καρόλου έχουν τραβήξει μεγάλη προσοχή από τους βασιλικούς παρατηρητές όλα αυτά τα χρόνια. Έχει πρησμένα δάχτυλα, ιατρικά γνωστά ως δακτυλίτιδα, εδώ και δεκαετίες, ωστόσο ο Βασιλιάς δεν έχει επιβεβαιώσει ποτέ ποια είναι η πραγματική αιτία της δύσκολης κατάστασης του.

Κάρολος
Φωτογραφία: Royal UK

Ο Chun Tang, ιατρικός διευθυντής στο Pall Mall Medical στο Μάντσεστερ, δήλωσε στη Daily Mail: «Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένα άτομο μπορεί να υποφέρει από τα δάχτυλα “λουκάνικα”. Συχνά τα πρησμένα δάχτυλα είναι ένα σύμπτωμα κατακράτησης νερού που μπορεί να προκληθεί από πολλές παθήσεις υγείας», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Αυτή η κατάσταση προκύπτει λόγω φλεγμονής και μπορεί να είναι αποτέλεσμα αρθρίτιδας, πολλαπλών βακτηριακών λοιμώξεων ή ακόμη και φυματίωσης. Άλλες πιθανότητες περιλαμβάνουν υψηλά επίπεδα αλατιού, αλλεργικές αντιδράσεις, ιατρικές παρενέργειες, τραυματισμό και αυτοάνοσα νοσήματα».

Μη καρκινική ανάπτυξη

Ο βασιλιάς Κάρολος είχε αφαιρέσει μια μη καρκινική ανάπτυξη από τη γέφυρα της μύτης του σε μια μικρή επέμβαση το 2008. Ο μονάρχης εθεάθη με ένα μικρό γύψο στη δεξιά πλευρά της μύτης του μετά τη χειρουργική επέμβαση στην κατοικία του στο Λονδίνο τον Μάιο του ίδιου έτους.

Κάρολος
Φωτογραφία: Royal UK

Άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας έχουν επίσης ιστορικό θεραπείας για αναπτύξεις στο πρόσωπό τους. Ο πατέρας του Καρόλου, ο δούκας του Εδιμβούργου, υποβλήθηκε σε μια μικρή επέμβαση το 1996 για να αφαιρέσει μια μικρή καλοήθη ανάπτυξη στη μύτη του. Τον Ιανουάριο του 2003, η βασίλισσα Ελισάβετ αφαίρεσε επίσης μικρές, μη καρκινικές αναπτύξεις από το πρόσωπό της.

Σπασμένα κόκκαλα

Ο Κάρολος έσπασε το δεξί του χέρι αφού έπεσε από το άλογό του κατά τη διάρκεια ενός αγώνα πόλο στο Cirencester το 1990. Το ατύχημα περιγράφηκε από έναν εκπρόσωπο ως «ένα δυσάρεστο σπάσιμο πάνω από τον δεξιό αγκώνα».

Ο Κάρολος, 41 ετών τότε, πέρασε τρεις νύχτες στο νοσοκομείο, αλλά η πληγή απέτυχε να επουλωθεί σωστά και μετά από τρεις μήνες πόνου -και μια προειδοποίηση ότι, χωρίς θεραπεία, θα μπορούσε να τον καταστήσει τόσο ανάπηρο που δεν θα μπορούσε να χαιρετήσει– έκανε μια εγχείρηση για να το διορθώσει.

Το κόκαλο αφαιρέθηκε από το ισχίο του και τοποθετήθηκε γύρω από το σπάσιμο μια μεταλλική πλάκα στερεώθηκε με βίδες. Πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο μια εβδομάδα αργότερα. Χρόνια μετά, κατά τη διάρκεια ενός κυνηγιού στο Derbyshire τον Ιανουάριο του 2001, το άλογό του έκανε ένα «απροσδόκητο άλμα» και τον πέταξε στο έδαφος. Έπεσε άσχημα και θεωρήθηκε ότι είχε εξαρθρώσει τον ώμο του. Τελικά, το κάταγμα επουλώθηκε.

Εγχείρηση στο γόνατο

Όλα αυτά τα χρόνια φθοράς επηρέασαν τα πόδια του Καρόλου και το 1992 έκανε μια εγχείρηση για να επιδιορθώσει τον σχισμένο χόνδρο στο αριστερό του γόνατο. Έξι χρόνια αργότερα, το 1998, χρειάστηκε χειρουργική επέμβαση με λέιζερ για την αποκατάσταση του κατεστραμμένου χόνδρου στο δεξί του γόνατο.

Η επέμβαση τον άφησε να περπατά με ένα μπαστούνι, αλλά δύο μέρες αργότερα, παρά τις συμβουλές των βοηθών του, το άφησε.

Κάρολος
Φωτογραφία: Royal UK

Γδαρμένο κερατοειδή

Υπήρχαν μερικά περίεργα βλέμματα τον Νοέμβριο του 2001, όταν ο Κάρολος μίλησα για τα βασιλικά tου καθήκοντα φορώντας έναν μάλλον ανησυχητικό επίδεσμο στο αριστερό του μάτι. Αποδείχτηκε ότι ο πρίγκιπας πριόνιζε ένα κλαδί από ένα δέντρο στο Χάιγκροουβ, όταν ένα πριονίδι μπήκε στο μάτι του.

