Site icon Όλο Υγεία

Ημικρανία: 6 ύπουλα συμπτώματα που σας προειδοποιούν πριν την κρίση – Πως θα την προλάβετε

Ημικρανία

Κάποια συμπτώματα μαρτυρούν έγκαιρα για την επερχόμενη κρίση ημικρανίας. Μπορείτε να τα προλάβετε;

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, όλοι έχουμε βιώσει έναν έντονο πονοκέφαλο. Η ημικρανία, ωστόσο, είναι κάτι παραπάνω από ένας έντονος πονοκέφαλος.

Οι ημικρανίες ουσιαστικά αποτελούν έναν πολύ δυνατό πονοκέφαλο σε μια περιοχή του κεφαλιού, που μπορεί να αποδειχθεί πολύ επίμονος και επώδυνος. Θεωρείται ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ημικρανιών που βιώνει ένας άνθρωπος, οφείλονται σε γενετικά αίτια. Η διαφορά της ημικρανίας από έναν έντονο πονοκέφαλο, είναι ότι με την ημικρανία, ο άνθρωπος νιώθει μια υπερευαισθησία με το περιβάλλον γύρω του, και χάνει τη λειτουργικότητά του.

Τα 4 στάδια της ημικρανίας

Παρόλο που οι ημικρανίες διαφέρουν από άτομο σε άτομο, μπορούμε να τη διακρίνουμε στα εξής στάδια:

1. Το πρώτο στάδιο, το οποίο διαρκεί 24-72 ώρες, και συνοδεύεται από πρόδρομα συμπτώματα, χωρίς ακόμη πόνο στο κεφάλι.

2. Το δεύτερο στάδιο, κατά το οποίο συνήθως ο ασθενής βλέπει δυνατές λάμψεις και αστεράκια.

3. Το τρίτο στάδιο όπου εκδηλώνεται ο πονοκέφαλος.

4. Το τέταρτο στάδιο που μοιάζει με τα συμπτώματα του χανγκόβερ μετά από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Τα συμπτώματα και η διάρκεια του πρώτου σταδίου είναι διαφορετικά σε κάθε οργανισμό.

Τα 6 σημάδια που προειδοποιούν

Ποια σημάδια προειδοποιούν πριν από την εκδήλωση της ημικρανίας; Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η ημικρανία πυροδοτείται συνήθως από κάποιο εξωτερικό παράγοντα, όπως η απότομη αλλαγή της βαρομετρικής πίεσης, ή σωματικό παράγοντα, όπως η πτώση των οιστρογόνων στην περίοδο των γυναικών. Αν φτάσετε σε ένα σημείο όπου η ημικρανία έχει εκδηλωθεί πλήρως, δεν θα μπορέσετε να την αποτρέψετε. Γι’ αυτό τον λόγο είναι τόσο σημαντικό να αναγνωρίσετε έγκαιρα τους παράγοντες και τα σημάδια από πολύ νωρίς, έτσι ώστε να προλάβετε την εμφάνιση ημικρανίας.

  1. Λιγούρες
  2. Νυστάζετε;
  3. Πόνος στον αυχένα
  4. Στομαχικές διαταραχές
  5. Ευαισθησία στο φως
  6. Συμπτώματα που μοιάζουν με εγκεφαλικό επεισόδιο

 

1. Λιγούρες

Σε πρώτη φάση κατά το πρώτο στάδιο, γνωστό και ως προδρομική φάση, είναι πιθανό να εκδηλώσετε έντονη τάση για χασμουρητό, θα έχετε γρήγορες και ξαφνικές αλλαγές στη διάθεσή σας, ίσως νιώσετε ναυτία, πόνο στο λαιμό και μια ευαισθησία στο φως και τον ήχο. Ένα όμως από τα συχνότερα συμπτώματα της προδρομικής φάσης, είναι η λιγούρα για φαγητό, και συγκεκριμένα για κάτι γλυκό, όπως η σοκολάτα.

2. Νύστα

Η ενεργοποίηση της περιοχής του εγκεφάλου που λέγεται υποθάλαμος, μπορεί να σας δημιουργήσει κάποιες δυσκολίες στον ύπνο, όπως και μία έντονη αίσθηση νύστας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

3. Πόνος στον αυχένα

Ο πόνος στον αυχένα είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο που εμφανίζεται στην προδρομική φάση. Ο πόνος στον αυχένα είναι επίσης προγνωστικός παράγοντας για την έναρξη της ημικρανίας σύμφωνα με έρευνα του 2022 με περίπου το 70 έως 80% των ατόμων με ημικρανία να έχουν μια πρόδρομη φάση στην αρχή, η οποία λειτουργεί ως προειδοποίηση ότι η φάση της κρίσης ημικρανίας πλησιάζει.