Η σκόνη έξυσε τον κερατοειδή του και επηρέασε προσωρινά την όρασή του. Μετά από θεραπεία από έναν τοπικό γιατρό, μεταφέρθηκε σε ειδικό και του συνταγογραφήθηκε ημερήσια ανάπαυση.

Ραγισμένα πλευρά

Τον Ιανουάριο του 1998, ο Κάρολος κάλπαζε στην ύπαιθρο της Ουαλίας με το Wynnstay Hunt όταν έπεσε από το άλογό του και έσπασε ένα πλευρό. Παρά την ταλαιπωρία του, ο επιρρεπής σε τραυματισμούς μονάρχης επέμεινε να κάνει πεζοπορία στα Ιμαλάια λίγες εβδομάδες αργότερα, ως μέρος μιας επίσημης επίσκεψης στο Νεπάλ και το Μπουτάν.

Κατεστραμμένος λάρυγγας

Το 1981, μια αδέσποτη μπάλα του πόλο -που προφανώς χτυπήθηκε με υπερβολικά ζήλο από έναν αντίπαλο- πήγε απευθείας στο λαιμό του Καρόλου κατά τη διάρκεια ενός αγώνα.

Το περιστατικό επηρέασε τον λάρυγγά του. Αν και δεν υπέστη μόνιμη βλάβη, ο Κάρολος έχασε τη φωνή του για δέκα ημέρες -αφήνοντάς τον αχαρακτήριστα βουβό.

Κήλη

Ο Κάρολος είχε κάνει μια επέμβαση σε μια κήλη τον Μάρτιο του 2003, η οποία φέρεται να προκλήθηκε από έναν τραυματισμό στον κηπουρική από την εργασία στους χώρους στο Highgrove.

Η πάθηση, που προκλήθηκε από έναν βρόχο του εντέρου που προεξείχε μέσω ενός κοιλιακού μυός, άφησε τον βασιλιά με σημαντικό πόνο -και η επακόλουθη επέμβαση σήμαινε ότι έπρεπε να ακυρώσει τις ετήσιες διακοπές του για σκι στο Klosters της Ελβετίας.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Γιατρών Ηνωμένου Βασιλείου μιλά για την υγεία του βασιλιά Καρόλου

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Γιατρών Ηνωμένου Βασιλείου, Κική Σονίδου μίλησε στην ΕΡΤ για τις φήμες που κυκλοφορούν στη Βρετανία για την υγεία του βασιλιά Καρόλου, για τα σενάρια της επόμενης ημέρας αλλά και για τη μυστικοπάθεια που επικρατεί στο παλάτι.

«Ήταν εντελώς αναπάντεχη αυτή η ανακοίνωση, κεραυνός εν αιθρία. Σίγουρα δεν περιμένεις να ακούσεις ότι ο βασιλιάς μπαίνει για μια επέμβαση ρουτίνας και ξαφνικά διαγιγνώσκεται με καρκίνο. Δεν έχει δημοσιευθεί η μορφή του γιατί δεν θέλουν να ξέρει ο κόσμος τι καρκίνο έχει, γιατί από κει και πέρα θα μπορούμε να κάνουμε πρόβλεψη, να μιλήσουμε για προσδόκιμο επιβίωσης, για επικείμενες εξελίξεις, επιπλοκές. Οπότε δεν θέλουν σε αυτή τη φάση να ξέρει ο κόσμος, γιατί από εκεί και πέρα θα κριθούν και πάρα πολλά για τον θεσμικό του ρόλο, κατά πόσο θα δύναται να ανταπεξέλθει. Γι αυτό υπάρχει αυτή η άκρα μυστικότητα» τόνισε η κ. Σονίδου.

«Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πάρα πολλά σενάρια, τόσο όσον αφορά στην κατάσταση της υγείας του βασιλιά Καρόλου αλλά και της Κέιτ. Μια απίστευτη παραφιλολογία, γιατί υπάρχει αυτή η μυστικοπάθεια. Από τη μια δείχνουμε εξωστρέφεια και αναφέρουμε στον κόσμο ότι υπάρχουν αυτή η διάγνωση του καρκίνου. Για την Κέιτ Μίντλετον υπάρχει απίστευτη μυστικοπάθεια, ενώ ο βασιλιάς θέλησε να πει “Ναι, είμαι και εγώ ένας κοινός θνητός σαν κι εσάς. Έχω καρκίνο”. Δεν λένε όμως τι καρκίνο γιατί υπάρχουν πολλοί κλυδωνισμοί αυτή τη στιγμή στη βασιλική οικογένεια και πολλά θέματα ταυτόχρονα. Ο κόσμος το έχει αντιμετωπίσει με μεγάλη συγκίνηση. Είναι και το πρώτο σοκ. Υπάρχουν χιλιάδες χιλιάδες σχόλια καθημερινά στο διαδίκτυο» πρόσθεσε.

Όλο Υγεία

Scroll to Top