4. Στομαχικές διαταραχές

Αρκετά συχνά, οι ημικρανίες συνδέονται γενετικά με τις στομαχικές διαταραχές και ναυτία σύμφωνα με έρευνα του 2012 και αποτελεί μέρος της αύρας, όρος που περιγράφει το σύνολο των πρόδρομων συμπτωμάτων της ημικρανίας.

5. Ευαισθησία στο φως

Παρόλο που η ευαισθησία στο φως, τις περισσότερες φορές μαρτυρά κάποιο οφθαλμολογικό πρόβλημα, εμφανίζεται επίσης και ως παράπλευρο σύμπτωμα της ημικρανίας στην πρόδρομη φάση. Προκαλείται από την ενεργοποίηση του ινιακού λοβού, ο οποίος είναι το σημείο στο πίσω μέρος του εγκεφάλου, που είναι υπεύθυνο για την όραση.

6. Συμπτώματα που μοιάζουν με εγκεφαλικό

Κατά τη δεύτερη φάση της ημικρανίας, είναι πολύ πιθανό να εμφανίσετε συμπτώματα που μοιάζουν πολύ με αυτά του εγκεφαλικού. Ίσως νιώσετε ένα μούδιασμα στη μία πλευρά του σώματός σας, ζάλη, δυσκολία στην ομιλία, ή να παρατηρήσετε σκούρα “σημαδάκια” στην όρασή σας. Οι ασθενείς έχουν εμφανίσει και κάποιες άλλες διαταραχές στην όραση, όπως οι έντονες λάμψεις φωτός.

Η θεραπεία

Με την εξέλιξη της επιστήμης της ιατρικής, υπάρχει πλέον ένας αριθμός νέων θεραπειών που, όχι μόνο μειώνουν τα συμπτώματα της ημικρανίας, αλλά μπορούν να την αποτρέψουν εντελώς. Το κλειδί βρίσκεται στην σωστή συνεννόηση με τον γιατρό σας και η εφαρμογή πλάνου αντιμετώπισης, αμέσως μόλις αρχίσετε να εμφανίζετε τα συμπτώματα του πρώτου σταδίου.

Τα νέα φάρμακα

Η αντιμετώπιση της ημικρανίας γίνεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους θεραπείας. Για εκείνους που θέλουν να μετριάσουν τον πόνο και να ανακουφιστούν κατά την εμφάνιση της ημικρανίας, υπάρχουν πολλά καλά φάρμακα που είναι διαθέσιμα για τις ημικρανίες. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Από την άλλη, αν έχετε πρόδρομα συμπτώματα συμβουλευτείτε και πάλι τον γιατρό σας για τα φάρμακα που μπορούν να προλάβουν την εμφάνισή της από την πρόδρομη φάση.

Φυσικές λύσεις

Πολλοί ασθενείς, έχουν παρατηρήσει ότι το να κλείνονται μόνοι τους σε ένα σκοτεινό και ήσυχο δωμάτιο με λίγο πάγο στο κεφάλι, μπορεί να λειτουργήσει ανακουφιστικά εναντίον της ημικρανίας. Επίσης, αν έχετε παραλείψει ένα γεύμα και αρχίσετε να εμφανίζετε τα προαναφερθέντα συμπτώματα, ίσως χρειάζεται να φάτε κάτι.

Αν μετά από όλα αυτά, ακόμα δεν έχετε καταφέρει να αντιμετωπίσετε ή να προλάβετε την ημικρανία, δοκιμάστε μια διαφορετική προσέγγιση. Συμβουλευτείτε κάποιον διαφορετικό γιατρό, μέχρι να βρείτε τη στρατηγική, αλλά και τη συνταγή φαρμάκων που είναι πιο αποτελεσματική για εσάς.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά <a href="https://www.vita.gr/">Vita</a>, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες <a href="https://tv.pathfinder.gr/">pathfinder.gr</a>, <a href="https://dailypharmanews.gr/">dailypharmanews.gr</a>, liveit.gr, <a href="https://www.worldsecrets.gr/">worldsecrets.gr</a>, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Exit mobile version